NAJSLASNIJE PRAZNIČNO PEČENJE ZA BOŽIĆ Donosimo vam recepte za prasetinu, jagnjetinu i plećku, meso se lepi za prste
Pred vama su recepti za pečenja od različitih vrsta mesa, samo ona najlepša biramo za Božić.
Prasetina iz rerne
Sastojci:
- 2 kg prasetine
- 2 kašike masti
- 100 ml piva
- 200 ml vode
Priprema:
Meso operite i osušite ubrusom. Posolite s obe strane po ukusu i ostavite da stoji preko noći. Istopite mast, namažite pleh, stavite meso i njega premažite mašću. Sipajte čašu vode u pleh i stavite ga u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Posle 20 minuta izvadite meso i probušite ga viljuškom na nekoliko mesta. To je potrebno uraditi da bi se sprečilo da kožica pukne zbog pregrevanja i da bi masnoća koja se nalazi ispod kožice izašla i prelila površinu mesa. Pecite jedan sat, a treba okretati meso na pola sata. Kad ga okrenete, prelijte ga sa malo piva. Posle 2,5 sata prospite tečnost iz pleha ukoliko je ima i pecite još oko pola sata da meso dobije hrskavu koricu. Prelivanje pivom će učiniti da kožica bude ukusnija i hrskavija.
Jagnjetina u kajmaku
Sastojci:
- 2 kg jagnjetine sa kostima
- 1 l belog vina
- 200 ml ulja
- so
- biber u zrnu
- 200 g zrelijeg kajmaka
- 1 kg krompira
- 500 g šargarepe
Priprema:
Jagnjetinu isecite na krupnije komade, stavite u lonac, te sipajte vino, začine i ulje. Lonac zatvorite folijom, pa kuvajte meso na tihoj vatri oko četiri sata. Kada se meso skuva, odvojte ga od kostiju i poređajte u pleh. Zatim prekrijte kajmakom, krompirima i šargarepom isečenim na kriške i zapecite u rerni oko pola sata na 180 stepeni dok meso lepo ne porumeni.
Rolovana teletina
Sastojci:
- 2 kg telećih grudi
- 200 g kačkavalja
- 200 g šunke
- biber, ulje, so
Priprema:
Izvadite kosti iz telećih grudi, tučkom istanjite komad mesa i začinite ga. Poređajte listove kačkavalja i šunke, pa urolajte rolat i vežite ga kanapom. Prelijte meso uljem, dodajte mu oko litar vode i pecite ga na 200 stepeni oko tri sata.
Plećka sa belim vinom
Sastojci:
- 3 kg svinjske plećke bez kosti
- 200 g dimljene slanine
- 5-6 krastavčića
- 1 glavica belog luka
- 1/2 dl ulja
- biber, malo senfa
- 1 čaša belog vina
Priprema:
Meso posolite, pobiberite, premažite uljem i senfom, pa natrljajte čenovima belog luka. Slaninu isecite na tanke režnjeve, a krastavčiće na kolutove, pa ubacite u meso koje ste prethodno malo zasekli nožem. Stavite u tepsiju, prelijte belim vinom, zatvorite folijom i pecite oko 4 sata na 160 stepeni. Skinite foliju, pojačajte temperature da meso dobije lepu boju i koricu.
NEODOLJIVE KROFNE SA CRNOM ČOKOLADOM Posne, a slasne i mekane kao pamuk
Ako volite klasične krofne, ove sa crnom čokoladom ćete obožavati.
ŠTRUDLA SA MAKOM Teta Nada nam je dala recept kako da bude sočna i mekana, prste da poližete
Starinska poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu, a može da se napravi i u posnoj varijanti.
AKO ŽELITE DA PIRE BUDE SAVRŠEN DODAJTE OVO Biće vazdušast i kremast, a trik provereno uspeva
Primenite trik profesionalnih kuvara i uživajte u omiljenom obroku.
NAJBOLJI SASTOJAK ZA TESTO Potrebna vam je samo 1 namirnica, a pecivo će biti savršeno
Ako želite da testo bude savršeno, a hlebovi i kifle neodoljivi primenite ovaj jednostavni trik.
PROJA SA ČVARCIMA Donosimo vam tajni recept za specijalitet koji obožavaju gurmani
Sočna proja najbolje se slaže sa šoljom jogurta, a čvarci joj daju poseban šmek.
Komentari (0)