ŠPANSKI VETAR Već decenijama jedna od najpopularnijih torti, a vanila daje posebnu draž
Okrepiće vas i zasladiti, a idealna je i za slavsku trpezu.
Za kore:
- 12 belanaca
- 18 kašika šećera
- 18 kašika seckanih oraha
- 4 kašike mlevenog keksa
Za fil
- 12 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 2 pudunga od vanile
- 600 ml mleka
- 250 g margarina
- 250 g mlevenih oraha
- 500 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- 1 kesica šlag krema od vanile
- šolja šećera
Priprema:
Belanca i šećer umutite u čvrst šne pa dodajte orahe i keks. Smesu podelite na 3 dela i ispecite 3 kore. U okruglom kalupu kore pecite pojedinačno, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Stavite mleko u šepu na ringlu pa kad proključa, dodajte žumanca, šećer i ukuvajte puding na tihoj vatri, uz neprestano mešanje. U prohlađen krem dodajte umućeni puter i mlevene orahe. Zasebno umutite slatku pavlaku. Koru prvo filujte žutim kremom pa umućenom pavlakom. U šerpi karmelizujte šećer dok ne dobije tamno smeđu boju. Izlijte ga na ravnu metalnu tacnu. Kad se prohladi i stegne, usitnite ga čekićem za meso. Zasebno umutite šlag od vanile pa njime premažite tortu. Pospite preko torte usitnjeni karamel šećer. Bon appetit!
POSNA SARMA Slasno jelo sa pečurkama i pirinčem, zaboravićete da nedostaje meso
Savršene za početak Božićnog posta, a dugo će vas držati sitim.
NAJČOKOLADNIJI ROLAT Sa palačinkama i keksom, mekan kao duša, nema ko ga ne voli
Neodoljivi desert osvojiće sve sladokusce.
PASTA FAŽOLE Italijanski aromatični spoj testenine i pasulja koji budi sva čula
Čuveno jelo primorske, dalmatinske i italijanske kuhinje možete da pravite i leti i zimi, a svaki zalogaj je raj za nepca.
ISPOLIRAJTE SUDOPERU OVOM NAMIRNICOM Nije soda bikarbona, a sijaće se kao nova
Ako želite da se sudopera sija kao tek kupljena, primenite ovaj jednostavni trik.
PEPIJAN PILETINA BISER GVATEMALE Sočno jelo u pikantnom umaku za prave gurmane
Gvatemala je država Srednje Amerike na čijoj se teritoriji nalazilo središte civilizacije naroda Maja koji su zajedno sa Špancima inspirisali hranu i kulturu naroda Gvatemale. Danas se u njihovoj hrani osećaju i note afričke i karipske kuhinje, prvenstveno u začinima i neretko ljutoj hrani. Pepijan piletina, tradicionalno jelo Gvatemale, predstavlja prženu ili kuvanu piletinu u bogatom umaku koji je zapravo glavni deo ovog recepta.
Komentari (0)