NAJMEKŠI SLAVSKI KOLAČ ZA SPASOVDAN Recept za početnike posle kog ćete zaboraviti na sve ostale

Ivana Pavlović

14:30

Sezonski recepti 0

Vredi svakog uloženog truda, a gosti će biti oduševljeni.

posni slavski kolač
Shutterstock

Potrebno je:

  • 20 g kvasca
  • 2 kašike vode
  • 500 g belog brašna tip 500
  • 2 kašičice soli
  • 1 supena kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 250 ml vode

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kvasac razmutite sa vodom, pa ostavite sa strane. Prosejte brašno, pa 4 kašike brašna odvojite sa strane. Dodajte 2 kašičice soli, 1 supenu kašiku šećera, 2 kašike ulja, rastopljen kvasac, oko 250 ml vode pa zamesite glatko testo. Dodajte brašno, pa premesite testo. Onda  ga pustite oko 45 minuta da naraste. Premesite testo, pa podelite na 3 dela: jedan od 100 grama, jedan od 210 grama i treći od 530 grama. Oblikujte loptice. Onaj deo od 210 grama, podelite na 3 dela. Pustite loptice da se odmore oko 10 minuta. U kalup stavite onu "lopticu" testa od 530 grama. Pokrijte folijom i ostavite da naraste. Od preostalih loptica napravite pletenice, pa time ukrasite slavski kolač. Ostavite poklopljenog da naraste, pa ga premažite uljem. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading