NAJRUSKIJA RUSKA SALATA Rusi prave ovu salatu tokom cele godine a ona uopšte i ne liči na onu na koju smo navikli

Ivana Vujnović

10:32

Kulinarski globus 0

Ova salata je veoma osvežavajuća, neverovatno bogata ukusima, a recept će oduševiti sve one koji vole nešto laganiju hranu i obroke bez mesa.

Vinegret ruska salata
Shutterstock

 

Vinegret salata

Sastojci: 

300 g cvekle

4-5 srednjih krompira

2 srednje šargarepe

5-6 kiselih krastavčića

1 šolja graška iz konzerve (može i pasulj)

1 manji crveni luk (može i crni)

1 šočjica ulja

1 kašika  sirćeta

so, biber

Priprema:

Skuvajte krompir, šargarepu, cveklu. Cveklu pripremajte posebno jer joj treba duže vremena da se kuva, a možete i da je kupite skucvanu. Sve povrće iseckajte na kockice. Dodajte i ostale sastojke, takođe sitno iseckane i začinite uljem, sirćetom, solju i biberom. Rusi takođe često u ovu salatu stavljaju i kiseli kupus. Ako ga stavljate, smanjite za tu meru kisele krastavčiće.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading