LENJA PITA SA BOROVNICAMA Klasik na drugačiji način, po receptu bez mane
Jednostavna i mirisna, zasladiće vas u trenu.
Potrebno je:
Za testo:
- 400 g brašna
- 180 g maslaca (hladnog, isečenog na kockice)
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 jaja
- prstohvat soli
Za fil:
- 300-400 g svežih ili zamrznutih borovnica
- 2 kašike šećera (po ukusu)
- 1 kašika griza ili gustina (da upije višak soka)
- Po želji: korica limuna ili vanila za dodatnu aromu
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Onda dodajte hladan maslac pa ga prstima utrljajte u suve sastojke dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Umešajte jaja pa zamesite glatko testo. Zatim ga podelite na 2 dela, jedan neka bude veći. Ostavite u zamrzivaču 10 minuta. Veći deo razvaljajte i stavite u pleh obložen pek papirom. Zasebno pomešajte borovnice sa grizom, pa ih rasporedite preko testa. Zamrznuti deo testa izmrvite preko borovnica. Pecite 35 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da se pita prohladi, pa je pospite prah šećerom i secite na kocke.
Možda vas zanima:
LENJA PITA S JABUKAMA ZA NEDELJU KOJA SE PAMTI I dupla mera će biti malo
Mirisna i sočna, prste da poližete.
LENJA PITA SA MERAMA "NA ČAŠE" Slatko zadovoljstvo po starom bakinom receptu
Sočna i mekana, najbolje odmah stavite duplu meru.
LENJA PITA SA MAKOM Mirisna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa, za pravo uživanje
Sočna i slatka, a super ide uz čaj ili kafu.
LENJA PITA Budi nostalgiju na dane detinjstva i bakinu kuhinju
Slatka i preukusna, uzećete parče više.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)