ČEMBERLEN TORTA BOLJA OD REFORME Puna mekih kora, oraha i čokoladnog krema
Neodoljiva poslastica oduševiće i one izbirljive.
Potrebno je:
Za 2 kore
- 12 belanaca
- 300 g šećera
- 300 g mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
Za fil
- 12 žumanaca
- 16 kašika šećera
- 50 g čokolade za kuvanje
- 50 g mlečne čokolade
- 20 g vanilin šećera
- 400 ml mleka
- 4 pune kašike gustina
- 300 g maslaca
Grilijaš
- 150 g šećera
- 100 g pečenih lešnika
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi čvrsto umutite 6 belanaca, pa polako dodajte 150 g šećera i mutite još malo. Špatulom umešajte150 g mlevenih oraha i kašiku brašna. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Postupak ponovite još jednom da dobijete 2 kore. Potom ih presecite na pola uzdužno, da dobijete 4. Zasebno penasto umutite 12 žumanaca sa šećerima pa dodajte 4 kašike gustina i 100 ml mleka. Dobro umutite da ne bude grudvica. Preostalo mleko stavite sa 6 kašika šećera da provri. Malo provrelog mleka sipajte u smesu sa žumancima pa izmešajte i vratite u ključalo mleko. Mešajte na tihoj vatri nekoliko minuta, sve dok se ne zgusne. Zatim skinite sa ringle pa umešajte polomljene čokolade. Prekrijte streč folijom pa ostavite da se prohlade. Onda dodajte kašiku po kašiku umućenog maslaca. Dobijenu smesu podelite na 4 dela. Šećer otopite u šerpici dok ne dobijete karamel pa dodajte lešnike. Smesu izlijte na pek papir pa ostavite da se prohladi. Potom je usitnite seckom, ali ne previše. Filom premažite prvu koru pa stavite grilijaš pa druga kora-fil-grilijaš-treća kora-fil-grilijaš. Premažite četvrtu koru pa je pospite grilijašem i celu tortu premažite filom. Ukrasite tortu po želji.
Možda vas zanima:
STARINSKA INTERKONTINENTAL TORTA Raskošna poslastica sa 3 fila
Savršeno ide uz šoljicu kafe.
MINJON TORTA RAZVALJUJE UKUSOM Sa tri kore i prepuna oraha i čokolade
Raskošna poslastica bogatog ukusa.
CARIGRADSKA TORTA NEKADA SE SLUŽILA SULTANIMA Savršen spoj oraha i patišpanja
Svi će vam tražiti dodatno parče.
STARINSKA TORTA BANJALUČANKA Prepuna oraha i čokolade, i dupla mera će biti malo
Savršena za sve svečane prilike.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Komentari (0)