PREPORUKE JELA ZA NOVOGODIŠNJU TRPEZU PO RECEPTIMA NOVINARKI NAJ ŽENE Predjela, salate, pogače, torte i kolači
Donosimo vam recepte za Novogodišnja slana i slatka, mrsna, posna i veganska jela. Pogledajte koja jela prave novinarke Naj žene za najluđu Novogodišnju noć.
![salata snežna kraljica](/data/images/2023-12-29/72472_snezna-kraljica-novogodisnja-salata-smanjena-612463229_f.jpg?timestamp=1703804400)
privatna arhiva/Jelena Vukelić
Jelena Vukelić, glavna urednica „Naj žene”
Torta od mesa
Potrebno je:
- 700 g telećih šnicli
- 700 g ćurećeg belog mesa
- 700 g svinjskih šnicli
- 300 g slanine
- 2 kisele pavlake
- 3 pune kašike senfa
- 350 g kačkavalja
- So
- suvi biljni začin
Priprema
Šnicle dobro osušite papirnim ubrusom, izlupajte ih tučkom za meso, još jednom ih prosušite ubrusom, pa začinite solju i suvim biljnim začinom. U dublji podmazan pleh stavite teleće šnicle, premažite ih pavlakom i senfom, pa po njima pospite po 100 grama seckane slaninice i 100 grama rendanog kačakavalja. Preko stavite ćureće šnicle, premažite ih pavlakom i senfom, pa i po njima pospite po 100 grama seckane slaninice i 100 grama rendanog kačakavalja. Preko stavite svinjske šnicle, premažite ih pavlakom i senfom, pa i po njima pospite po 100 grama seckane slaninice i 100 grama rendanog kačkavalja. Tortu prekrijte folijom i pecite oko sat i po na 200 stepeni. Petnaestak minuta pred kraj skinite foliju, pospite još malo rendanog kačkavalja i vratite u rernu da se zapeče i sva tečnost ispari. Ako meso pusti više vode, slobodno je prospite, pa vratite u rernu da se zapeče. Gotovu tortu izvadite iz rerne i ostavite je da se prohladi pre nego što počnete da je sečete.
Shutterstock
privatna arhiva/Ivana Pavlović
Ivana Pavlović, novinarka “Trpeze”
Posna torta od pečenih paprika
Sastojci:
- 3 lista male oblande
- 1 kg pečenih paprika
- 3x200 g posnog majoneza
- 3x100 g biljnog kačkavalja
- 3x100 grama pečenog susama
Priprema
Potrebno je da pomešate po 100 g biljnog kačkavalja, 100 g susama i 200 g posnog majoneza. Onda uzmite prvu oblandu i preko nje stavite malo fila, pa naređajte pečene paprike, zatim i ostali fil. Ponovite postupak s drugom oblandom. Na kraju, isto uradite i s trećom oblandom. Ukrasite tortu rendanim kačkavaljem. Secite i služite.
Shutterstock
Privatna arhiva/Ana Klikovac
Ana Klikovac, novinarka „Naj žene” i „Trpeze”
Božićni medenjaci
Sastojci:
- 400 g brašna
- 120 g šećera u prahu
- 120 g omekšalog maslaca ili masti
- 120 g meda
- 2 jajeta (umućena)
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica mešavine začina za medenjake
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kesice praška za pecivo
Glazura:
- 200 g šećera u prahu
- 2 kašike tople vode
Priprema:
U posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, pa dodajte jaja, maslac/mast i med. Umesite testo.
Oblikujte 40 kuglica veličine oraha. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a između medenjaka napravite razmak. Medenjake pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta. Proveravajte tokom pečenja - kada dodirnete, medenjaci treba da budu meki (biće čvršći kada se ohlade).
Shutterstock
privatna arhiva/Vesna Vukadinović
Vesna Vukadinović, novinarka „Naj žene” i „Trpeze”
Panj torta
Sastojci:
Za koru:
- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 150 g mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- 100 g čokolade za kuvanje
Za fil:
- 4 jajeta
- 250 g šećera
- 250 g margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
Za grilijaš:
- 150 g šećera
- 150 g mlevenih oraha
Priprema
Grilijaš: Šećer istopite na tihoj vatri u suvom tiganju i kad porumeni dodajte orahe. Na tanjir podmazan margarinom istresite grilijaš i kad se ohladi, izlomite ga na manje komade. Kora: Belanca umutite u čvrst sneg, pa postepeno dodajte šećer i mutite da se istopi. Dodajte žumanca i umutite. Umešajte mlevene orahe, brašno i rastopljenu čokoladu. Sipajte smesu u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Vruću koru urolajte zajedno sa papirom i ostavite da se ohladi. Fil: Umutite jaja i šećer u penastu smesu i kuvajte na pari dok se ne zgusne. Kad se potpuno ohladi, dodajte umućen margarin i sjedinite mikserom. Od fila odvojite 1/3, pa u to dodajte izlomljeni grilijaš, a u ostatak rastopljenu čokoladu.
Filovanje: Rolat odmotajte, namažite filom s grilijašom. Odsecite krajeve rolata ukoso da budu različite dužine. Stavite ih sa strane ili jedan gore da dobijete izgled panja. Ostatkom fila nafilujte celu tortu. Viljuškom napravite šare da izgleda kao kora drveta i dekorišite po želji ukrasima za tortu.
Shutterstock
privatna arhiva/Olja Jelić
Olja Jelić, novinarka „Naj žene” i „Trpeze”
Pogača ruža
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 45 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 50 ml ulja
- 2 jaja
- 550 g brašna
- 1 kašika mleka
- susam po želji
- 2 kašike putera
Priprema:
U mlako mleko dodajte kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostavite deset minuta da kvasac nadođe. Nakon tog vremena dodajte ulje, umućena belanca, jedno žumance i so. Promešajte, pa brašnom zamesite testo. Ostavite 30 minuta da testo narasta. Nadošlo testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu, nemojte ga premesiti, već pritisnite dlanovima i odmah razvucite u pravougaonik. Testo premažite puterom. Urolajte po široj strani, a onda isecite na osam delova. Slažite u puterom podmazanu tepsiju od 30 cm i ostavite još 30 minuta da nadolazi. Sjedinite žumance i kašiku mleka pa premažite pogaču. Pospite susamom i na svaki krug stavite malo putera. Pecite pet minuta na 230 stepeni, a zatim još 40 minuta na 180 stepeni.
Shutterstock
privatna arhiva/Slobodanka Ćorić
Slobodanka Ćorić, urednica „Naj žene”
Salata snežna kraljica
Sastojci:
- 200 g obarenog pirinča
- 2 obarena krompira
- 3 kisela krastavčića
- 1 veza peršuna
- 10 maslina
- 5 jaja
- 350 g šunke
- 300 g majoneza
- 400 g kisele pavlake
- 2 kuvane šargarepe
- so, začini po ukusu
Priprema:
Obareni pirinač procedite, ostavite da se prohladi, pa ga stavite u dublju činiju. Dodajte sitno seckani peršun, šunku i masline. Zatim dodajte kiselu pavlaku i sve promešajte. Na veći tanjir stavite okrugli kalup, pa ga napunite polovinom smese i lepo poravnajte. Premažite sa malo majoneza. Na krupnije rende narendajte šargarepu, jaja i krastavce, pa poređajte u kalup. Odozgo ponovo dodajte majonez, a zatim poređajte preostalu smesu od pirinča. Salatu premažite pavlakom i majonezom i dekorišite je po želji uz pomoć preostalih sastojaka. Stavite je u frižider na tri sata da se ohladi. Pre serviranja skinite kalup i služite uz prilog po želji.
![posna moskva šnit](/data/images/2025-02-15/114090_screenshot-2025-02-15-093703_f.png)
POSNA MOSKVA ŠNIT Omiljena beogradska torta u savršenom spoju sa voćem
Fenomenalna torta oduševiće i one izbirljive.
![gulaš](/data/images/2025-02-15/114093_screenshot-2025-02-15-100533_f.png)
SOČNI GULAŠ Držaće vas dugo sitim, a preukusan, prste da poližete
Preukusno jelo za prave gurmane.
![musaka](/data/images/2024-12-16/109022_musaka-shutter_f.jpg)
SOČNA MUSAKA OD KROMPIRA Klasik koji nikada ne gubi na popularnosti, za savršen obrok
Fenomenalno jelo držaće vas dugo sitim.
![krilca iz rerne](/data/images/2024-09-09/99937_iz-rerne_f.jpg)
SLASNA KRILCA IZ RERNE Savršeno hrskava, a meso se lepi za prste
Fenomenalna i slasna, a priprema je jednostavna.
![makaronsi](/data/images/2025-02-13/113938_screenshot-2025-02-13-152947_f.png)
MAKARONSI Francuski kolačići zbog kojih ćete se osećati kao u Parizu, neponovljivog ukusa
Ukusa koji priča priče, najbolje stavite duplu meru.
Komentari (0)