BELA PITA SVAKIM ZALOGAJEM ZAUSTAVLJA DAH Bogata, kremasta tekstura i nežna aroma limuna

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Savršeni za slavu ili doček Nove godine.

bela pita
Shutterstock

Potrebno je:

Kore:

  • 500 g brašna
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 100 g margarina
  • 180 g milerama
  • 180 g šećera

Krema:

  • 1 l mleka
  • 130 g brašna
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica aroma vanile ili kesica vanilin šećera
  • 250 g margarina
  • korica 1 limuna
  • malo soka od limuna

Dekoracija:

  • šećer u prahu ili kokos

Priprema:
Rernu zagrejte na 175 stepeni. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo. Onda dodajte mileram, jaja, šećer i omekšali margarin. Umesite glatko testo pa ga podelite na 5 jednakih delova. Oblikujte lopticu od svakog dela pa je pokrijte krpom. Razvucite svaku lopticu između dva pek papira. Zatim prebacite razvučenu koru sa papirom na pleh. Pecite koru 8 minuta, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. Ponovite isti postupak sa još 4 kore. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećere, aromu vanile i 200 ml mleka. Ostatak mleka zagrejte do ključanja pa skinite sa vatri dodajte prethodnu smesu. Zatim vratite na šporet i kuvajte sve dok se ne zgusne.  Pokrijte fil prozirnom folijom pa pustite da se ohladi. Potom ga umutite sa margarinom, rendanom limunovom koricom i malo limunovog soka.  Ređajte pitu redosledom kora-fil-kora-fil-kora-fil-kora-cela pita. Pospite poslasticu šećerom u prahu ili kokosom. 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading