PREPORUKE JELA ZA NOVOGODIŠNJU TRPEZU PO RECEPTIMA NOVINARKI NAJ ŽENE Predjela, salate, pogače, torte i kolači

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Donosimo vam recepte za Novogodišnja slana i slatka, mrsna, posna i veganska jela. Pogledajte koja jela prave novinarke Naj žene za najluđu Novogodišnju noć.

salata snežna kraljica
Shutterstock

torta od mesa

Shutterstock
 

  Jelena Vukelić privatna arhiva/Jelena Vukelić

 

Jelena Vukelić, glavna urednica „Naj žene”

Torta od mesa

Potrebno je:

  • 700 g telećih šnicli
  • 700 g ćurećeg belog mesa
  • 700 g svinjskih šnicli
  • 300 g slanine
  • 2 kisele pavlake
  • 3 pune kašike senfa
  • 350 g kačkavalja
  • So
  • suvi biljni začin

Priprema
Šnicle dobro osušite papirnim ubrusom, izlupajte ih tučkom za meso, još jednom ih prosušite ubrusom, pa začinite solju i suvim biljnim začinom. U dublji podmazan pleh stavite teleće šnicle, premažite ih pavlakom i senfom, pa po njima pospite po 100 grama seckane slaninice i 100 grama rendanog kačakavalja. Preko stavite ćureće šnicle, premažite ih pavlakom i senfom, pa i po njima pospite po 100 grama seckane slaninice i 100 grama rendanog kačakavalja. Preko stavite svinjske šnicle, premažite ih pavlakom i senfom, pa i po njima pospite po 100 grama seckane slaninice i 100 grama rendanog kačkavalja. Tortu prekrijte folijom i pecite oko sat i po na 200 stepeni. Petnaestak minuta pred kraj skinite foliju, pospite još malo rendanog kačkavalja i vratite u rernu da se zapeče i sva tečnost ispari. Ako meso pusti više vode, slobodno je prospite, pa vratite u rernu da se zapeče. Gotovu tortu izvadite iz rerne i ostavite je da se prohladi pre nego što počnete da je sečete.

torta od pečenih paprika Shutterstock
 

 

Ivana Pavlović privatna arhiva/Ivana Pavlović
 

 

Ivana Pavlović, novinarka “Trpeze”

Posna torta od pečenih paprika

Sastojci:

  • 3 lista male oblande
  • 1 kg pečenih paprika
  • 3x200 g posnog majoneza 
  • 3x100 g biljnog kačkavalja
  • 3x100 grama pečenog susama

Priprema

Potrebno je da pomešate po 100 g biljnog kačkavalja, 100 g susama i 200 g posnog majoneza. Onda uzmite prvu oblandu i preko nje stavite malo fila, pa naređajte pečene paprike, zatim i ostali fil. Ponovite postupak s drugom oblandom. Na kraju, isto uradite i s trećom oblandom. Ukrasite tortu rendanim kačkavaljem. Secite i služite. 

Božićni medenjaci Shutterstock
 

 

Ana Klikovac Privatna arhiva/Ana Klikovac
 

 

Ana Klikovac, novinarka „Naj žene” i „Trpeze”

Božićni medenjaci

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 120 g šećera u prahu
  • 120 g omekšalog maslaca ili masti
  • 120 g meda
  • 2 jajeta (umućena)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica mešavine začina za medenjake
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Glazura:

  • 200 g šećera u prahu
  • 2 kašike tople vode

Priprema:

U posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, pa dodajte jaja, maslac/mast i med. Umesite testo.
Oblikujte 40 kuglica veličine oraha. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a između medenjaka napravite razmak. Medenjake pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta. Proveravajte tokom pečenja - kada dodirnete, medenjaci treba da budu meki (biće čvršći kada se ohlade).

panj torta Shutterstock
 

 

 

Vesna Vukadinović privatna arhiva/Vesna Vukadinović
 

 

Vesna Vukadinović, novinarka „Naj žene” i „Trpeze”

Panj torta

Sastojci: 

Za koru:

  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • 100 g čokolade za kuvanje

Za fil:

  • 4 jajeta
  • 250 g šećera
  • 250 g margarina
  • 100 g čokolade za kuvanje

Za grilijaš:

  • 150 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha

Priprema

Grilijaš: Šećer istopite na tihoj vatri u suvom tiganju i kad porumeni dodajte orahe. Na tanjir podmazan margarinom istresite grilijaš i kad se ohladi, izlomite ga na manje komade. Kora: Belanca umutite u čvrst sneg, pa postepeno dodajte šećer i mutite da se istopi. Dodajte žumanca i umutite. Umešajte mlevene orahe, brašno i rastopljenu čokoladu. Sipajte smesu u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Vruću koru urolajte zajedno sa papirom i ostavite da se ohladi. Fil: Umutite jaja i šećer u penastu smesu i kuvajte na pari dok se ne zgusne. Kad se potpuno ohladi, dodajte umućen margarin i sjedinite mikserom. Od fila odvojite 1/3, pa u to dodajte izlomljeni grilijaš, a u ostatak rastopljenu čokoladu. 
Filovanje: Rolat odmotajte, namažite filom s grilijašom. Odsecite krajeve rolata ukoso da budu različite dužine. Stavite ih sa strane ili jedan gore da dobijete izgled panja. Ostatkom fila nafilujte celu tortu. Viljuškom napravite šare da izgleda kao kora drveta i dekorišite po želji ukrasima za tortu.

pogača ruža Shutterstock
 

 

Olja Jelić privatna arhiva/Olja Jelić
 

 

Olja Jelić, novinarka „Naj žene” i „Trpeze” 

Pogača ruža

Sastojci: 

  • 250 ml mleka
  • 45 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • 2 jaja
  • 550 g brašna
  • 1 kašika mleka 
  • susam po želji
  • 2 kašike putera

Priprema:

U mlako mleko dodajte kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostavite deset minuta da kvasac nadođe. Nakon tog vremena dodajte ulje, umućena belanca, jedno žumance i so. Promešajte, pa brašnom zamesite testo. Ostavite 30 minuta da testo narasta. Nadošlo testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu, nemojte ga premesiti, već pritisnite dlanovima i odmah razvucite u pravougaonik. Testo premažite puterom. Urolajte po široj strani, a onda isecite na osam delova. Slažite u puterom podmazanu tepsiju od 30 cm i ostavite još 30 minuta da nadolazi. Sjedinite žumance i kašiku mleka pa premažite pogaču. Pospite susamom i na svaki krug stavite malo putera. Pecite pet minuta na 230 stepeni, a zatim još 40 minuta na 180 stepeni.

salata snežna kraljica Shutterstock
 

 

Slobodanka Ćorić privatna arhiva/Slobodanka Ćorić
 

 

Slobodanka Ćorić, urednica „Naj žene”

Salata snežna kraljica

Sastojci:

  • 200 g obarenog pirinča
  • 2 obarena krompira
  • 3 kisela krastavčića
  • 1 veza peršuna
  • 10 maslina
  • 5 jaja
  • 350 g šunke
  • 300 g majoneza
  • 400 g kisele pavlake
  • 2 kuvane šargarepe
  • so, začini po ukusu

Priprema:

Obareni pirinač procedite, ostavite da se prohladi, pa ga stavite u dublju činiju. Dodajte sitno seckani peršun, šunku i masline. Zatim dodajte kiselu pavlaku i sve promešajte. Na veći tanjir stavite okrugli kalup, pa ga napunite polovinom smese i lepo poravnajte. Premažite sa malo majoneza. Na krupnije rende narendajte šargarepu, jaja i krastavce, pa poređajte u kalup. Odozgo ponovo dodajte majonez, a zatim poređajte preostalu smesu od pirinča. Salatu premažite pavlakom i majonezom i dekorišite je po želji uz pomoć preostalih sastojaka. Stavite je u frižider na tri sata da se ohladi. Pre serviranja skinite kalup i služite uz prilog po želji.

 

Komentari (0)

Loading