NAJRUSKIJA RUSKA SALATA Rusi prave ovu salatu tokom cele godine a ona uopšte i ne liči na onu na koju smo navikli
Ova salata je veoma osvežavajuća, neverovatno bogata ukusima, a recept će oduševiti sve one koji vole nešto laganiju hranu i obroke bez mesa.
Vinegret salata
Sastojci:
300 g cvekle
4-5 srednjih krompira
2 srednje šargarepe
5-6 kiselih krastavčića
1 šolja graška iz konzerve (može i pasulj)
1 manji crveni luk (može i crni)
1 šočjica ulja
1 kašika sirćeta
so, biber
Priprema:
Skuvajte krompir, šargarepu, cveklu. Cveklu pripremajte posebno jer joj treba duže vremena da se kuva, a možete i da je kupite skucvanu. Sve povrće iseckajte na kockice. Dodajte i ostale sastojke, takođe sitno iseckane i začinite uljem, sirćetom, solju i biberom. Rusi takođe često u ovu salatu stavljaju i kiseli kupus. Ako ga stavljate, smanjite za tu meru kisele krastavčiće.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)