NAJRUSKIJA RUSKA SALATA Rusi prave ovu salatu tokom cele godine a ona uopšte i ne liči na onu na koju smo navikli

I. Vujnović

10:32

Kulinarski globus 0

Ova salata je veoma osvežavajuća, neverovatno bogata ukusima, a recept će oduševiti sve one koji vole nešto laganiju hranu i obroke bez mesa.

Vinegret ruska salata
Shutterstock

 

Vinegret salata

Sastojci: 

300 g cvekle

4-5 srednjih krompira

2 srednje šargarepe

5-6 kiselih krastavčića

1 šolja graška iz konzerve (može i pasulj)

1 manji crveni luk (može i crni)

1 šočjica ulja

1 kašika  sirćeta

so, biber

Priprema:

Skuvajte krompir, šargarepu, cveklu. Cveklu pripremajte posebno jer joj treba duže vremena da se kuva, a možete i da je kupite skucvanu. Sve povrće iseckajte na kockice. Dodajte i ostale sastojke, takođe sitno iseckane i začinite uljem, sirćetom, solju i biberom. Rusi takođe često u ovu salatu stavljaju i kiseli kupus. Ako ga stavljate, smanjite za tu meru kisele krastavčiće.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading