KENEDI TORTA BUDI NOSTALGIJU Izdašna i puna čokolade i oraha, a totalno zaboravljena
Savršena za sve svečane prilike, gosti će biti oduševljeni.
Potrebno je:
Kora - peku se 2:
- 5 belanca
- 5 kašika šećera
- 100 g mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- 2 kašike prezle
- 1-2 kašike kakaa
Kora III:
- 4 jaja
- 4 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 5 g praška za pecivo
Krem:
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 100 g čokolade
- 250 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
Preliv:
- 250 ml mleka
- 2 kašike šećera
- 100 g čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite 5 belanaca u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šećera. Onda polako dodajte orahe, brašno i prezle. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite koru oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Postupak ponovite još jednom da dobijete dve kore. Zasebno penasto umutite jaja sa šećerom. Onda dodajte brašno sa praškom za pecivo pa lagano sjedinite. Pecite žutu koru 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Žumanca umutite sa šećerom pa ih skuvajte na pari, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusnu. Ostavite da se krem ohladi pa mu dodajte umućeni maslac. Sjedinite dobro. Zagrejte mleko da bude vrelo pa njime prelijte šećer i čokoladu. Mešajte sve dok se čokolada ne otopi. Ređajte tortu sledećim redosledom:Kora od belanaca-Polovina fila – Žuta kora – Druga polovina fila – Druga belanac kora. Dekorišite tortu čokoladnom glazurom.
Možda vas zanima:
REGENTOVA TORTA SA 7 KORA PONOS NEMAČKE Svakim zalogajem mami na parče više
Puno ime ove torte je U čast Njegovog kraljevskog visočanstva princa regenta Leopolda Karla Jozefa Vilhelma Ludviga Vitelsbaha fon Bajerna. Ima sedam korica koje simbolizuju sedam bavarskih oblasti. Raskošna i prepuna čokolade, ukrasiće i najsvečaniju trpezu.
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA ODUŠEVILA DOMAĆICE Džejmi Oliver je baš ovako pravi
Aromatična i preukusna, savršena za praznike.
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
Komentari (0)