PUŽIĆI SA CRNIM LUKOM Aromatični i hrskavi a prave se od domaćih kora

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Napravite pecivo kao iz pekare. Oblik pužića posebno je interesantan najmlađim ukućanima a punjenje je raj za nepca. Svaki zalogaj biće bolji od prethodnog.

pužići sa lukom
Shutterstock

Potrebno je

TESTO

  • 1 kašičica kvasca
  • 400 ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • 550 g brašna brašna

 

ZA PODMAZIVANJE:

  • 140 g biljnog margarina


PUNJENJE

  • 6-7 kašika ulja
  • 2 crna luka
  • 1 kašičica ljute paprike
  • 1 kašičica crnog bibera
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica soli

Priprema

Kvasac i toplu vodu ubacite u posudu, pa dobro promešajte. Dodajte malo po malo,  brašno i so, pa zamesite testo za pužiće. Pospite malo brašna po radnoj površini pa mesite rukama još 7-8 minuta. Podelite domaće kore na 4 jednaka dela pa  rukama oblikujte u loptice. Onda ih pokrijte i ostavite da odstoje 20 minuta. Pospite brašno po radnoj površini opet, pa razvucite oklagijom lopticu testa u veliki krug i premažite omekšalim puterom. Preklopite ivice ka sredini, premažite puterom nepremazane delove, pa preklopite u oblik kocke. Isti postupak ponovite sa preostalim domaćim korama. Testo prekrijte prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču oko 25-30 minuta. Ulje zagrejte u tiganju pa ubacite iseckan crni luk. Dinstajte na srednjoj vatri dok luk ne omekša. Ubacite ljutu papriku, biber, slatku papriku, so, pa dobro promešajte. Zatim dinstajte još 3 minuta, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Pospite brašno po radnoj površini i jednoj kocki testa, pa razvucite oklagijom na 5mm debljine. Podelite najpre napola uzdužno, pa na 14 delova ukupno. Rasporedite po sredini nadev od luka, urolajte, pa umotajte u oblik pužića. Učinite to isto i sa preostalim delovima domaćih kora. Pužiće poređajte po plehu obloženom pek papirom. Pecite pužiće sa lukom u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta. 

Komentari (0)

Loading