ČOKOLADNA PITA OD PRHKOG TESTA Neodoljiva poslastica nestaće sa stola odmah
Super ide uz šoljicu kafe.
Potrebno je:
Za prhko testo:
- 250 g brašna
- 125 g hladnog putera
- 50 g šećera
- 1 jaje
- prstohvat soli
Za čokoladni nadev:
- 200 g tamne čokolade
- 250 g mleka
- 250 ml slatke pavlake
- 3 žumanca
- 50 g šećera
- kašičica vanilinog ekstrakta
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i prstohvat soli. Onda dodajte hladan puter i brzo ga utrljajte u brašno vrhovima prstiju, da dobijete mrvičastu strukturu. Dodajte jaje i mešajte. Testo oblikujte u disk, pa ga umotajte u plastičnu foliju i ostavite pola sata u frižideru. Zagrejte mleko i slatku pavlaku u šerpici, sve dok se ne pojave mehurići, ali nemojte da provri. Zasebno, pomešajte žumanca sa šećerom, pa umutite dok ne dobijete svetlu i glatku smesu. Polako sipajte zagrejano mleko i pavlaku u smešu sa žumancima, uz neprestano mešanje. Zatim, smesu vratite u šerpu i kuvajte na laganoj vatri, uz neprestano mešanje. Skinite sa vatre, pa dodajte seckanu čokoladu i vanilin ekstrakt, i mešajte dok se skroz ne otopi i postane glatka smesa. Testo razvucite na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu 3-4mm. Stavite u kalup za pite da prekrije dno i stranice, pa isecite višak. Zatim, izbockajte viljuškom, pa prekrijte pek papirom. Napunite pasuljem da testo ne bi naraslo, pa pecite 15 minuta. Onda sklonite papir i težinu i pecite još 10 minuta. Izvadite i pustite da se prohladi. Onda sipajte čokoladni fil u pečenu koru, i pecite pitu oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Izvadite pitu i ostavite da se prohladi, pa ostavite bar 2 sata u frižideru.
Možda vas zanima:
MRVIČASTA ČOKOLADNA PITA Ukusa koji miluje nepca, uzećete parče više
Mekana kao duša, za prave sladokusce.
ČOKOLADNA PITA Desert za sva vremena, u neodoljivom spoju testa i čokolade
Čokoladna pita punog ukusa oduševiće i one izbirljive.
ČAROBNA ČOKOLADNA PITA Sa bogatim nadevom Svaki zalogaj je sve bolji, prste da poližete
Neodoljivo slatka, uzećete parće više.
ČOKOLADNA PITA OD GOTOVIH KORA Slatka rapsodija kojoj nećete moći da odolite
Ako volite pite, čokoladu i keks, spojite sve to u jednom, i napravite ovu fenomenalnu poslasticu. Toliko je slatka, da stavite odmah duplu meru.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Komentari (0)