ŠPANSKI VETAR Već decenijama jedna od najpopularnijih torti, a vanila daje posebnu draž

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Okrepiće vas i zasladiti, a idealna je i za slavsku trpezu.

španski vetar sa vanilom
Shutterstock

Za kore:

  • 12 belanaca
  • 18 kašika šećera
  • 18 kašika seckanih oraha
  • 4 kašike mlevenog keksa

Za fil

  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 2 pudunga od vanile
  • 600 ml mleka
  • 250 g margarina
  • 250 g mlevenih oraha
  • 500 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 1 kesica šlag krema od vanile
  • šolja šećera

Priprema:

Belanca i šećer umutite u čvrst šne pa dodajte orahe i keks. Smesu podelite na 3 dela i ispecite 3 kore. U okruglom kalupu kore pecite pojedinačno, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Stavite mleko u šepu na ringlu pa kad proključa, dodajte žumanca, šećer i ukuvajte puding na tihoj vatri, uz neprestano mešanje. U prohlađen krem dodajte umućeni puter i mlevene orahe. Zasebno umutite slatku pavlaku. Koru prvo filujte žutim kremom pa umućenom pavlakom. U šerpi karmelizujte šećer dok ne dobije tamno smeđu boju. Izlijte ga na ravnu metalnu tacnu. Kad se prohladi i stegne, usitnite ga čekićem za meso. Zasebno umutite šlag od vanile pa njime premažite tortu. Pospite preko torte usitnjeni karamel šećer. Bon appetit!

 

Komentari (0)

Loading