TURSKI GULAŠ Očaravajući delikates kome jedan začin daje poseban šmek, biće vredan da se potrudite
Sočni gulaš sa patlidžanom i bešamelom oduševiće sve gurmane.
Potrebno je
- 700 g jagnjetine iseckane na kocke
- 400 g iseckanog paradajza na kockice
- 250 ml mesnog bujona
- 1 manja paprika
- 1 luk
- 3 čena belog luka
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 1 kašičica mlevenog timijana
- 1 kašičica sušenog origana
- so i biber po želji
- ulje za dinstanje
Za patlidžan sos:
- 1,5 kg patlidžana
- 300 ml mleka
- 45 g rendanog tvrdog sira
- 3 kašike putera
- 3 kašike brašna
- so i biber
Priprema:
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Jagnjetinu posolite i pobiberite. Crni luk sitno iseckajte, kao i papriku i beli luk. Na zagrejanom ulju u loncu propržite luk sve dok ne omekša, pa dodajte jagnjetinu i pržite dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte seckanu papriku i beli luk, pa prodinstajte. Sipajte koncentrat paradajza pa promešajte i dinstajte još minut. Umešajte sveže seckan paradajz, tamijan i origano, mešajte i kuvajte minut. Prelijte sa bujonom pa kad tečnost uvri smanjite temperaturu, poklopite. Ostavite da se kuva oko sat vremena, tj. dok meso ne omekša. Koru patlidžana probušite nožem pa pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Ostavite da se prohladi, pa ga isecite na pola i izvadite sredinu. Viljuškom izgnječite da dobijete pire. Puter otopite na umerenoj temperaturi pa umešajte brašno i mešajte par minuta. Polako dodajte zagrejano mleko pa mešajte nekoliko minuta, sve dok ne nestanu grudvice, a sos se ne zgusne. Zaatim, sklonite bešamel s vatre i dodajte rendani sir, pa kad se otopi, posolite i pobiberite. Umešajte pire od patlidžana, pa poslužite gulaš na sosu od patlidžana. Bon appetit!
Možda vas zanima:
GULAŠ S KESTENJEM ZA GURMANE I ONE IZBIRLJIVE Svakim zalogajem tera vodu na usta
Ručak u kome će uživati cela porodica.
OVAJ SASTOJAK OBAVEZNO DODAJTE U GULAŠ Meso se samo raspada, a sos postaje neodoljiv
Uzmite juneći vrat. Plećka je dobra alternativa
MAĐARSKI GULAŠ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Svaki zalogaj greje dušu i telo
Ukućani će stajati u redu za još.
GRČKI GULAŠ UKUSOM BUDI SVA ČULA Donosimo vam originalni recept za čuveni stifado
Bićete siti satima, a savršenog ukusa.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)