TURSKI GULAŠ Očaravajući delikates kome jedan začin daje poseban šmek, biće vredan da se potrudite

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Sočni gulaš sa patlidžanom i bešamelom oduševiće sve gurmane.

turski gulaš
Shutterstock

Potrebno je

  • 700 g jagnjetine iseckane na kocke
  • 400 g iseckanog paradajza na kockice
  • 250 ml mesnog bujona
  • 1 manja paprika
  • 1 luk
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • 1 kašičica mlevenog timijana
  • 1 kašičica sušenog origana
  • so i biber po želji
  • ulje za dinstanje

Za patlidžan sos:

  • 1,5 kg patlidžana
  • 300 ml mleka
  • 45 g rendanog tvrdog sira
  • 3 kašike putera
  • 3 kašike brašna
  • so i biber

Priprema: 

Rernu zagrejte na 220 stepeni. Jagnjetinu posolite i pobiberite. Crni luk sitno iseckajte, kao i papriku i beli luk.  Na zagrejanom ulju u loncu propržite luk sve dok ne omekša, pa dodajte jagnjetinu i pržite dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte seckanu papriku i beli luk, pa prodinstajte. Sipajte koncentrat paradajza pa promešajte i dinstajte još minut. Umešajte sveže seckan paradajz, tamijan i origano, mešajte i kuvajte minut. Prelijte sa bujonom pa kad tečnost uvri smanjite temperaturu, poklopite. Ostavite da se kuva oko sat vremena, tj. dok meso ne omekša. Koru patlidžana probušite nožem pa pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Ostavite da se prohladi, pa ga isecite na pola i izvadite sredinu. Viljuškom izgnječite da dobijete pire. Puter otopite na umerenoj temperaturi pa umešajte brašno i mešajte par minuta. Polako dodajte zagrejano mleko pa mešajte nekoliko minuta, sve dok ne nestanu grudvice, a sos se ne zgusne. Zaatim, sklonite bešamel s vatre i dodajte rendani sir, pa kad se otopi, posolite i pobiberite. Umešajte pire od patlidžana, pa poslužite gulaš na sosu od patlidžana. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading