TURSKI GULAŠ Očaravajući delikates kome jedan začin daje poseban šmek, biće vredan da se potrudite
Sočni gulaš sa patlidžanom i bešamelom oduševiće sve gurmane.
Potrebno je
- 700 g jagnjetine iseckane na kocke
- 400 g iseckanog paradajza na kockice
- 250 ml mesnog bujona
- 1 manja paprika
- 1 luk
- 3 čena belog luka
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 1 kašičica mlevenog timijana
- 1 kašičica sušenog origana
- so i biber po želji
- ulje za dinstanje
Za patlidžan sos:
- 1,5 kg patlidžana
- 300 ml mleka
- 45 g rendanog tvrdog sira
- 3 kašike putera
- 3 kašike brašna
- so i biber
Priprema:
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Jagnjetinu posolite i pobiberite. Crni luk sitno iseckajte, kao i papriku i beli luk. Na zagrejanom ulju u loncu propržite luk sve dok ne omekša, pa dodajte jagnjetinu i pržite dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte seckanu papriku i beli luk, pa prodinstajte. Sipajte koncentrat paradajza pa promešajte i dinstajte još minut. Umešajte sveže seckan paradajz, tamijan i origano, mešajte i kuvajte minut. Prelijte sa bujonom pa kad tečnost uvri smanjite temperaturu, poklopite. Ostavite da se kuva oko sat vremena, tj. dok meso ne omekša. Koru patlidžana probušite nožem pa pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Ostavite da se prohladi, pa ga isecite na pola i izvadite sredinu. Viljuškom izgnječite da dobijete pire. Puter otopite na umerenoj temperaturi pa umešajte brašno i mešajte par minuta. Polako dodajte zagrejano mleko pa mešajte nekoliko minuta, sve dok ne nestanu grudvice, a sos se ne zgusne. Zaatim, sklonite bešamel s vatre i dodajte rendani sir, pa kad se otopi, posolite i pobiberite. Umešajte pire od patlidžana, pa poslužite gulaš na sosu od patlidžana. Bon appetit!
Možda vas zanima:
GURMANSKI SVINJSKI GULAŠ Slasni specijalitet po receptu čuvenog kuvara Džejmija Olivera, za ručak bez mane
Slasno jelo dugo će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca.
GURMANSKI GULAŠ U VINU Specijalitet zbog kog će ukućani stajati u redu za još
Neodoljivo jelo držaće vas dugo sitim, a vino mu daje posebnu draž.
ARGENTINSKI GULAŠ PRAVI RAJ ZA NEPCA Gurmanski delikates koji budi sva čula
Ako volite klasičan gulaš, ovaj ćete da obožavate.
GULAŠ SA PIVOM ZA PRAVE GURMANE Sočno jelo u aromatičnom spoju različitih ukusa
Ako volite gulaš, ovu verziju sa pivom ćete da obožavate.
MILKA TORTA Savršen spoj bele i crne čokolade u ukusu koji se ne zaboravlja
Ako volite čokoladu, ovu poslasticu ćete obožavati.
TURSKI GULAŠ Očaravajući delikates kome jedan začin daje poseban šmek, biće vredan da se potrudite
Sočni gulaš sa patlidžanom i bešamelom oduševiće sve gurmane.
KOLAČ 12 KAŠIKA Jeftin desert sa kokosom koji uspeva svima, a bolji do sada niste jeli
Fenomenalni desert sa merama 12 kašike raspametiće sve koji ga budu probali, a pravi se nikad lakše.
ČOKO ORANŽ PUDING Fenomenalni desert koji se smaže za tren oka, a uspeva i početnicima
Kremasti desert za sve prilike, otopićete se od miline.
STAVITE SUNĐER U FRIŽIDER Bićete iznenađeni razlogom, ima višestruku namenu, a ne samo za sudove
Iako sunđer koristite za pranje sudova, on je odličan i za apsorbciju mirisa, zato primenite ovaj korisni trik.
Komentari (0)