POSNI SLAVSKI KOLAČ Domaćice u Srbiji ovo najviše pretražuju na Guglu

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Posni slavski kolač je trenutno najtraženiji recept u Srbiji.

posni slavski kolač
Shutterstock

Potrebno je

Testo

  • 400 ml vode tople (obične i osveštane)
  • 100 ml ulja
  • 1,5 kašičice soli
  • 4 kašičice šećera
  • 2 kesice pekarskog kvasca
  • 750 g brašna

Testo za ukrase

  • 100 g brašna 
  • 15 g soli
  • 70 ml hladne vode

Premaz

  • 25 g brašna
  • 60 ml vode

Priprema

Pripremite kalup veličine 22 cm, najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno i obruč obložite papirom za pečenje, pa margarinom premažite papir. Za premaz sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica. Testo za ukrase napravite tako što ćete sjediniti brašno i so, a onda postepeno dodajte dve kesice suvog kvasca i promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno i so, a onda postepeno dodajte vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo odmori pre nego što krenete da pravite ukrase. U brašno dodajte dve kesice suvog kvasca i promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom 30 minuta. Od nadošlog testa uzmite trećinu. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite, a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte. Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na pet jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. Nakon toga izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete s donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše. Kada se kolač ohladi, možete ga premazati uljem za sjaj.

Komentari (0)

Loading