DRUGAČIJE PUNJENE PAPRIKE Sa pečurkama, a slasne i posne, svi će vam tražiti recept

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Ako volite klasične punjene paprike, ove ćete da obožavate. Idealne kao slavsko posluženje, a nimalo ne zaostaju za onim mrsnim, oduševićete goste.

paprike punjene pečurkama
Shutterstock

Sastojci:

  • 6-8 šilja paprika
  • 200 g šampinjona
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • konzerva paradajz pelata
  • 1 šolja bujona od povrća
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • 1 kašičica suvog peršuna
  • ulje
  • so
  • biber 

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Operite paprike pa im odsecite vrhove i uklonite semenke iznutra. Propržite sitno iseckani crni i  beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti. Onda im dodajte iseckane pečurke i pržite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju i puste tečnost. Zatim dodajte pirinač i nastavite da pržite još nekoliko minuta. Dodajte bujon od povrća, suvi bosiljak i peršun, pa posolite i pobiberite. Sve sastojke dobro izmešajte, pa smanjite temperaturu i stavite poklopac. Kuvajte 15-20 minuta, sve dok pirinač ne bude skuvan i ne upije tečnost. Skinite sa vatre. Zasebno, u tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i kratko propržite paradajz pelat. Dodajte so, biber i začinite po ukusu. Sos kuvajte do 10 minuta, na tihoj vatri. Pripremljenom smesom ravnomerno napunite papruke. Prebacite paprike u pleh obložen papirom za pečenje. Zatim ih prelijte sosom od paradajza, stavite alu foliju preko i prebacite u zagrejanu rernu. Pecite oko pola sata do 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, skinite foliju, pa dopecite još najviše 15 minuta. Pospite paprike peršunom ili bosiljkom i služite tople. Bon appetit!

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading