PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom

Izvor: Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.

crnogorske priganice
Shutterstock

Potrebno je

  • 400 g brašna
  • 300 ml vode
  • paketić svežeg kvasca
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 kafena kašičica šećera
  • 1 supena kašika lozovače ili šljivovice

 
Priprema:
Vodu zagrejte toliko da bude mlaka, pa u njoj izmrvite kvasac i dodajte šećer. Nakon 5 minuta dodajte kašiku rakije, potom i brašno i so. Zamesite ređe testo pa prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da odstoji, oko 30 minuta. Varjačom premesite i prođite po testu. Spuštajte mokrom kašikom komadiće testa u dublju šerpu sa zagrejanim uljem, i pržite dok ne porumene. Izvadite gotove priganice na ubrus, da se ocede od viška masnoće. Služite tople uz prilog po ukusu.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading