SIPANA PITA OD JABUKA Poslastica koja miriše na ljubav i osvaja na prvi zalogaj

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Mirisna i slatka, najbolje odmah stavite duplu meru.

pita od jabuka
Printscreen

Potrebno je:

Za nadev:

  • 1 kg nakiselih jabuka
  • 200 g šećera
  • vanilin šećer
  • kesica cimeta

Za kore:

  • 400 g griza
  • 400 g brašna
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Oljuštite jabuke, pa ih izrendajte i pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Pleh u kom ćete peći pitu obložite pek-papirom. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, griz, vanilin šećer i šećer. Na dno pleha sipajte trećinu mase za koru, pa preko nje sipajte polovinu smese za nadev. Opet sipajte trećinu mase za koru, stavite ostatak smese za nadev i odozgo sipajte preostalu trećinu smese za koru. Pecite na 180 stepeni otprilike 40 minuta. Po želji, pitu možete da prelijete sokom od jabuka i da je pospete šećerom u prahu.

Možda vas zanima:

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

Komentari (0)

Loading