PO ZIMNICI DOMAĆICA POZNAJE Napravite sami fantastičnu zimnicu po našim savetima
Mnoge žene više vole da same konzerviraju povrće za zimu nego da ga kupuju iako to zahteva mnogo vremena i rada. Da bi vam se trud oko pripreme zimnice isplatio, treba da primenite neka pravila zahvaljujući kojima se neće pokvariti.

Pažljivo birajte povrće
Za slanu zimnicu kupujte zrele plodove (ukoliko po receptu nisu potrebni zeleni), ali ne smeju da budu prezreli. Birajte one zdrave i tvrđe. Ukoliko povrće berete u svojoj bašti, uradite to neposredno pre spremanja zimnice. Povrće perite, čistite i seckajte pre kuvanja ili kiseljenja, jer će stajanjem na vazduhu izgubiti dragocene vitamine, boju i teksturu.

Pripremite posude
Sve posuđe koje koristite u pripremi, poput šerpi, lonaca, noževa, kutlača, mora biti čisto, neoštećeno, napravljeno od nerđajućeg čelika ili emajla kako ne bi reagovalo sa kiselinama iz povrća. Prokuvajte poklopce za tegle, čepove za flaše, gumice za zatvaranje i osušite ili ih operite i obrišite alkoholom. Poklopci i čepovi takođe treba da budu celi, bez rđe i ogrebotina s unutrašnje strane da se zimnica ne bi pokvarila. Tegle i flaše operite i sterilišite pre punjenja.

Sterilizacija sprečava kvarenje
Konzervisanje zimnice je neophodno da se ne bi pokvarila i da bi mogla da stoji cele zime. To je zagrevanje tegli do temperature koja uništava bakterije i mikroorganizme. Tegle se mogu sterilisati u rerni, kuvanjem na šporetu, u mikrotalasnoj. Najlakše je to uraditi u rerni. U pleh stavite pek-papir, na njega tegle i poklopce i držite u zagrejanoj rerni na 120 stepeni 20 minuta. Tegle treba da budu tople kada u njih stavljate zimnicu. Da tegle ne bi pukle kada u njih sipate vruću zimnicu, ispod njih stavite vlažan stolnjak ili krpe.

KARAĐORĐEVA ŠNICLA KAKVU PRAVE U KAFANI Posle ovog recepta zaboravićete sve druge
Gurmanski obrok po kafanskom receptu.

TELETINA SA KARIJEM I KOKOSOVIM MLEKOM Aromatični specijalitet u kome će uživati cela porodica
Slasno jelo držeće vas dugo sitim.

KIKIRIKI SALATA SA ŠUNKOM Pravi se lako, a pojede brzo
Slasna i ukusna, bićete oduševljeni.

ČUVENA ESTERHAZI TORTA Raskošna poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu, a neponovljivog ukusa
Očaravajuća i ukusna, uzećete parče više.

POMFRIT BEZ KAPI ULJA Pravi raj za nepca, a mnogo zdraviji
Služite uz meso ili jelo po želji.
Komentari (0)