POSNE SARME SA ORASIMA Držaće vas sitim, a osvajaju na prvi zalogaj
Danas je sreda a još malo kreće veliki Božićni post, i vi nemate ideju šta da napravite? Rešenje je vrlo jednostavno. Napravite posne sarme. Fil je fenomenalnog ukusa, orasi mu daju poseban šmek. Što je najvažnije, ovo je konkretno jelo koje će vas držati sitim.

Potrebno je
- 1 veća glavica kiselog kupusa
- 3 manja praziluka
- 3 manje šargarepe
- 1 manji celer
- 1 veza peršunovog lista
- malo soli
- malo mlevenog bibera
- 4-5 bibera u zrnu
- 2 kašičice aleve paprike
- 1 kašičica tucane paprike
- 300 g mlevenih oraha
- 1 manja šolja pirinča
- malo ulja
Potrebno za zapršku
- malo ulja
- 1 kašika ravna brašna
- 1 kašičica aleve paprike
Priprema
Operite kupus ako je slan i kiseo, pa odvojite listove. U tiganj stavite orahe i malo prepecite, pa ih sameljite kad se ohlade. Narendajte celer i šargarepu. Operite pirinač a praziluk sitno iseckajte pa na tiganju stavite malo ulja i pržite ga, uz mešanje. Malo posolite. Dodajte izrendano povrće pa pržite nekoliko minuta. Onda dodajte i pirinač, biber, alevu papriku, tucanu papriku, sve dobro promešajte. Zatim sklonite sa vatre pa dodajte orahe, seckani peršunov list, promešajte. Listu kupusa odsecite debelu žilu i list presecite po sredini. Stavljajte kašičicu nadeva, preklopite levu, pa desnu stranu do sredine i umotajte. Ponovite postupak sve dok imate nadeva. Sarme slažite u šerpu koja može ići u rernu. Možete da ih ređate uspravno. Između sarmi stavite listove lovora i biber u zrnu. Nalijte vodu da malo prekrije sarme. Stavite preko listove sarme pa mali tanjir da malo pritisne sarme. Ostavite da se krčka na laganoj vatri, dok listovi kupusa ne omekšaju. U tiganj stavite malo ulja i dodajte kašičicu brašna. Zatim pržite brašno, dok ne porumeni. Onda dodajte kašičicu aleve paprike pa prelijte između sarmi. Lagano protresite šerpu. Neka još malo krčka, potom je stavite u rernu da se malo zapeče ukoliko želite. Tada dodajete svo povrće i začine. Prijatno!

ITALIJANSKI KREM OD PISTAĆA Savršeni namaz za kroasane i deserte, ovakav do sada niste jeli
Krem čuvajte u frižideru do dve nedelje.

MAFINI SA SIROM SA MERAMA "NA ČAŠE" Prave se lako, a pojedu brzo i uspevaju BAŠ svima
Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.

FENOMENALNA OBLANDA Trebaće vam samo 4 sastojka, a nikad slađa
Najbolje da oblandu napravite dan ranije, biće ukusnija i lakše će da se seče.

GURMANSKA PROJA SA ČVARCIMA Fenomenalna i slasna, pravi raj za nepca
Služite uz jogurt.

ČIZKEJK SA BELOM ČOKOLADOM Aromatični desert koji će vas zasladiti u momentu
Neodoljivi desert raspametiće i one koji ne vole slatko.
Komentari (0)