ČUPAVA KATA Desert sa orasima koji je znala da pravi svaka domaćica u Jugoslaviji
Idealan za slavsku trpezu, nema ko vam neće tražiti recept.
Potrebno je:
Za testo:
- 5 žumanaca
- 500 g brašna
- 250 g margarina
- 1 prašak za pecivo
- 5 kašika šećera
- 3 kašike vode
Za fil:
- 5 belanaca
- 200 g šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 7-8 kašika džema od kajsija (ili po želji)
I još:
- Prah šećer za posipanje
Priprema:
Testo: Penasto umutite žumanca i šećer. Dodajte umućen margarin, brašno pomešano sa praškom za pecivo i vodu. Umesite testo i podelite na dva dela. Jedan treba da bude manji i njega stavite u zamrzivač, a veći u frižider.
Fil: Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Kašikom umešajte orahe. Veće testo rastanjite kao koru na dno podmazanog pleha i namažite džemom. Preko rasporedite fil od belanaca i oraha. Odozgo narendajte testo iz zamrzivača. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok testo ne dobije zlatno-smeđu boju. Ohlađen kolač pospite prah šećerom, isecite na kocke i poslužite.
Možda vas zanima:
ČUPAVA KATA OMILJENI KOLAČ STARE JUGOSLAVIJE Svaka domaćica je znala recept
Priprema je jednostavna, a svi ga vole.
STARINSKI KOLAČ SA ORASIMA Baš kao kolač na kome su odrasle generacije, prste da poližete
Sočan i sladak, po receptu bez mane.
ČUPAVA KATA Starinski kolač sa orasima za sve svečane prilike,po receptu starom 30 godina
Najbolje služite uz čaj ili kafu.
STARINSKI KOLAČ SA ORASIMA Klasik koji nikad ne izlazi iz mode
Sočan i mekan, a med mu daje poseban šmek.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)