PUŽIĆI SA CRNIM LUKOM Aromatični i hrskavi a prave se od domaćih kora
Napravite pecivo kao iz pekare. Oblik pužića posebno je interesantan najmlađim ukućanima a punjenje je raj za nepca. Svaki zalogaj biće bolji od prethodnog.
Potrebno je
TESTO
- 1 kašičica kvasca
- 400 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 550 g brašna brašna
ZA PODMAZIVANJE:
- 140 g biljnog margarina
PUNJENJE
- 6-7 kašika ulja
- 2 crna luka
- 1 kašičica ljute paprike
- 1 kašičica crnog bibera
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica soli
Priprema
Kvasac i toplu vodu ubacite u posudu, pa dobro promešajte. Dodajte malo po malo, brašno i so, pa zamesite testo za pužiće. Pospite malo brašna po radnoj površini pa mesite rukama još 7-8 minuta. Podelite domaće kore na 4 jednaka dela pa rukama oblikujte u loptice. Onda ih pokrijte i ostavite da odstoje 20 minuta. Pospite brašno po radnoj površini opet, pa razvucite oklagijom lopticu testa u veliki krug i premažite omekšalim puterom. Preklopite ivice ka sredini, premažite puterom nepremazane delove, pa preklopite u oblik kocke. Isti postupak ponovite sa preostalim domaćim korama. Testo prekrijte prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču oko 25-30 minuta. Ulje zagrejte u tiganju pa ubacite iseckan crni luk. Dinstajte na srednjoj vatri dok luk ne omekša. Ubacite ljutu papriku, biber, slatku papriku, so, pa dobro promešajte. Zatim dinstajte još 3 minuta, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Pospite brašno po radnoj površini i jednoj kocki testa, pa razvucite oklagijom na 5mm debljine. Podelite najpre napola uzdužno, pa na 14 delova ukupno. Rasporedite po sredini nadev od luka, urolajte, pa umotajte u oblik pužića. Učinite to isto i sa preostalim delovima domaćih kora. Pužiće poređajte po plehu obloženom pek papirom. Pecite pužiće sa lukom u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta.
MIMOZA ROLAT NAJLEPŠE SLAVSKO PREDJELO Ukusom još bolji od salate, prosto se topi u ustima
Kremast i zasitan, a posan.
PREŽGANAC SVAKIM ZALOGAJEM BUDI NOSTALGIJU Jeftino jelo koje je othranilo generacije
Jednostavno jelo danas je zaboravljeno.
SVINJSKI FILE U SOSU OD SUVIH ŠLJIVA Rapsodija mirisa i ukusa, i sit bi jeo
Ni najveći gurmani mu neće odoleti.
MUSAKA SA SUVIM ŠLJIVAMA I ŽITOM ZA DANE STROGOG POSTA Polovina se pojede dok je još u plehu
Zasitna i preukusna, jelo u kome će uživati cela porodica.
MANASTIRSKI PASULJ GREJE DUŠU I TELO Baš ovako ga prave monasi na Hilandaru
Služite toplo, uz prilog po želji.
Komentari (0)