CARIGRADSKA TORTA NEKADA SE SLUŽILA SULTANIMA Savršen spoj oraha i patišpanja

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Svi će vam tražiti dodatno parče.

carigradska torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za kore:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 50 g brašna
  • 12 jaja
  • 180 g šećera

Za fil:

  • 500 ml mleka
  • 250 g putera
  • 60 g brašna
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 80 g šećera u prahu
  • 300 g mlevenih oraha 

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Žumanca odvojite od belanaca. Onda umutite belanca u čvrst sneg uz postepeno dodavanje polovine šećera. Zatim dodajte 3 kašike od brašna i 100 g mlevenih oraha pa promešajte.Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom pa pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Na isti način napravite i drugu koru. Zatim ih presecite horizontalno da ukupno dobijete 4 kore. Zakuvajte 450 ml mleka, a u ostatku razmutite šećer u prahu, vanilin šećer i brašno. Sipajte mešavinu u ključalo mleko pa smanjite temperaturu, vratite na šerpu i zakuvajte kao puding. Onda sklonite da se prohladi. Umutite puter sa malo prah šećera, pa polako dodajte žumanca uz neprestano mućenje.  Zatim dodajte prohlađeni fil od mleka i varjačom umešajte orahe. Pripremljeni fil premažite preko kore. Poklopite novom korom pa ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Premažite celu tortu preostalim filom pa pospite mlevenim i seckanim orasima.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading