STARINSKA TORTA SA ORASIMA ZA SVE SVEČANE PRILIKE Po ukusu joj nema ravne, a prepuna bogatih filova

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

torta sa orasima
Shutterstock

Potrebno je:
Kore:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Beli fil:

  • 500 ml mleko
  • 4 kašike brašna
  • 200 g šećera
  • 200 g putera
  • 1 vanilin šećer

Čokoladni sloj:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Belanca odvojite od žumanaca. Belanca umutite u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šećera. Onda dodajte jedno po jedno žumance , uz neprestano mućenje.Polako umešajte mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Smesu podelite na 2 dela. Pecite kore oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim pustite kore da se ohlade. Brašno i šećer pomešajte u šerpu pa polako sipajte mleko, uz neprestano mešanje. Kuvajte sve dok se smesa ne zgusne, uz neprestano mešanje. Potom skinite sa vatre pa pustite da se ohladi. Puter umutite sa vanilinim šećerom, pa ga polako dodajte u prohlađen fil, sve dok ne dobijete gladak krem. Zagrejte slatku pavlaku do ključanja u šerpi ali nemojte da dozvolite da provri.Onda skinite sa vatre i dodajte polomljenu čokoladu, pa mešajte sve dok se ne otopi. Stavite prvu koru pa je premažite polovinom belog fila. Preko nanesite polovinu čokoladnog pa ravnomerno rasporedite. Onda nanesite drugu koru pa premažite ostatkom belog, pa onda ostatkom čokoladnog fila. Ostavite tortu u frižideru.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading