KITNIKEZ Slatkiš od dunja bio je ponos Vojvodine, a danas ga retko ko sprema

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Ovaj recept preuzet je od Austrougara, koji su tu poslasticu pravili još za vreme Marije Terezije.

kitnikez
Shutterstock

Potrebno je:

Za kitnikez:

  • 1 kilogram dunja
  •  800 grama šećera
  •  sok od jednog limuna

Priprema kitnikeza:

Oljuštite dunje pa ih naseckajte na kockice. Onda ih stavite u šerpicu i kuvajte sa sokom od limuna. Ispasirajte ih sa šećerom, oko dva sata na jakoj vatri uz mešanje, a gotovo je kad vidite da varjača za sobom ostavlja prazan trag, sve dok se smesa ne stegne. Prebacite smesu i pokvašen i nauljen kalup. Na kraju istresite kitnikez iz kalupa pa pospite prah šećerom.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading