HLEB NA DRUGAČIJI NAČIN Ova namirnica mu daje šmek, preukusan je a ne goji

Izvor: Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 1

Ako ne želite da se odreknete hleba, a vodite računa o ishrani, probajte ovaj sa tikvicama. Izuzetno ukusan i zdrav.

hleb od tikvica
Shutterstock

Potrebno je

Možda vas zanima:

  • 350-400 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 150 ml tople vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • šaka ovsenih pahuljica

Za pire:

  • 200 g tikvica
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Priprema

Isecite tikvice na kolutove, posolite i ostavite da ispuste tečnost. Stavite u blender pa dodajte jaje i sameljite u pire. Stavitie kvasac, šećer i kašiku brašna u mlaku vodu, pa promešajte i poklopite, da kvasac naraste. U vanglicu sipajte brašno, so, ovsene pahuljice i ulje pa dodajte pire od tikvice i narasli kvasac. Od toga zamesite testo (biće meko i malo lepljivo). Ostavite da se testo udvostruči. Onda ga stavite na pobrašnjenu radnu površinu i premesite. Zatim testo stavite u kalup, pokrijte i ostavite da još malo naraste. Pecite od 30 do 35 minuta na 180 stepeni. Pečen hleb izvadite iz kalupa, pokrijte krpom i ostavite da se ohladi.

vasina torta

VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena

18:30

28 mart, 2025

Sezonski recepti

Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.

Komentari (1)

Loading
Vesna

18.11.2023 15:13

Na slici je hleb koji sadrzi persun, kojeg nema u receptu, a i dosta je zute boje, kao da je od kukuruznog brasna.