POSNI SLAVSKI KOLAČ Domaćice u Srbiji ovo najviše pretražuju na Guglu
Posni slavski kolač je trenutno najtraženiji recept u Srbiji.
Potrebno je
Testo
- 400 ml vode tople (obične i osveštane)
- 100 ml ulja
- 1,5 kašičice soli
- 4 kašičice šećera
- 2 kesice pekarskog kvasca
- 750 g brašna
Testo za ukrase
- 100 g brašna
- 15 g soli
- 70 ml hladne vode
Premaz
- 25 g brašna
- 60 ml vode
Priprema
Pripremite kalup veličine 22 cm, najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno i obruč obložite papirom za pečenje, pa margarinom premažite papir. Za premaz sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica. Testo za ukrase napravite tako što ćete sjediniti brašno i so, a onda postepeno dodajte dve kesice suvog kvasca i promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno i so, a onda postepeno dodajte vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo odmori pre nego što krenete da pravite ukrase. U brašno dodajte dve kesice suvog kvasca i promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom 30 minuta. Od nadošlog testa uzmite trećinu. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite, a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte. Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na pet jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. Nakon toga izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete s donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše. Kada se kolač ohladi, možete ga premazati uljem za sjaj.
OBOJITE JAJA U ROZE NA POTPUNO PRIRODAN NAČIN Biće prelepa, a jednostavna tehnika uspeva svima
Koristite cveklu da dobijete potpuno prirodnu roze boju, bićete oduševljeni. Ako ostavite kraće potopljeno dobićete svetloroze boju, a ako ostavite duže biće crvena.
JEFTIN KOLAČ SKUPOG UKUSA Posan i lak za pripremu, uspeće i početnicima
Neodoljiv desert pravi se brzo i lako, a pomera granice dobrog ukusa.
KAKO DA ŠTRUDLA BUDE MEKANA I SOČNA? Saveti iskusnih domaćica koji provereno uspevaju
Primenite ove jednostavne savete i uživajte u brojnim pohvalama za omiljenu poslasticu.
KEKS POSLASTICE Neodoljive, brze i fenomenalne, za sva vremena i prilike
Oduševiće i one izbirljive.
ROLOVANI SVINJSKI VRAT Prepun kačkavalja, aromatičan i slasan, za ručak koji se pamti
Fenomenalan ručak dugo će vas držati sitim.
Komentari (0)