NAJLEPŠA JELA I PREDJELA ZA PRAZNIČNU TRPEZU Pokažite umeće u kuhinji i raspametite goste!
Ajvar rolat, rolovana svinjska plećka, konjička salata, biftek Velington, punjeni krompir, krmenadla u korisi od sira, Valford salata ili slana rozenka. Savršen izbor za prazničnu trpezu, gosti će biti oduševljeni a vi ponosni kako je sve ukusno.
Ajvar-rolat
Sastojci:
- 4 kašike brašna
- 4 jaja
- 4 kašike ajvara
- 4 kašike kisele pavlake
- 1 kašičica soli
Fil:
- 200 g krem sira
- 200 g pavlake
- 100 g kačkavalja
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite i dodajte so. U drugu posudu sipajte žumanca, ajvar i kiselu pavlaku. Umutite mikserom, a potom dodajte brašno i sneg od belanaca naizmenično, pa dobro sjedinite. Stavite u pleh papir za pečenje, sipajte smesu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Pečenu koru umotajte u vlažnu krpu i ostavite da se ohladi. Urolajte i ostavite sa strane. Pomešajte sastojke za fil, pa nafilujte rolat, pa ga ponovo urolajte. Pre služenja ga dobro ohladite.
Rolovana svinjska plećka
Sastojci:
- 1,5 kg svinjske plećke bez kosti
- 200 g dimljene slanine
- 10 krastavčića
- glavica belog luka
- 200 g ajvara
- 50 ml ulja
- čaša belog vina
Priprema:
Meso rasecite napola, rastanjite tučkom, posolite, pobiberite, premažite uljem i senfom, a potom natrljajte čenovima belog luka. Slaninu i sir isecite na tanke režnjeve, krastavčiće na kolutove, pa ih poređajte po mesu koje ste premazali ajvarom, urolajte ga i zavežite. Prelijte meso ostatkom ulja i čašom belog vina. Stavite u tepsiju, zatvorite folijom i pecite oko dva sata na 180 stepeni. Izvadite iz rerne, meso okrenite, opet zatvorite folijom i vratite u rernu na još sat vremena. Desetak minuta pre završetka pečenja skinite foliju i meso zapecite da dobije finu koricu. Isecite na tanke režnjeve i poslužite.
Konjička salata
Sastojci:
- 1/2 kg sremskog sira
- 2 kuvana jaja
- 4 čena belog luka
- 1 kašika senfa
- 100 g majoneza
- 2 dl kisele pavlake
- 5 kiselih krastavčića
- malo soli i bibera
Priprema:
Kisele krastavčiće, beli luk i jaja sitno iseckajte. Sir izgnječite viljuškom, pa dodajte pavlaku, majonez i senf. Mešajte dok se masa lepo ne ujednači, pa dodajte krastavčiće, jaja i beli luk. Promešajte još jednom, proverite da li je dovoljno slano, pa dodajte soli i bibera.
Biftek Velington
Sastojci:
- 400 g goveđeg bifteka
- 200 g sitno seckanih pečuraka
- 2 kašike ulja
- 1 kašika putera
- 1/2 šolje paštete od pačje jetre
- 4-6 kriški pršuta
- 250 g lisnatog testa
- 1 jaje
Priprema:
Ispecite biftek na malo ulja sa svih strana u vrućem tiganju, pa ga ostavite na stranu da se ohladi. Ispržite luk na ulju, dodajte sitno iseckane pečurke i prodinstajte sa još malo putera. Dodajte vino i kad tečnost ispari, sklonite sa vatre i ostavite da se hladi. Preko testa stavite prvo pršut, pa pečurke, a onda i meso. Lisnato testo zamotajte oko bifteka. Premažite umućenim jajetom, nožem išarajte površinu testa i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.
Punjeni krompir
Sastojci:
- 8 krompira
- 250 ml kisele pavlake
- 250 g mesnate slanine
- 50 g putera
- 100 g šampinjona
- peršun
- so, biber
Priprema:
Krompir sa korom kuvajte oko 40 minuta u posoljenoj vodi. Za to vreme sitno seckane pečurke propržite na puteru zajedno sa slaninom isečenom na kockice. Kada se malo prohladi, umešajte pavlaku i seckani peršun. Prohlađen krompir isecite uzduž na polutke, svaku polutku izdubite, pa taj sadržaj pomešajte sa pripremljenom smesom od pečuraka i šunke. Začinite i napunite krompir, pa ređajte u pleh. Na svaku polovinu stavite komadić putera i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Za serviranje ukrasite svežim peršunom.
Krmenadla u korici od sira
Sastojci:
- 1,5 kg svinjskog karea bez kostiju
- 15 šnita praške šunke
- 8 šnita kačkavalja
- so, biber
- malo senfa
- glavica crnog luka
- ulje
- bujon za podlivanje
Priprema:
Meso zasecite plitko i poprečno na razmaku od dva prsta i svaki zarez natrljajte senfom. Ceo komad mesa dobro istrljajte solju i sveže mlevenim biberom. Kare obložite šunkom i sirom, pa obmotajte koncem. Luk isecite na kolutove, pa ih poslažite na aluminijumsku foliju. Preko luka stavite pripremljeno meso i čvrsto uvijte foliju. Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko sat vremena, a onda foliju otvorite i pecite dok meso ne dobije lepu boju. Pre serviranja meso ostavite na toplom da malo odstoji.
Valdorf salata
Sastojci:
- 1 veća jabuka greni smit
- 1 koren celera
- sok od pola limuna
- 1 šolja seckanih oraha
- 1 kašičica rena
- 200 ml kisele pavlake
- 100 g majoneza
- so, biber
Priprema:
Očišćen celer prokuvajte 5 minuta, pa kad se ohladi narendajte na krupnije rende i poprskajte sokom od limuna. Očišćenu jabuku iseckajte na kockice i dodajte celeru sa dve trećine oraha. Posolite i pobiberite, pa prelijte mešavinom pavlake i majoneza. Pre posluživanja ukrasite ostatkom oraha.
Slana rozenka
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za rozen tortu
- 500 g kravljeg sira
- 400 g kisele pavlake
- 100 g putera
- 250 g šunke
- 200 g ajvara
- 100 g majoneza
- 100 g edamera
Priprema:
Umutiti maslac sobne temperature, pa dodati majonez, pavlaku, feta sir, sjediniti fino smesu, podeliti na dva dela, pa u jedan dodati seckanu šunku, a u drugi ajvar. Filovati rozen korice: korica, fil ajvar, korica beli fil i tako redom. Završiti zadnju koru ajvarom, ostaviti da odstoji i izrendati edamer odozgo.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
Komentari (0)