NE PROSIPAJTE GA U SUDOPERU Kako da koristite sok od maslina
Osim zdravstvenih blagodeti, sadrži i mnogo aroma. Budući da je sok samo mešavina sirćeta, vode i soli, možete ga koristiti na približno isti način kao što biste koristili obično sirće ili ulje za začinjavanje jela
Poznato je kako ekstrakt lista masline ovaj plod svrstava među najvrednije biljke današnjice i s pravom nosi titulu jednog od najvećih prirodnih antibiotika.
A da li ste znali da tečnost iz tegle s maslinama smanjuje holesterol, poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od dijabetesa?
Zato sledeći put dobro razmislite pre nego što odlučite da je prospete u sudoperu.
Masline u teglama dolaze plutajući u soku, odnosno salamuri od maslina koja je mešavina vode, sirćeta i soli. Verovatno čim pojedete posljednju maslinu, ostatke salamure izlijete u sudoperu, ali možete je iskoristiti na više načina. Zapravo ima i mnogo zdravstvenih blagodeti. Maslinov „sok“ sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti, smanjenju holesterola, poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa tipa II. Uz protivupalna svojstva, sadrži i vitamin E, što znači da ga možete upotrebiti za masiranje temena i tako podstaći rast kose.
Osim zdravstvenih blagodeti, sadrži i mnogo aroma. Budući da je sok samo mešavina sirćeta, vode i soli, možete ga koristiti na približno isti način kao što biste koristili obično sirće ili ulje za začinjavanje jela.
Ukratko, slobodno počnite da dodajete sok od maslina u svoju svakodnevnu ishranu!
Kako da koristite sok od maslina?
Sok od masline ima slani, kiseli i slastan ukus, pa čini izvrsnu marinadu za meso.
Pomoću njega možete začiniti svinjske kotlete, marinirati odreske i napraviti prelive za salate. Može se koristiti umesto vode u sosovima za picu i testeninu, ali i kao zamjena za bujone kako bi jelima dodala sličnu aromu svog ukusa. U mediteranskoj kuhinji često se koriste masline, pa je ona dobro mesto za traženje inspiracije za primenu ove tečnosti – pomislite na humus, hleb od maslina i sosove na bazi jogurta.
Još jedan razlog zašto bi svakako trebalo da sačuvate sok od maslina jeste pripema martinija. Preporučujemo da ovaj koktel pripremite dodavanjem 15 ml soka maslina, 30 ml gina ili votke i 15 ml vermuta.
Ukoliko želite da sačuvate ovu tećnost nakon kad masline pojedete, prebacite ga iz tegle u hermetički zatvorenu posudu i držite do nedelju dana u frižideru ili dva meseca u zamrzivaču,
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)