Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!

Slobodanka Ćorić

09:30

Sezonski recepti 0

Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću

đuveč
bakina kuhinja

 Spremni ste za sočan i topao ručak, idealan za ove hladne dane? Ovo je pravi, domaći đuveč, pun najfinijeg povrća pečenog u rerni! Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću. Ne brinite, samo malo pirinča je tu da poveže sve, a beli luk mu daje onaj pravi, mirisni šmek. Brzo se sprema, a dok se krčka u rerni, cela kuća miriše! Ručak koji će Vas zasititi i obradovati.

Sastav:

MERE LONČE OD 200 GR

Grašak malo /ja sam zaboravila/. kukuruz šećerac lomče . crni luk. GLAVICE  paprika 2 (crvena ili zelena). sitno seckan koren celera.  1 šargarepu  1 sitno seckan krompir. 3 krupno seckan paradajza  4 kašike  pirinča. jedna . suvi začin. beli luk (nekoliko celih čenova). peršunov list (za posipanje). ulje.

Priprema:

U veću posudu staviti malo ulja. kratko propržiti sitno seckani crni luk, papriku i sargarepu. Dodati grašak, kukuruz šećerac i sitno seckani krompir. Posuti suvim začinom i promešati.

Dodati jednu kašičicu šećera i pola šoljice pirinča. dobro promešati da se pirinač obloži. Sipati paradajz sos (ili pelat), a zatim dodati krupno seckani sveži paradajz i malo vode. Ubaciti nekoliko celih, neoljuštenih čenova belog luka.

Sve prebaciti u vatrostalnu posudu ili pleh. foliju i peći na 200°C dok povrće ne omekša. Foliju skinuti pred kraj da uhvati laganu koricu. Kada je đuveč gotov, posuti ga sveže seckanim peršunovim listom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading