PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
Potrebno je
- 400 g brašna
- 300 ml vode
- paketić svežeg kvasca
- 1 kafena kašičica soli
- 1 kafena kašičica šećera
- 1 supena kašika lozovače ili šljivovice
Priprema:
Vodu zagrejte toliko da bude mlaka, pa u njoj izmrvite kvasac i dodajte šećer. Nakon 5 minuta dodajte kašiku rakije, potom i brašno i so. Zamesite ređe testo pa prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da odstoji, oko 30 minuta. Varjačom premesite i prođite po testu. Spuštajte mokrom kašikom komadiće testa u dublju šerpu sa zagrejanim uljem, i pržite dok ne porumene. Izvadite gotove priganice na ubrus, da se ocede od viška masnoće. Služite tople uz prilog po ukusu.
Možda vas zanima:
ZAMESITE ZA TOPLINU DOMA Priganice, toliko savršene, da niko ne mari za dijetu kad ih proba
Jednostavno, prženo testo i spadaju u sam vrh crnogorskih jela na koje su veoma ponosni
BAKINE PRIGANICE BUDE NOSTALGIJU Mekane i mirisne, pravi užitak za srce i stomak
Služite tople uz jogurt ili kiselo mleko.
CRNOGORSKE PRIGANICE Savršeno idu uz jogurt, spolja hrskave, a iznutra mekane kao pamuk
Savršene za doručak, nestaće sa stola odmah.
PRIGANICE PO RECEPTU ANDRIJE MILOŠEVIĆA Ovakve niste probali, fenomenalne su
Ukusno vazdušasto testo koje se sjajno slaže sa kajmakom, sirom i pršutom. Priganice su čuvene u Crnoj Gori, gde trpeza ne prolazi bez njih. Ovaj recept dao je poznati glumac Andrija Milošević.
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)