NAJLEPŠA KRILCA SU ONA KOJA SE LEPE ZA PRSTE Medena, lepjiva, sa krompirom ili šampinjonima, a može i kentaki piletina
Dodajte prilog po želji i uživajte u brzom i preukusnom ručku. Prijatno!

Lepljiva krilca
Sastojci:
- 1,5 kg pilećih krilaca
Za marinadu:
- 1 šolja (250 ml) vode,
- 1 šolja soja-sosa
- pola šolje smeđeg šećera
- četvrt šolje jabukovog sirćeta
- četvrt šolje ulja
- 4 čena belog luka
- 1 kašičica đumbira u prahu
PRIPREMA:
U većoj posudi pomešajte sve sastojke za marinadu. Dodajte krilca, pokrijte folijom i stavite u frižider na nekoliko sati. Pleh premažite uljem, poređajte krilca, prekrijte ih folijom i pecite pola sata na 180 stepeni. Za to vreme prokuvajte ostatak marinade da se zgusne, izvadite krilca iz rerne, okrenite ih, četkicom premažite marinadu po njima, pa vratite u rernu da se peku bez folije još 45 minuta, s tim što ćete ih premazivati još dva puta na svakih 15 minuta.
Medena krilca
Sastojci:
- 20 pilećih krilaca
- 2 kašike senfa
- 2 kašike meda
- 2 kašike limunovog soka
- 30 ml maslinovog ulja
- 8 čenova belog luka
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
PRIPREMA:
U većoj činiji pomešajte senf, med, limunov sok, maslinovo ulje, sitno seckan beli luk i soja-sos, posolite i pobiberite. Dodajte pileća krilca i prelijte ih marinadom. Pokrijte činiju i stavite je u frižider da odstoji nekoliko sati, a najbolje preko noći. Poslažite krilca u pleh od rerne i pecite ih 45 minuta na 200 stepeni, pola sata sa jedne strane, pa 15 minuta sa druge strane.
Kentaki piletina
Sastojci:
- 1 kg krilaca
- 250 g margarina
- 150 g prezli
- 100 g kornflejksa,
- 300 g kačkavalja
- biber
- pola kašičice soli
- 1 kašika mešavine začina za piletinu
- 3 dl ulja
PRIPREMA:
Pomešajte prezle, rendani kačkavalj, kornflejks, so, biber i mešavinu začina za piletinu. Margarin otopite. Krilca prokuvajte, ocedite i dobro obrišite ubrusom, umočite u rastopljeni margarin, a zatim ih uvaljajte u smesu s prezlama, kornflejksom i kačkavaljem. U dubljoj posudi zagrejte ulje, pa pecite meso dok lepo ne porumeni.
Ljuta s kikirikijem
Sastojci:
- 1 kg krilaca
- 2 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 dl belog vina
- 100 g kikirikija
- 1 kašičica ljute začinske paprike
- 2 kašičice gustina
- ulje
PRIPREMA:
Pomešajte ljutu papriku i gustin i time dobro natrljajte krilca. Sitno iseckajte crni luk. Na ulju propržite krilca sa obe strane, izvadite ih i dodajte seckani luk i šargarepu. Propržite povrće, vratite krilca i nalijte belo vino. Dinstajte oko 20 minuta dok meso ne omekša. Pred kraj dodajte kikiriki. Poslužite kuvani pirinač.
Krilca u pivu
Sastojci:
- 1 kg krilaca
Za marinadu:
- 350 ml piva
- kašika senfa
- ½ kašičice bibera
- kašičica belog luka u prahu
- 2 kašike šećera
- kašičica soli
Za sos:
- 2 dl jogurta
- ½ kašičice kurkume, malo soli
PRIPREMA:
Pomešajte sve sastojke za marinadu i njome prelijte krilca, pa ih ostavite u frižideru sat vremena. U tiganj sipajte malo ulja, pa pecite krilca s obe strane dok ne dobiju lepu boju. Poslužite uz sos od jogurta i kurkume.
Punjena krilca
Sastojci:
- 8 krilaca
- 50 grama šunke
- 50 grama kobasice
- 50 grama rendanog parmezana
- 1 jaje
- 1 veza peršuna
- 1 čen belog luka
- prezle
- malo belog vina
- ulje
- so i biber
PRIPREMA:
Sitno naseckajte šunku i kobasicu, pa ih pomešajte s parmezanom, naseckanim peršunom, izgnječenim belim lukom i umućenim jajetom. Posolite i pobiberite, a masu ujednačite dodavanjem prezli i promešajte. Krilca očistite od kostiju, tako što ćete tanak i oštar nož uvući ispod kože krila i odvojiti meso od kostiju, a zatim uz pomoć makazica, pazeći da ne oštetite kožicu, krilca očistiti i od sitnijih kostiju. Očišćena krilca punite pripremljenim nadevom, a zatim ih povežite iglom i koncem. Krilca prelijte belim vinom, pa ih propržite na zagrejanom ulju, dodajući povremeno po malo supe.
U kesi sa krompirom
Sastojci:
- 1 kg krilca
- 500 g krompira
- seme slačice - 1 kašika, mleveno
- 5 kašika paradajz-pirea
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- mala glavica luka
- kašičica belog luka u prahu
- kašičica tucane paprike
- 2 dl vina
PRIPREMA:
Pileća krilca očistite, operite i ostavite u cediljki da se ocede. U dubokoj posudi promešajte paradajz-pire, sirće, soja-sos. Glavicu luka narendajte i dodajte je u marinadu. Probajte marinadu i izbalansirajte odnos slatkog, ljutog i kiselog prema vašem ukusu. Krilca potopite u marinadi i ostavite ih na hladnom mestu na bar jedan sat, ali što više stoje, to su ukusnija i bolja. Krompir oljuštite i nasecite. Ubacite ga u kesu za pečenje. Dodajte ulje i pivo. Kesu stavite u pleh i izbušite je sa gornje strane na 2-3 mesta čačkalicom da se ne bi nadula tokom pečenja.
Pleh prebacite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni (na sredini rerne i sa uključenim ventilatorom) i jelo pecite oko sat i 10 minuta.
Roštiljska piletina
Sastojci:
- 20 pilećih krilaca
- 1 šolja brašna
- 1 kašičica ljute začinske paprike
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica čilija u prahu
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 šolja roštilj sosa ili paradajz sosa
- 1/2 šolje meda
PRIPREMA:
Ukoliko niste kupili BBQ sos, možete koristiti i kečap. Zagrejte rernu na 220 stepeni. U činiji pomešajte začine sa brašnom, a zatim uvaljajte krilca u dobijenu mešavinu. Poslažite ih u pleh i pecite 45 minuta ili dok ne postanu braonkasta. U posebnoj činiji pomešajte BBQ sos (ili kečap) i med. Dobijenom smesom premažite krilca, pa vratite u rernu na 260 stepeni na desetak minuta.
Krilca sa parmezanom
Sastojci:
- 1 kg pilećih krilaca
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice belog luka u prahu
- 4 kašike maslaca
- pola šolje parmezana
- 3 čena belog luka
- 2 kašičice peršuna
- so, biber
Krilca operite, prosušite, pospite praškom za pecivo i belim lukom u prahu, posolite i pobiberite, pa poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni 30 minuta, uz povremeno okretanje. U međuvremenu otopite maslac na umerenoj temperaturi, kratko propržiti sitno sečen beli luk, umešajte četvrt šolje parmezana, te sve dobro sjedinite. Krilca premažite dobijenom smesom sa obe strane, pospite preostalim parmezanom i peršunom, pa vratite u rernu i pecite još 20 minuta.
Sa šampinjonima
Sastojci
- 10 pilećih krilaca
- 400 g šampinjona
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 crveni luk
- so
- biber
PRIPREMA:
U tiganj dodajte maslinovo ulje i propržite piletinu sa obe strane. Izvadite krilca iz tiganja i stavite ih u keramičku ili vatrostalnu posudu. U isti tiganj dodajte isečeni luk i pržite ga par minuta, pa dodajte iseckane pečurke i dinstajte još desetak minuta. Ovako pripremljeni nadev sipajte preko krilaca i zapecite sve zajedno u rerni oko 30 minuta.

KARAĐORĐEVA ŠNICLA KAKVU PRAVE U KAFANI Posle ovog recepta zaboravićete sve druge
Gurmanski obrok po kafanskom receptu.

TELETINA SA KARIJEM I KOKOSOVIM MLEKOM Aromatični specijalitet u kome će uživati cela porodica
Slasno jelo držeće vas dugo sitim.

KIKIRIKI SALATA SA ŠUNKOM Pravi se lako, a pojede brzo
Slasna i ukusna, bićete oduševljeni.

ČUVENA ESTERHAZI TORTA Raskošna poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu, a neponovljivog ukusa
Očaravajuća i ukusna, uzećete parče više.

POMFRIT BEZ KAPI ULJA Pravi raj za nepca, a mnogo zdraviji
Služite uz meso ili jelo po želji.
Komentari (0)