RUMUNSKA MAMALJUGA Raj za nepca

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Jedno od najpoznatijih rumunskih jela, mamaljuga, nekada se nazivala narodnom seljačkom hranom. Služila se u siromašnim delovima Rumunije umesto hleba, a sada je specijalitet najskupljih restorana. Podseća na kačamak.

rumunska mamaljuga
Shutterstock

Potrebno je

  • 600 ml mleka
  • 400 g kukuruznog brašna
  • soli po ukusu
  • 130 g putera
  • 200 g feta sira
  • 100 g kačkavalja
  • 1 čaša kisele pavlake

Priprema

Mleko posolite i kuvajte dok ne provri. Sklonite s vatre, pa dodajte polovinu putera i brašna. Dobro izmešajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i uz stalno mešanje kuvajte još pet minuta. Dodajte pavlaku i sve sjedinite. Drugu polovinu putera istopite i premažite vatrostalnu posudu. Na dno izdrobite malo sira pa naspite pola mase, a zatim opet sir pa drugu polovinu mase. Odozgo pospite sirom i poređajte listiće kačkavalja i prelijte ostatkom rastopljenog putera. Poklopite i pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta da dobije lepu koricu. Poslužite vruće.

 

Komentari (0)

Loading