NAJUKUSNIJE SLAVSKO ŽITO ZA SVETU PETKU Po starom tradicionalnom receptu, a tajna je u ovom sastojku

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Pravoslavni hrišćani 27. oktobra slave veliki praznik Sv. Petku, a evo i predloga za najbolje slavsko žito.

slavsko žito
Shutterstock

Potrebno je

  • 300 g pšenice belice
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • malo vanilinog šećera
  • muskatni oraščić
  • cimeta na vrh noža

Priprema:

Dobro očistite pšenicu i isperite pod mlazom vode. Stavite na šporet i ostavite da provri. Pustite da vri par minuta pa prospite vodu, a žito ostavite u cediljci. Nalijte hladnu vodu pa ponovite postupak. Radite tako 4 puta, dok se voda skroz ne izbistri. Posle četvrtog puta skinite sa šporeta pa poklopite i zamotajte u toplu,vunenu tkaninu, i ostavite tako nekoliko sati. Procedite žito ali ostavite 2 dl tečnosti. Umešajte vanilin šećer, cimet i muskantni oraščić. Prebacite žito u činiju pa pospite mlevenim orasima. Dekorišite polutkama oraha. Prijatno!

 

 

Komentari (0)

Loading