ŠPANSKI VETAR Već decenijama jedna od najpopularnijih torti, a vanila daje posebnu draž
Okrepiće vas i zasladiti, a idealna je i za slavsku trpezu.
Za kore:
- 12 belanaca
- 18 kašika šećera
- 18 kašika seckanih oraha
- 4 kašike mlevenog keksa
Za fil
- 12 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 2 pudunga od vanile
- 600 ml mleka
- 250 g margarina
- 250 g mlevenih oraha
- 500 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- 1 kesica šlag krema od vanile
- šolja šećera
Priprema:
Belanca i šećer umutite u čvrst šne pa dodajte orahe i keks. Smesu podelite na 3 dela i ispecite 3 kore. U okruglom kalupu kore pecite pojedinačno, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Stavite mleko u šepu na ringlu pa kad proključa, dodajte žumanca, šećer i ukuvajte puding na tihoj vatri, uz neprestano mešanje. U prohlađen krem dodajte umućeni puter i mlevene orahe. Zasebno umutite slatku pavlaku. Koru prvo filujte žutim kremom pa umućenom pavlakom. U šerpi karmelizujte šećer dok ne dobije tamno smeđu boju. Izlijte ga na ravnu metalnu tacnu. Kad se prohladi i stegne, usitnite ga čekićem za meso. Zasebno umutite šlag od vanile pa njime premažite tortu. Pospite preko torte usitnjeni karamel šećer. Bon appetit!
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)