ŠAM TORTA ZA SVE BITNE DOGAĐAJE Klasik koji nikada ne izlazi iz mode
Najbolje služite uz čaj ili kafu.
Potrebno je:
- 500 g očišćenih šljiva
- 350 g brašna
- 200 g margarina
- 200 g kristal šećera
- 200 g šećera u prahu
- 4 jaja
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Umutite penasto margarin sa šećerom. Dodajte žumanca, jedno po jedno, i mutite dok se ne sjedine. Dodajte pavlaku, ekstrakt vanile i sjedinite. Dodajte pomešane brašno i prašak za pecivo muteći mikserom. Testo ne treba biti ni previše meko ni tvrdo. Stavite u podmazan kalup za tortu prečnika oko 30 cm kao koru. Poređajte preko očišćene polovine šljiva i svaku pospite sa pola kašičice šećera u prahu. Pecite oko 50 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Umutite belanca. Dodajte šećer u prahu i mutite dok smesa ne postane čvrsta (10 minuta). Izvadite kolač iz rerne, rasporedite šam po šljivama i pecite još 25 minuta dok belanca ne porumene.
Možda vas zanima:
BAKINA TORTA SA JABUKAMA SAVRŠENA ZA JESEN Ukusa koji govori više od 1000 jezika
Mirisna i sočna poslastica raspametiće i one izbirljive.
ŠUMSKA VOĆNA TORTA Lagana i osvežavajuća poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Sočna i ukusna, uzećete parče više.
BRZA VOĆNA TORTA Ne zahteva ni truda ni vremena, a harmonija ukusa u svakom zalogaju
Savršena za rođendane i sve bitne datume.
PIJANA TORTA SA VIŠNJAMA ZA USKRS Polovina nestane dok trepnete
Sočna i osvežavajuća, nema ko vam neće tražiti recept.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Komentari (0)