RUČAK ZA VELIKI PETAK Najbolja posna sarma po bakinom receptu

Vesna Vukadinović

11:30

Sezonski recepti 0

Sarma sa pirinčem i orasima je pravi posni specijalitet.

sarma
Shutterstock

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa

250 g pirinča

100 g mlevenih oraha

3 glavice crnog luka

2 šargarepe

3 lovorova lista

1 kašika brašna

100 ml ulja

2 kašičice mlevene paprike

Biber, so

Priprema:

Razdvojite listove kupusa, isecite žilu u sredini listova i operite ih u hladnoj vodi ako je kupus previše kiseo ili slan. Iseckajte sitno crni luk, šargarepu narendajte i zajedno ih prodinstajte na 50 ml ulja. Dodajte pirinač, so po ukusu i dinstajte nekoliko minuta. Dodajte kašičicu mlevene paprike i biber po ukusu, izmešajte i ostavite da se ohladi. Tada dodajte orahe. Na list kupusa stavite kašiku fila i zavijte sarmu. U šerpu poređajte kupus da prekrije dno i preko ređajte sarme. Između stavite lovor, sipajte toplu vodu da ih prekrije i kuvajte poklopljeno na tihoj vatri dok kupus ne omekša. Po potrebi, dolivajte toplu vodu. U tiganju zagrejte preostalo ulje, dodajte brašno, propržite da porumeni, pa dodajte kašičicu mlevene paprike. Sipajte preko sarmi i ostavite da se krčkaju još 10-15 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading