EKSPLOZIJA VITAMINA Glazirani prokelj, odliičan prilog za zimske dane

alo.rs/I. V.

22:03

Sezonski recepti 0

Ovako ukusno pripremljen prokelj može da se svidi čak i onima koji ga inače izbegava.

EKSPLOZIJA VITAMINA Glazirani prokelj, odliičan prilog za zimske dane
Schutterstock

 

Prokelj s glazurom od meda i balzamiko sirćeta

Sastojci:

750 g prokelja

60 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera

60 ml meda

80 ml balzamiko sirćeta

3/4 kašičice grubo mlevenih čili papričica

50 g putera

3 mlada luka

1 kašičica sitno rendane korice limuna

 

Priprema:

Stavite pleh na donji nivo rerne i zagrejte ga na 220 stepeni. Prokelj prepolovite, stavite u veću činiju i dodajte ulje, posolite i pobiberite. Pažljivo izvadite vruć pleh iz rerne. Pomoću hvataljki raširite polovine prokelja u pleh tako da ravna strana bude okrenuta prema plehu. Pecite na 220 stepeni na najnižem nivou u rerni dok ne omekšaju i ne porumene, oko 20 do 25 minuta.

U međuvremenu, prokuvajte med u malom loncu na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru i kuvajte još tri do četiri minuta, često mešajući, dok med ne dobije tamnožutu boju, ali ne zagori. Biće penasto, što je u redu. Sklonite med sa vatre i dodajte aceto balzamiko i čili papričice, mešajte dok sos ne postane kremast. Vratite lonac na srednju jaku vatru, dodajte puter i so te kuvajte, neprestano mešajući, dok glazura ne postane sjajna, pjenušava i zgusne, oko tri do četiri minuta. Prebacite pečeni prokelj u veliku činiju i dodajte glazuru i mladi luk pa promešajte da se sastojci sjedine. Pospite ih limunovom koricom i poslužite uz meso, ribu ili neko drugo glavno jelo.

Komentari (0)

Loading