FRANCUSKI SPECIJALITET Pržene pačje grudi u sosu od pomorandže

Trpeza/ V.V.

20:08

Kulinarski globus 0

Poslužite uz kuvani pirinač ili barenu boraniju.

FRANCUSKI SPECIJALITET Pržene pačje grudi u sosu od pomorandže
Shutterstock

Sastojci:

1 kg pačjih grudi

3 pomorandže

400 ml soka od pomorandže

400 ml pileće supe

2 glavice crnog luka

so i biber

Priprema:

Zasecite nožem kožu na nekoliko mesta, posolite i pobiberite meso po ukusu. Stavite u zagrejan tiganj i pržite na srednjoj temperaturi desetak minuta, pa okrenite i pržite još toliko sa druge strane. Izvadite meso na tanjir. U istom tiganju podinstajte iseckan crni luk, pa dodajte narendanu koru pomorandže, supu i sok od pomorandže. Procedite sos i dodajte iseckane kriške pomorandže. Pačje grudi isecite na komade, stavite na tanjir i prelijte sosom od pomorandže.

 

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading