CARIGRADSKA TORTA NEKADA SE SLUŽILA SULTANIMA Savršen spoj oraha i patišpanja
Svi će vam tražiti dodatno parče.
Potrebno je:
Za kore:
- 200 g mlevenih oraha
- 50 g brašna
- 12 jaja
- 180 g šećera
Za fil:
- 500 ml mleka
- 250 g putera
- 60 g brašna
- 3 kesice vanilin šećera
- 80 g šećera u prahu
- 300 g mlevenih oraha
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Žumanca odvojite od belanaca. Onda umutite belanca u čvrst sneg uz postepeno dodavanje polovine šećera. Zatim dodajte 3 kašike od brašna i 100 g mlevenih oraha pa promešajte.Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom pa pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Na isti način napravite i drugu koru. Zatim ih presecite horizontalno da ukupno dobijete 4 kore. Zakuvajte 450 ml mleka, a u ostatku razmutite šećer u prahu, vanilin šećer i brašno. Sipajte mešavinu u ključalo mleko pa smanjite temperaturu, vratite na šerpu i zakuvajte kao puding. Onda sklonite da se prohladi. Umutite puter sa malo prah šećera, pa polako dodajte žumanca uz neprestano mućenje. Zatim dodajte prohlađeni fil od mleka i varjačom umešajte orahe. Pripremljeni fil premažite preko kore. Poklopite novom korom pa ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Premažite celu tortu preostalim filom pa pospite mlevenim i seckanim orasima.
Možda vas zanima:
RAPSKA TORTA OSVAJA UKUSOM OD 1177 GODINE Prvi recept je napisan krasnopisom
Recept za rapsku tortu nastao je 1177 godine na Rabu, u čast u pape Aleksandra III koji se nakon brodoloma sklonio na ovo ostrvo.
ČEMBERLEN TORTA BOLJA OD REFORME Puna mekih kora, oraha i čokoladnog krema
Neodoljiva poslastica oduševiće i one izbirljive.
STARINSKA INTERKONTINENTAL TORTA Raskošna poslastica sa 3 fila
Savršeno ide uz šoljicu kafe.
DINASTIJA TORTA NE IZLAZI IZ MODE A bila je hit u staroj Jugoslaviji
Nazvana po čuvenoj američkoj sapunici iz 80 ih godina, bogata i kalorična.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)