TURSKI GULAŠ Očaravajući delikates kome jedan začin daje poseban šmek, biće vredan da se potrudite
Sočni gulaš sa patlidžanom i bešamelom oduševiće sve gurmane.
Potrebno je
- 700 g jagnjetine iseckane na kocke
- 400 g iseckanog paradajza na kockice
- 250 ml mesnog bujona
- 1 manja paprika
- 1 luk
- 3 čena belog luka
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 1 kašičica mlevenog timijana
- 1 kašičica sušenog origana
- so i biber po želji
- ulje za dinstanje
Za patlidžan sos:
- 1,5 kg patlidžana
- 300 ml mleka
- 45 g rendanog tvrdog sira
- 3 kašike putera
- 3 kašike brašna
- so i biber
Priprema:
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Jagnjetinu posolite i pobiberite. Crni luk sitno iseckajte, kao i papriku i beli luk. Na zagrejanom ulju u loncu propržite luk sve dok ne omekša, pa dodajte jagnjetinu i pržite dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte seckanu papriku i beli luk, pa prodinstajte. Sipajte koncentrat paradajza pa promešajte i dinstajte još minut. Umešajte sveže seckan paradajz, tamijan i origano, mešajte i kuvajte minut. Prelijte sa bujonom pa kad tečnost uvri smanjite temperaturu, poklopite. Ostavite da se kuva oko sat vremena, tj. dok meso ne omekša. Koru patlidžana probušite nožem pa pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Ostavite da se prohladi, pa ga isecite na pola i izvadite sredinu. Viljuškom izgnječite da dobijete pire. Puter otopite na umerenoj temperaturi pa umešajte brašno i mešajte par minuta. Polako dodajte zagrejano mleko pa mešajte nekoliko minuta, sve dok ne nestanu grudvice, a sos se ne zgusne. Zaatim, sklonite bešamel s vatre i dodajte rendani sir, pa kad se otopi, posolite i pobiberite. Umešajte pire od patlidžana, pa poslužite gulaš na sosu od patlidžana. Bon appetit!
Možda vas zanima:
GULAŠ SA KESTENJEM Sa omiljenom sezonskom namirnicom, za ručak koji se ne propušta
Neodoljiv spoj mesa i povrća sa kestenjem, postaće vaše novo omiljeno jelo.
JUNEĆI GULAŠ RAJ ZA NEPCA Fenomenalan ručak u sočnom spoju mesa sa povrćem, za prave gurmane
Sočan i slasan, sipaćete tanjir više.
GULAŠ SA PIVOM Sočni ručak zbog kog će ukućani stajati u redu za još, ukusa koji govori 1000 jezika
Sočno i slasno jelo raspametiće i one izbirljive.
GURMANSKI SVINJSKI GULAŠ Slasni specijalitet po receptu čuvenog kuvara Džejmija Olivera, za ručak bez mane
Slasno jelo dugo će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)