BRANCIN U SOLI ZVEZDA NIKOLJDANA Recept pevačice Zorice Brunclik

Ivana Pavlović

14:26

Sezonski recepti 0

Poznata pevačica, čija uspešna karijera traje više decenija, po sopstvenom priznanju veliki je gurman. Jedno od omiljenih jela na njenoj slavskoj trpezi, Nikoljdanu, je brancin u soli. Njen recept za ovo, gurmansko, a posno jelo, sledi u nastavku.

brancin u soli
Shutterstock
brancin u soli Alo/Dejan Briza
 

 

Potrebno je

  • 2 kg krupne morske soli
  • brancin oko 1,5 kg
  • limun i pomorandža isečeni na kolutove
  • malo peršunovog lista ili ruzmarina
  • 2 čena belog luka
  • 50 ml tečnosti od konzerviranih leblebija

Priprema

Brancina dobro osušite kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusom. Ribu malo iznutra posolite, napunite sa nekoliko kolutova limuna i pomorandže, belim lukom, peršunovim listom ili ruzmarinom. Da bi se riba umotala u so, umutite tečnost iz konzerviranih leblebija, pa pomešajte sa solju. U plehu za pečenje od polovine pripremljene smese napravite podlogu (debljine oko 1 cm), i na nju položite brancina. Prekrijte i utapkajte s ostatkom smese od soli. Riba mora da bude potpuno prekrivena, jer ovaj sloj štiti površinu od direktnog izvora toplote, pa se tako riba ravnomerno peče. Ribu umotanu u so pecite u rerni na 180 do 200 stepeni oko 60 minuta. Ako je veća riba, duže je i vreme pečenja. Uz pomoć metalnog predmeta razbijte oklop, uklonite so, zalijte maslinovim uljem da se sija i poslužite.

Prilog

Skuvani krompir izrežite na kolutove, a blitvu iseckajte na rezanca. Sve zajedno pospite iseckanim belim lukom i zalijte maslinovim uljem. Za marinadu iseckajte beli luk, zatim ga pomešajte sa maslinovim uljem, sitno iseckanim bosiljkom i nakapajte limunov sok po ukusu.

Komentari (0)

Loading