SAVET PROFESIONALNOG KUVARA Evo kako da vam bešamel sos uvek uspe

trpeza.rs

09:57

Sezonski recepti 0

Jedan od najpoznatijih umaka na svetu je bešamel. U raznim stručnim gurmanskim knjigama stoji da je bešamel jedan od četiri glavna umaka u gastronomiji. Nezaobilazan je, i zapravo nužan, u pripremi lazanja, raznih musaka, ali i pojedinih vrsta krem čorbi

SAVET PROFESIONALNOG KUVARA Evo kako da vam bešamel sos uvek uspe
Shutterstock

Osnovni recept za bešamel

Bazično, bešamel sos se sprema topljenjem maslaca u šerpi, te pažljivo dodavanje brašna u otopljeni maslac u razmeri 1:1. Ovo se meša dok smesa ne počne da se odvaja od dna šerpice i dobije zlatnu boju. Ova baza se u stručnoj literaturi naziva beli ru.

Nakon što smo dobili ru, dodajemo mleko, malo-pomalo, te mešamo da se ne stvore grudice. Zatim začinimo solju, biberom i muskatnim oraščićem i na laganoj vatri kuvamo uz stalno mešanje (da se deo ne bi zalepio na dno šerpe) dok se ne zgusne, otprilike desetak minuta.

Šta ako...

Ako se tokom pripreme smesa previše stegne, možemo da dodamo malo mleka. Umak malo prohladimo te je spreman za upotrebu.

Iako je priprema umaka veoma jednostavna, važno je obratiti posebnu pažnju na temperaturu šerpe. Temperatura ne sme biti viša od 60 stepeni za vreme otapanja maslaca jer će mlečne masti iz njega zagoreti (maslac će potamneti) i ukus će biti opor.

Takođe, za vreme ukuvavanja mleka temperatura ne sme biti previsoka jer će mleko početi da vri, stvoriće se kora na površini, a lako se može dogoditi da se deo zalepi na dno.

Za tri šoljice bešamela potrebne su nam 4 kašike maslaca, 4 kašike oštrog brašna, 4 šoljice mleka, 2 kašičice soli, malo bibera i pola kašičice narendanog muskatnog oraščića.

šopska salata

ŠOPSKA SALATA Idealna za vrele dane, a voli je ceo Balkan

17:00

7 septembar, 2024

Sezonski recepti

Dobila je naziv po Šopima, pripadnicima južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.

Komentari (0)

Loading