BRZE ESTERHAZI TORTICE Istog ukusa kao original, a gotove za 20 minuta

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Savršene za sve svečane prilike.

esterhazi tortica
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 180 g šećera
  • 50 g kukuruznog skroba
  • 50 g putera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 170 ml slatke pavlake 

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpu stavite jaja, šećer, vanilin šećer i kukuruzni skrob pa dodajte mleko, i dobro izmešajte. Kuvajte na srednje jakoj vatri sve dok se ne zgusne. Onda skinite sa vatre pa dodajte puter i mešajte sve dok se ne otopi. Krem pokrijte providnom folijom pa ostavite da se skroz ohladi. Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag pa polako sjedinite sa hladnim filom. Zasebno umutite belanca sa prstohvatom soli pa dodajte šećer i vanilin šećer i nastavite da mutite. Zasebno umutite žumanca pa ih polako umešajte u sneg od belanaca. Pomešajte brašno, orahe i prašak za pecivo, pa polako dodajte u smesu mešajući lopaticom. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom.  Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Koru ohladite pa isecite na pola. Premažite polovinom fila pa preklopite drugom korom. Zatim nanesite ostatak fila. Dekorišite otopljenom čokoladom pa napravite čuvenu esterhazi šaru. Secite na pravougaonike pa svaku torticu sa svih strana obložite seckanim orasima.

Možda vas zanima:

esterhazi torta

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj

18:30

10 jul, 2025

Slatki kutak

Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

esterhazi torta

ČUVENA ESTERHAZI TORTA Mađarska poslastica za koju se svaki trud isplati, raskošna i preukusna

17:00

31 maj, 2025

Kulinarski globus

Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

Komentari (0)

Loading