ŠAM TORTA ZA SVE BITNE DOGAĐAJE Klasik koji nikada ne izlazi iz mode

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Najbolje služite uz čaj ili kafu.

šam torta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g očišćenih šljiva
  • 350 g brašna
  • 200 g margarina
  • 200 g kristal šećera
  • 200 g šećera u prahu
  • 4 jaja
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Umutite penasto margarin sa šećerom. Dodajte žumanca, jedno po jedno, i mutite dok se ne sjedine. Dodajte pavlaku, ekstrakt vanile i sjedinite. Dodajte pomešane brašno i prašak za pecivo muteći mikserom. Testo ne treba biti ni previše meko ni tvrdo. Stavite u podmazan kalup za tortu prečnika oko 30 cm kao koru. Poređajte preko očišćene polovine šljiva i svaku pospite sa pola kašičice šećera u prahu. Pecite oko 50 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Umutite belanca. Dodajte šećer u prahu i mutite dok smesa ne postane čvrsta (10 minuta). Izvadite kolač iz rerne, rasporedite šam po šljivama i pecite još 25 minuta dok belanca ne porumene.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading