FRANCUSKI KROASANI Neodoljivo pecivo koje savršeno ide uz kafu ili čaj
Pecivo bez premca ukusa koji se pamti.
![francuski kroasani](/data/images/2025-01-10/110847_shutterstock-1076242961_f.jpg?timestamp=1736463600)
Potrebno je
Za testo:
- 280 g brašna
- 50 g šećera
- 1/3 kocke kvasca
- 120 ml toplog mleka
- 120 ml tople vode
- 220 g putera
- malo soli
Za premaz
- 1 jaje
- 1 kašika vode
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi pomešajte toplo mleko i toplu vodu. Dodajte komad kvasca, promešajte i pustite da odstoji oko 10 minuta da se kvasac aktivira i postane penast. Zasebno u posudi pomešajte prosejano brašno, so i šećer. Dodajte aktivirani kvasac pa zamesite testo. Onda mesite na pobrašnjenoj površini pet minuta. Treba da postane elastično i glatko. Onda ga vratite u činiju i prekrijte providnom folijom. Ostavite najmanje jedan sat u frižideru, a možete i preko noći. Između dva lista papira za pečenje stavite komad putera pa oklagijom razvucite. Potom razvaljajte testo u veći pravougaonik. U sredinu testa stavite puter pa preklopite testom. Onda ga ponovo oklagijom razvaljajte i preklopite na 3 dela: prvo levu stranu, pa desnu, da dobijete manji pravugaonik. Pustite još pola sata da se testo ohladi. Još dva puta ponovite savijanje testa tako da na kraju dobijete lisnato testo hladeći ga po pola sata između svakog savijanja. Posle trećeg savijanja, ponovo ga ostavite u frižideru najmanje sat vremena. Oblikujte kroasane Zatim razvaljajte testo ali da ne bude mnogo tanko i isecite ga na trouglove, pa svaki trougao urolajte tako da naravno dobijete izgled kroasana. Na pleh obložen pek papirom poređajte kroasane, pa ih prekrijte providnom folijom i ostavite tako bar 2 sata. Premažite ih umućenim jajetom sa vodom. Pecite kroasane oko 20 minuta, na 200 stepeni, dok ne porumene. Pustite da se prohlade, pa služite. Bon appetit!
Možda vas zanima:
![francuski kroasan](/data/images/2024-05-22/88434_shutterstock-1162184725_f.jpg)
FRANCUSKI KROASANI BOLJI NEGO KLASIČNI Donosimo vam originalni recept za neodoljivo pecivo
Ako volite klasične kroasane, ove ćete da obožavate.
![domaće krofne](/data/images/2024-12-17/109088_krofne-1_f.jpg)
NEODOLJIVE KROFNE Trik kako da budu mekane i vazdušaste, a uspeće svima
Sočne i ukusne, a ukusa koji priča priče.
![kepang krofne](/data/images/2025-01-14/111140_kepang-krofne-1_f.jpg)
KEPANG KROFNE Nikad sočnije i slađe, a vazdušaste i mekane kao duša
Fenomenalne i slatke, nestaće sa stola odmah.
![cimet rolnice](/data/images/2025-01-10/110827_shutterstock-1850268325_f.jpg)
NEODOLJIVE CIMET ROLNICE Desert za sva vremena i prilike, za prave sladokusce
Desert koji pomera granice dobrog ukusa, svaki zalogaj je sve slađi.
![pileća supa](/data/images/2024-09-16/100638_shutterstock-2384705067_f.jpg)
![gulaš](/data/images/2023-02-08/46055_shutterstock-234139033_f.jpg)
DOMAĆE JELO KOJE GREJE DUŠU I ČUVA TRADICIJU Ovaj recept za gulaš je pravi hit, bogatog ukusa i savršene teksture
Ovaj gulaš s junećim mesom, povrćem i začinima jednostavno morate probati – svaki zalogaj će vas očarati
![proja sa sirom](/data/images/2024-12-17/109053_proja-sa-sirom-1_f.jpg)
PROJA SA MLADIM SIROM Doručak koji će vas raspametiti, ukusan i zasitan, a jedan sastojak ga čini neodoljivim
Doručak posle kojeg ćete ostati siti i zadovoljni...
![šnenokle](/data/images/2024-08-01/96093_shutterstock-2146320889-1_f.jpg)
OMILJENI SLATKIŠ NAŠEG DETINJSTVA Neprevaziđena starinska poslastica koja se pravi od samo 5 sastojaka
Ova poslastica, koju je popularizovala Milena Dravić u TV seriji „Metla bez drške“, mnogima je poznata ne samo sa malih ekrana, već i iz bakine kuhinje
![večera](/data/images/2023-07-21/59722_638560-francuski-krompiiir-f_f.jpg)
STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim
Komentari (0)