PO ZIMNICI DOMAĆICA POZNAJE Napravite sami fantastičnu zimnicu po našim savetima
Mnoge žene više vole da same konzerviraju povrće za zimu nego da ga kupuju iako to zahteva mnogo vremena i rada. Da bi vam se trud oko pripreme zimnice isplatio, treba da primenite neka pravila zahvaljujući kojima se neće pokvariti.
Pažljivo birajte povrće
Za slanu zimnicu kupujte zrele plodove (ukoliko po receptu nisu potrebni zeleni), ali ne smeju da budu prezreli. Birajte one zdrave i tvrđe. Ukoliko povrće berete u svojoj bašti, uradite to neposredno pre spremanja zimnice. Povrće perite, čistite i seckajte pre kuvanja ili kiseljenja, jer će stajanjem na vazduhu izgubiti dragocene vitamine, boju i teksturu.
Shutterstock
Pripremite posude
Sve posuđe koje koristite u pripremi, poput šerpi, lonaca, noževa, kutlača, mora biti čisto, neoštećeno, napravljeno od nerđajućeg čelika ili emajla kako ne bi reagovalo sa kiselinama iz povrća. Prokuvajte poklopce za tegle, čepove za flaše, gumice za zatvaranje i osušite ili ih operite i obrišite alkoholom. Poklopci i čepovi takođe treba da budu celi, bez rđe i ogrebotina s unutrašnje strane da se zimnica ne bi pokvarila. Tegle i flaše operite i sterilišite pre punjenja.
Shutterstock
Sterilizacija sprečava kvarenje
Konzervisanje zimnice je neophodno da se ne bi pokvarila i da bi mogla da stoji cele zime. To je zagrevanje tegli do temperature koja uništava bakterije i mikroorganizme. Tegle se mogu sterilisati u rerni, kuvanjem na šporetu, u mikrotalasnoj. Najlakše je to uraditi u rerni. U pleh stavite pek-papir, na njega tegle i poklopce i držite u zagrejanoj rerni na 120 stepeni 20 minuta. Tegle treba da budu tople kada u njih stavljate zimnicu. Da tegle ne bi pukle kada u njih sipate vruću zimnicu, ispod njih stavite vlažan stolnjak ili krpe.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)