OPASNE GREŠKE U KUVANJU Mogu da vam ugroze zdravlje, a mnoge domaćice ih rade

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Većina domaćica je bar nekada napravila neke od ovih grešaka.

sol
Shutterstock

Ne perete ruke 

Ruke nose sve vrste mikroba koje mogu da kontaminiraju hranu. Treba uvek da perete ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi pre kuvanja i pre jela. Nakon pripreme hrane, posebno sirovog mesa, takođe treba da operete ruke.

Isti pribor sve vreme kuvanja

Pribor nakon kontakta sa mesom ili morskim plodovima dobro operite ili uzmite novi.

Pogledom određujete da li je hrana kuvana

Samo pogledom boje i tekstrure ne možete reći da li je hrana dobro kuvana. Ono što određuje da li je meso spremno je njegova temperatura.

Ne stavljate hranu na vreme u frižider

Kada je temperatura okoline ili u zatvorenom prostoru viša od 32 stepena, kuvanu hranu treba da ohladite. inače možete da dovedete do porasta bakterija koje izazivaju bolesti.

Koristite hranu koja dugo stoji u frižideru

Ne mora da znači da je bezbedna ako vam izgleda dobro i nema loš miris. U frižideru držite hranu 3 do 4 dana a u zamrzivaču tri do četiri meseca. 

Komentari (0)

Loading