POSNE SARME SA ORASIMA Držaće vas sitim, a osvajaju na prvi zalogaj
Danas je sreda a još malo kreće veliki Božićni post, i vi nemate ideju šta da napravite? Rešenje je vrlo jednostavno. Napravite posne sarme. Fil je fenomenalnog ukusa, orasi mu daju poseban šmek. Što je najvažnije, ovo je konkretno jelo koje će vas držati sitim.
Potrebno je
- 1 veća glavica kiselog kupusa
- 3 manja praziluka
- 3 manje šargarepe
- 1 manji celer
- 1 veza peršunovog lista
- malo soli
- malo mlevenog bibera
- 4-5 bibera u zrnu
- 2 kašičice aleve paprike
- 1 kašičica tucane paprike
- 300 g mlevenih oraha
- 1 manja šolja pirinča
- malo ulja
Potrebno za zapršku
- malo ulja
- 1 kašika ravna brašna
- 1 kašičica aleve paprike
Priprema
Operite kupus ako je slan i kiseo, pa odvojite listove. U tiganj stavite orahe i malo prepecite, pa ih sameljite kad se ohlade. Narendajte celer i šargarepu. Operite pirinač a praziluk sitno iseckajte pa na tiganju stavite malo ulja i pržite ga, uz mešanje. Malo posolite. Dodajte izrendano povrće pa pržite nekoliko minuta. Onda dodajte i pirinač, biber, alevu papriku, tucanu papriku, sve dobro promešajte. Zatim sklonite sa vatre pa dodajte orahe, seckani peršunov list, promešajte. Listu kupusa odsecite debelu žilu i list presecite po sredini. Stavljajte kašičicu nadeva, preklopite levu, pa desnu stranu do sredine i umotajte. Ponovite postupak sve dok imate nadeva. Sarme slažite u šerpu koja može ići u rernu. Možete da ih ređate uspravno. Između sarmi stavite listove lovora i biber u zrnu. Nalijte vodu da malo prekrije sarme. Stavite preko listove sarme pa mali tanjir da malo pritisne sarme. Ostavite da se krčka na laganoj vatri, dok listovi kupusa ne omekšaju. U tiganj stavite malo ulja i dodajte kašičicu brašna. Zatim pržite brašno, dok ne porumeni. Onda dodajte kašičicu aleve paprike pa prelijte između sarmi. Lagano protresite šerpu. Neka još malo krčka, potom je stavite u rernu da se malo zapeče ukoliko želite. Tada dodajete svo povrće i začine. Prijatno!
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
Komentari (0)