BRANCIN U SOLI ZVEZDA NIKOLJDANA Recept pevačice Zorice Brunclik
Poznata pevačica, čija uspešna karijera traje više decenija, po sopstvenom priznanju veliki je gurman. Jedno od omiljenih jela na njenoj slavskoj trpezi, Nikoljdanu, je brancin u soli. Njen recept za ovo, gurmansko, a posno jelo, sledi u nastavku.
Potrebno je
- 2 kg krupne morske soli
- brancin oko 1,5 kg
- limun i pomorandža isečeni na kolutove
- malo peršunovog lista ili ruzmarina
- 2 čena belog luka
- 50 ml tečnosti od konzerviranih leblebija
Priprema
Brancina dobro osušite kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusom. Ribu malo iznutra posolite, napunite sa nekoliko kolutova limuna i pomorandže, belim lukom, peršunovim listom ili ruzmarinom. Da bi se riba umotala u so, umutite tečnost iz konzerviranih leblebija, pa pomešajte sa solju. U plehu za pečenje od polovine pripremljene smese napravite podlogu (debljine oko 1 cm), i na nju položite brancina. Prekrijte i utapkajte s ostatkom smese od soli. Riba mora da bude potpuno prekrivena, jer ovaj sloj štiti površinu od direktnog izvora toplote, pa se tako riba ravnomerno peče. Ribu umotanu u so pecite u rerni na 180 do 200 stepeni oko 60 minuta. Ako je veća riba, duže je i vreme pečenja. Uz pomoć metalnog predmeta razbijte oklop, uklonite so, zalijte maslinovim uljem da se sija i poslužite.
Prilog
Skuvani krompir izrežite na kolutove, a blitvu iseckajte na rezanca. Sve zajedno pospite iseckanim belim lukom i zalijte maslinovim uljem. Za marinadu iseckajte beli luk, zatim ga pomešajte sa maslinovim uljem, sitno iseckanim bosiljkom i nakapajte limunov sok po ukusu.
GENIJALAN TRIK ZA ČIŠĆENJE RERNE Odmašćava rešetke u trenu, a nije soda bikarbona
Primenite ovaj jednostavni trik i očistite rernu bez ribanja i struganja.
MINESTRONE ČORBA Donosimo vam originalni recept za čuveni italijanski specijalitet
Minestrone ili u prevodu "velika supa", bila je omiljena i kod starih Rimljana.
ŠTRUDLA SA ORASIMA Po receptu baka Mire, mekana i sočna, za sve prilike
Fenomenalna poslastica nestaće sa stola odmah.
DOMAĆE SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE SUDOPERE Blistaće se kao nova, a prijatno će mirisati cela kuhinja
Očistite sudoperu na potpuno prirodan način, bez hemije.
CVEKLA Najbolja salata za kišne dane, jača imunitet u trenu, a ukusa koji priča priče
Zdrava i ukusna slana zimnica oboriće s nogu sve koji budu probali.
Komentari (0)