NAJSLASNIJE PRAZNIČNO PEČENJE ZA BOŽIĆ Donosimo vam recepte za prasetinu, jagnjetinu i plećku, meso se lepi za prste

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Pred vama su recepti za pečenja od različitih vrsta mesa, samo ona najlepša biramo za Božić.

prasetina iz rerne
Shutterstock

Prasetina iz rerne
Sastojci:

  • 2 kg prasetine
  • 2 kašike masti
  • 100 ml piva
  • 200 ml vode

Priprema:
Meso operite i osušite ubrusom. Posolite s obe strane po ukusu i ostavite da stoji preko noći. Istopite mast, namažite pleh, stavite meso i njega premažite mašću. Sipajte čašu vode u pleh i stavite ga u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Posle 20 minuta izvadite meso i probušite ga viljuškom na nekoliko mesta. To je potrebno uraditi da bi se sprečilo da kožica pukne zbog pregrevanja i da bi masnoća koja se nalazi ispod kožice izašla i prelila površinu mesa. Pecite jedan sat, a treba okretati meso na pola sata. Kad ga okrenete, prelijte ga sa malo piva. Posle 2,5 sata prospite tečnost iz pleha ukoliko je ima i pecite još oko pola sata da meso dobije hrskavu koricu. Prelivanje pivom će učiniti da kožica bude ukusnija i hrskavija.

jagnjetina u kajmaku Shutterstock
 

 

Jagnjetina u kajmaku
Sastojci:

  • 2 kg jagnjetine sa kostima
  • 1 l belog vina
  • 200 ml ulja
  • so
  • biber u zrnu
  • 200 g zrelijeg kajmaka
  • 1 kg krompira
  • 500 g šargarepe

Priprema:
Jagnjetinu isecite na krupnije komade, stavite u lonac, te sipajte vino, začine i ulje. Lonac zatvorite folijom, pa kuvajte meso na tihoj vatri oko četiri sata. Kada se meso skuva, odvojte ga od kostiju i poređajte u pleh. Zatim prekrijte kajmakom, krompirima i šargarepom isečenim na kriške i zapecite u rerni oko pola sata na 180 stepeni dok meso lepo ne porumeni.

rolovana teletina Shutterstock
 

 

Rolovana teletina
Sastojci:

  • 2 kg telećih grudi
  • 200 g kačkavalja
  • 200 g šunke
  • biber, ulje, so

Priprema:
Izvadite kosti iz telećih grudi, tučkom istanjite komad mesa i začinite ga. Poređajte listove kačkavalja i šunke, pa urolajte rolat i vežite ga kanapom. Prelijte meso uljem, dodajte mu oko litar vode i pecite ga na 200 stepeni oko tri sata.

plećka u belom vinu Shutterstock
 

 

Plećka sa belim vinom
Sastojci:

  • 3 kg svinjske plećke bez kosti
  • 200 g dimljene slanine
  • 5-6 krastavčića
  • 1 glavica belog luka
  • 1/2 dl ulja
  • biber, malo senfa
  • 1 čaša belog vina

Priprema:
Meso posolite, pobiberite, premažite uljem i senfom, pa natrljajte čenovima belog luka. Slaninu isecite na tanke režnjeve, a krastavčiće na kolutove, pa ubacite u meso koje ste prethodno malo zasekli nožem. Stavite u tepsiju, prelijte belim vinom, zatvorite folijom i pecite oko 4 sata na 160 stepeni. Skinite foliju, pojačajte temperature da meso dobije lepu boju i koricu.

Komentari (0)

Loading