PALAČINKE NA DRUGAČIJI NAČIN Ovako prave na Tajlandu

Izvor: Ivana Pavlović

17:00

Kulinarski globus 0

Napravite palačinke na drugačiji način. Mekane, aromatične i slatke. Donosimo vam recept za palačinke sa Tajlanda.

tajlandske palačinke
Shutterstock

Potrebno je

  • 2 šolje brašna
  • 1/2 šolje vode
  • 1 jaje
  • 1 kašika kondenzovanog mleka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika istopljenog putera
  • ulje za podmazivanje
  • margarin za prženje

ZA FIL

  • 2 banane
  • 10 kašičica kondenzovanog mleka

Priprema

U jednoj činiji pomešajte vodu, jaje, kondenzovano mleko, šećer i so. Dobro promešajte i odložite posudu. U veću posudu prosejte brašno, napravite rupu u sredini i dodajte mešavinu s jajima i sve dobro promešajte. Dodajte otopljeni puter. Mesite dok činija ne postane čista i dok se ne formira kompaktna lopta od testa. Prekrijte tankim slojem ulja i ostavite da odstoje 30 minuta. Testo podeite na 10 loptica, pa ih nauljite i maksimalno rastanjite oklagijom. Urolajte testo kao palačinku, uvijte u pužića, pa oklagijom napravite kvadrat. Pecite ih na zagrejanom margarinu, posle par sekundi okrenite, dodajte još malo margarina odgore. Onda stavite u centar par komadića banane i kašičicu kondenzovanog mleka i preklopite ivice kako fil ne bi ispadao. Tako zavijeno zapecite još malo s obe strane.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading