FRANCUSKI KROASANI Neodoljivo pecivo koje savršeno ide uz kafu ili čaj

Ivana Pavlović

19:00

Sezonski recepti 0

Pecivo bez premca ukusa koji se pamti.

francuski kroasani
Shutterstock

Potrebno je

Za testo:

  • 280 g brašna
  • 50 g šećera
  • 1/3 kocke kvasca
  • 120 ml toplog mleka
  • 120 ml tople vode
  • 220 g putera
  • malo soli

Za premaz

  • 1 jaje
  • 1 kašika vode

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj  posudi pomešajte toplo mleko i toplu vodu. Dodajte komad kvasca, promešajte i pustite da odstoji oko 10 minuta da se kvasac aktivira i postane penast. Zasebno u posudi pomešajte prosejano brašno, so i šećer. Dodajte aktivirani kvasac pa zamesite testo. Onda mesite na pobrašnjenoj površini pet minuta. Treba da postane elastično i glatko. Onda ga vratite u činiju i prekrijte providnom folijom. Ostavite najmanje jedan sat u frižideru, a možete i preko noći. Između dva lista papira za pečenje stavite komad putera pa oklagijom razvucite. Potom razvaljajte testo u veći pravougaonik. U sredinu testa stavite puter pa preklopite testom. Onda ga ponovo oklagijom razvaljajte i preklopite na 3 dela: prvo levu stranu, pa desnu, da dobijete manji pravugaonik. Pustite još pola sata da se testo ohladi. Još dva puta ponovite savijanje testa tako da na kraju dobijete lisnato testo hladeći ga po pola sata između svakog savijanja. Posle trećeg savijanja, ponovo ga ostavite u frižideru najmanje sat vremena. Oblikujte kroasane Zatim razvaljajte testo ali da ne bude mnogo tanko i isecite ga na trouglove, pa svaki trougao urolajte tako da naravno dobijete izgled kroasana. Na pleh obložen pek papirom poređajte kroasane, pa ih prekrijte providnom folijom i ostavite tako bar 2 sata. Premažite ih umućenim jajetom sa vodom. Pecite kroasane oko 20 minuta, na 200 stepeni, dok ne porumene. Pustite da se prohlade, pa služite. Bon appetit!

@moja.trpeza Sarma brzo i jednostavno! Brza i jednostavna sarma Sastojci: 500g mlevenog svinjskog mesa 1kg kiselog kupusa 70g pirinča 200g šargarepe 200g crnog luka 200ml paradajz sosa Ulje So, biber, peršun Beli luk (po želji) Lovorov list Priprema: 1. Iseckajte crni luk i šargarepu, pa ih propržite na ulju. 2. U posudi pomešajte mleveno meso sa začinima (so, biber, peršun) i dodajte u dinstano povrće i meso . Promešajte. 3. Dodajte pirinač i sitno iseckan beli luk, pa sve dobro sjedinite. Ostavite da se ohladi. 4. Kupusove listove u vodi, očistite ih i pripremite za motanje. 5. Na svaki list stavite kašiku nadeva i zamotajte sarmu. 6. Sarme složite u šerpu, prelijte sa malo vode, dodajte lovorov list i stavite tanjir preko da se ravnomerno kuva. 7. Kuvajte 3-4 sata, a zatim poslužite. Srećan Božić! #mojatrpeza #trpeza #kuhinja #viral #recept #fypシ゚ #fypシ゚ #foryou ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading