KITNIKEZ Slatkiš od dunja bio je ponos Vojvodine, a danas ga retko ko sprema
Ovaj recept preuzet je od Austrougara, koji su tu poslasticu pravili još za vreme Marije Terezije.
Potrebno je:
Za kitnikez:
- 1 kilogram dunja
- 800 grama šećera
- sok od jednog limuna
Priprema kitnikeza:
Oljuštite dunje pa ih naseckajte na kockice. Onda ih stavite u šerpicu i kuvajte sa sokom od limuna. Ispasirajte ih sa šećerom, oko dva sata na jakoj vatri uz mešanje, a gotovo je kad vidite da varjača za sobom ostavlja prazan trag, sve dok se smesa ne stegne. Prebacite smesu i pokvašen i nauljen kalup. Na kraju istresite kitnikez iz kalupa pa pospite prah šećerom.
Možda vas zanima:
KOLAČ SA MAKOM BOLJI OD SVAKE TORTE Sve se samo pomeša i peče
Savršeno ide uz čaj ili kafu.
DOMAĆI JAFA KOLAČ SAVRŠEN ZA IZNENADNE GOSTE I dupla mera će biti malo
Savršen za hladne dane i praznike.
MIRISNI ROLAT SA CIMETOM I BUNDEVOM Zbog njega se krši svaka dijeta
Kremast i sladak, i dupla mera je malo.
KOKOS KOLAČ ZA SVE PRILIKE Kremast, lagan i savršen, polizaćete i tanjir
Savršen desert za sve prilike.
OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA JNA Kuvar pokazao dugo čuvani recept za pravi vojnički pasulj
Važno je znati da se pasulj ne meša do zaprške kako bi zrno ostalo celo i kako ne bi zagorevao
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci je savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
ORIGINALAN RECEPT SA SVETE GORE Brza posna čorba, skida umor i popravlja raspoloženje u trenutku
Brza priprema i jeftini sastojci, a obiluje vitaminima
POSNI PODVARAK IZ BAKINE BELEŽNICE Delikates uz pečeni krompir i projaru
Meko, aromatično, toplo – uz pečeni krompir i projaru ovo jelo je prava posna gozba
BAKIN RECEPT ZA POSNI PASULJ Najbolji koji ste jeli, tajna je u jednostavnom triku!
Ako tražite posno jelo koje je jednostavno i izdašno, kuvani posni pasulj biće vaš favorit.
Komentari (0)