NAJSLASNIJE PRAZNIČNO PEČENJE ZA BOŽIĆ Donosimo vam recepte za prasetinu, jagnjetinu i plećku, meso se lepi za prste
Pred vama su recepti za pečenja od različitih vrsta mesa, samo ona najlepša biramo za Božić.
Prasetina iz rerne
Sastojci:
- 2 kg prasetine
- 2 kašike masti
- 100 ml piva
- 200 ml vode
Priprema:
Meso operite i osušite ubrusom. Posolite s obe strane po ukusu i ostavite da stoji preko noći. Istopite mast, namažite pleh, stavite meso i njega premažite mašću. Sipajte čašu vode u pleh i stavite ga u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Posle 20 minuta izvadite meso i probušite ga viljuškom na nekoliko mesta. To je potrebno uraditi da bi se sprečilo da kožica pukne zbog pregrevanja i da bi masnoća koja se nalazi ispod kožice izašla i prelila površinu mesa. Pecite jedan sat, a treba okretati meso na pola sata. Kad ga okrenete, prelijte ga sa malo piva. Posle 2,5 sata prospite tečnost iz pleha ukoliko je ima i pecite još oko pola sata da meso dobije hrskavu koricu. Prelivanje pivom će učiniti da kožica bude ukusnija i hrskavija.
Shutterstock
Jagnjetina u kajmaku
Sastojci:
- 2 kg jagnjetine sa kostima
- 1 l belog vina
- 200 ml ulja
- so
- biber u zrnu
- 200 g zrelijeg kajmaka
- 1 kg krompira
- 500 g šargarepe
Priprema:
Jagnjetinu isecite na krupnije komade, stavite u lonac, te sipajte vino, začine i ulje. Lonac zatvorite folijom, pa kuvajte meso na tihoj vatri oko četiri sata. Kada se meso skuva, odvojte ga od kostiju i poređajte u pleh. Zatim prekrijte kajmakom, krompirima i šargarepom isečenim na kriške i zapecite u rerni oko pola sata na 180 stepeni dok meso lepo ne porumeni.
Shutterstock
Rolovana teletina
Sastojci:
- 2 kg telećih grudi
- 200 g kačkavalja
- 200 g šunke
- biber, ulje, so
Priprema:
Izvadite kosti iz telećih grudi, tučkom istanjite komad mesa i začinite ga. Poređajte listove kačkavalja i šunke, pa urolajte rolat i vežite ga kanapom. Prelijte meso uljem, dodajte mu oko litar vode i pecite ga na 200 stepeni oko tri sata.
Shutterstock
Plećka sa belim vinom
Sastojci:
- 3 kg svinjske plećke bez kosti
- 200 g dimljene slanine
- 5-6 krastavčića
- 1 glavica belog luka
- 1/2 dl ulja
- biber, malo senfa
- 1 čaša belog vina
Priprema:
Meso posolite, pobiberite, premažite uljem i senfom, pa natrljajte čenovima belog luka. Slaninu isecite na tanke režnjeve, a krastavčiće na kolutove, pa ubacite u meso koje ste prethodno malo zasekli nožem. Stavite u tepsiju, prelijte belim vinom, zatvorite folijom i pecite oko 4 sata na 160 stepeni. Skinite foliju, pojačajte temperature da meso dobije lepu boju i koricu.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)