NAJLEPŠA KRILCA SU ONA KOJA SE LEPE ZA PRSTE Medena, lepjiva, sa krompirom ili šampinjonima, a može i kentaki piletina
Dodajte prilog po želji i uživajte u brzom i preukusnom ručku. Prijatno!
Lepljiva krilca
Sastojci:
- 1,5 kg pilećih krilaca
Za marinadu:
- 1 šolja (250 ml) vode,
- 1 šolja soja-sosa
- pola šolje smeđeg šećera
- četvrt šolje jabukovog sirćeta
- četvrt šolje ulja
- 4 čena belog luka
- 1 kašičica đumbira u prahu
PRIPREMA:
U većoj posudi pomešajte sve sastojke za marinadu. Dodajte krilca, pokrijte folijom i stavite u frižider na nekoliko sati. Pleh premažite uljem, poređajte krilca, prekrijte ih folijom i pecite pola sata na 180 stepeni. Za to vreme prokuvajte ostatak marinade da se zgusne, izvadite krilca iz rerne, okrenite ih, četkicom premažite marinadu po njima, pa vratite u rernu da se peku bez folije još 45 minuta, s tim što ćete ih premazivati još dva puta na svakih 15 minuta.
Medena krilca
Sastojci:
- 20 pilećih krilaca
- 2 kašike senfa
- 2 kašike meda
- 2 kašike limunovog soka
- 30 ml maslinovog ulja
- 8 čenova belog luka
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
PRIPREMA:
U većoj činiji pomešajte senf, med, limunov sok, maslinovo ulje, sitno seckan beli luk i soja-sos, posolite i pobiberite. Dodajte pileća krilca i prelijte ih marinadom. Pokrijte činiju i stavite je u frižider da odstoji nekoliko sati, a najbolje preko noći. Poslažite krilca u pleh od rerne i pecite ih 45 minuta na 200 stepeni, pola sata sa jedne strane, pa 15 minuta sa druge strane.
Kentaki piletina
Sastojci:
- 1 kg krilaca
- 250 g margarina
- 150 g prezli
- 100 g kornflejksa,
- 300 g kačkavalja
- biber
- pola kašičice soli
- 1 kašika mešavine začina za piletinu
- 3 dl ulja
PRIPREMA:
Pomešajte prezle, rendani kačkavalj, kornflejks, so, biber i mešavinu začina za piletinu. Margarin otopite. Krilca prokuvajte, ocedite i dobro obrišite ubrusom, umočite u rastopljeni margarin, a zatim ih uvaljajte u smesu s prezlama, kornflejksom i kačkavaljem. U dubljoj posudi zagrejte ulje, pa pecite meso dok lepo ne porumeni.
Ljuta s kikirikijem
Sastojci:
- 1 kg krilaca
- 2 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 dl belog vina
- 100 g kikirikija
- 1 kašičica ljute začinske paprike
- 2 kašičice gustina
- ulje
PRIPREMA:
Pomešajte ljutu papriku i gustin i time dobro natrljajte krilca. Sitno iseckajte crni luk. Na ulju propržite krilca sa obe strane, izvadite ih i dodajte seckani luk i šargarepu. Propržite povrće, vratite krilca i nalijte belo vino. Dinstajte oko 20 minuta dok meso ne omekša. Pred kraj dodajte kikiriki. Poslužite kuvani pirinač.
Krilca u pivu
Sastojci:
- 1 kg krilaca
Za marinadu:
- 350 ml piva
- kašika senfa
- ½ kašičice bibera
- kašičica belog luka u prahu
- 2 kašike šećera
- kašičica soli
Za sos:
- 2 dl jogurta
- ½ kašičice kurkume, malo soli
PRIPREMA:
Pomešajte sve sastojke za marinadu i njome prelijte krilca, pa ih ostavite u frižideru sat vremena. U tiganj sipajte malo ulja, pa pecite krilca s obe strane dok ne dobiju lepu boju. Poslužite uz sos od jogurta i kurkume.
Punjena krilca
Sastojci:
- 8 krilaca
- 50 grama šunke
- 50 grama kobasice
- 50 grama rendanog parmezana
- 1 jaje
- 1 veza peršuna
- 1 čen belog luka
- prezle
- malo belog vina
- ulje
- so i biber
PRIPREMA:
Sitno naseckajte šunku i kobasicu, pa ih pomešajte s parmezanom, naseckanim peršunom, izgnječenim belim lukom i umućenim jajetom. Posolite i pobiberite, a masu ujednačite dodavanjem prezli i promešajte. Krilca očistite od kostiju, tako što ćete tanak i oštar nož uvući ispod kože krila i odvojiti meso od kostiju, a zatim uz pomoć makazica, pazeći da ne oštetite kožicu, krilca očistiti i od sitnijih kostiju. Očišćena krilca punite pripremljenim nadevom, a zatim ih povežite iglom i koncem. Krilca prelijte belim vinom, pa ih propržite na zagrejanom ulju, dodajući povremeno po malo supe.
U kesi sa krompirom
Sastojci:
- 1 kg krilca
- 500 g krompira
- seme slačice - 1 kašika, mleveno
- 5 kašika paradajz-pirea
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- mala glavica luka
- kašičica belog luka u prahu
- kašičica tucane paprike
- 2 dl vina
PRIPREMA:
Pileća krilca očistite, operite i ostavite u cediljki da se ocede. U dubokoj posudi promešajte paradajz-pire, sirće, soja-sos. Glavicu luka narendajte i dodajte je u marinadu. Probajte marinadu i izbalansirajte odnos slatkog, ljutog i kiselog prema vašem ukusu. Krilca potopite u marinadi i ostavite ih na hladnom mestu na bar jedan sat, ali što više stoje, to su ukusnija i bolja. Krompir oljuštite i nasecite. Ubacite ga u kesu za pečenje. Dodajte ulje i pivo. Kesu stavite u pleh i izbušite je sa gornje strane na 2-3 mesta čačkalicom da se ne bi nadula tokom pečenja.
Pleh prebacite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni (na sredini rerne i sa uključenim ventilatorom) i jelo pecite oko sat i 10 minuta.
Roštiljska piletina
Sastojci:
- 20 pilećih krilaca
- 1 šolja brašna
- 1 kašičica ljute začinske paprike
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica čilija u prahu
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 šolja roštilj sosa ili paradajz sosa
- 1/2 šolje meda
PRIPREMA:
Ukoliko niste kupili BBQ sos, možete koristiti i kečap. Zagrejte rernu na 220 stepeni. U činiji pomešajte začine sa brašnom, a zatim uvaljajte krilca u dobijenu mešavinu. Poslažite ih u pleh i pecite 45 minuta ili dok ne postanu braonkasta. U posebnoj činiji pomešajte BBQ sos (ili kečap) i med. Dobijenom smesom premažite krilca, pa vratite u rernu na 260 stepeni na desetak minuta.
Krilca sa parmezanom
Sastojci:
- 1 kg pilećih krilaca
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice belog luka u prahu
- 4 kašike maslaca
- pola šolje parmezana
- 3 čena belog luka
- 2 kašičice peršuna
- so, biber
Krilca operite, prosušite, pospite praškom za pecivo i belim lukom u prahu, posolite i pobiberite, pa poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni 30 minuta, uz povremeno okretanje. U međuvremenu otopite maslac na umerenoj temperaturi, kratko propržiti sitno sečen beli luk, umešajte četvrt šolje parmezana, te sve dobro sjedinite. Krilca premažite dobijenom smesom sa obe strane, pospite preostalim parmezanom i peršunom, pa vratite u rernu i pecite još 20 minuta.
Sa šampinjonima
Sastojci
- 10 pilećih krilaca
- 400 g šampinjona
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 crveni luk
- so
- biber
PRIPREMA:
U tiganj dodajte maslinovo ulje i propržite piletinu sa obe strane. Izvadite krilca iz tiganja i stavite ih u keramičku ili vatrostalnu posudu. U isti tiganj dodajte isečeni luk i pržite ga par minuta, pa dodajte iseckane pečurke i dinstajte još desetak minuta. Ovako pripremljeni nadev sipajte preko krilaca i zapecite sve zajedno u rerni oko 30 minuta.
NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta
Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinski slatkiš iz bakine kuhinje koji budi nostalgiju na prošla vremena
Fenomenalan desert uspeće i početnicima u kuhinji.
SAVRŠEN DODATAK ZA TESTO Biće mekano, ukusno i imaće savršenu teksturu
Dodajte ovu namirnicu u testo i videćete razliku u ukusu.
PAŠTICADA PONOS DALMACIJE Sočna rapsodija od mesa koja budi sva čula
Specijalitet savršen za svečane prilike i slavsku trpezu.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)