ČEMBERLEN TORTA BOLJA OD REFORME Puna mekih kora, oraha i čokoladnog krema

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Neodoljiva poslastica oduševiće i one izbirljive.

čemberlen torta
Shutterstock

Potrebno je:
Za 2 kore

  • 12 belanaca
  • 300 g šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna

Za fil

  • 12 žumanaca
  • 16 kašika šećera
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 50 g mlečne čokolade
  • 20 g vanilin šećera 
  • 400 ml mleka
  • 4 pune kašike gustina
  • 300 g maslaca

Grilijaš

  • 150 g šećera
  • 100 g pečenih lešnika

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi čvrsto umutite 6 belanaca, pa polako dodajte 150 g šećera i mutite još malo. Špatulom umešajte150 g mlevenih oraha i kašiku brašna. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Postupak ponovite još jednom da dobijete 2 kore. Potom ih presecite na pola uzdužno, da dobijete 4. Zasebno penasto umutite 12 žumanaca sa šećerima pa dodajte 4 kašike gustina i 100 ml mleka. Dobro umutite da ne bude grudvica. Preostalo mleko stavite sa 6 kašika šećera da provri. Malo provrelog mleka sipajte u smesu sa žumancima pa izmešajte i vratite u ključalo mleko. Mešajte na tihoj vatri nekoliko minuta, sve dok se ne zgusne. Zatim skinite sa ringle pa umešajte polomljene čokolade. Prekrijte streč folijom pa ostavite da se prohlade. Onda dodajte kašiku po kašiku umućenog maslaca. Dobijenu smesu podelite na 4 dela. Šećer otopite u šerpici dok ne dobijete karamel pa dodajte lešnike. Smesu izlijte na pek papir pa ostavite da se prohladi. Potom je usitnite seckom, ali ne previše. Filom premažite prvu koru pa stavite grilijaš pa druga kora-fil-grilijaš-treća kora-fil-grilijaš. Premažite četvrtu koru pa je pospite grilijašem i celu tortu premažite filom. Ukrasite tortu po želji. 

Ovo niste znali o belom luku

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading