NAJLEPŠA JELA I PREDJELA ZA PRAZNIČNU TRPEZU Pokažite umeće u kuhinji i raspametite goste!
Ajvar rolat, rolovana svinjska plećka, konjička salata, biftek Velington, punjeni krompir, krmenadla u korisi od sira, Valford salata ili slana rozenka. Savršen izbor za prazničnu trpezu, gosti će biti oduševljeni a vi ponosni kako je sve ukusno.
Ajvar-rolat
Sastojci:
- 4 kašike brašna
- 4 jaja
- 4 kašike ajvara
- 4 kašike kisele pavlake
- 1 kašičica soli
Fil:
- 200 g krem sira
- 200 g pavlake
- 100 g kačkavalja
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite i dodajte so. U drugu posudu sipajte žumanca, ajvar i kiselu pavlaku. Umutite mikserom, a potom dodajte brašno i sneg od belanaca naizmenično, pa dobro sjedinite. Stavite u pleh papir za pečenje, sipajte smesu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Pečenu koru umotajte u vlažnu krpu i ostavite da se ohladi. Urolajte i ostavite sa strane. Pomešajte sastojke za fil, pa nafilujte rolat, pa ga ponovo urolajte. Pre služenja ga dobro ohladite.
Rolovana svinjska plećka
Sastojci:
- 1,5 kg svinjske plećke bez kosti
- 200 g dimljene slanine
- 10 krastavčića
- glavica belog luka
- 200 g ajvara
- 50 ml ulja
- čaša belog vina
Priprema:
Meso rasecite napola, rastanjite tučkom, posolite, pobiberite, premažite uljem i senfom, a potom natrljajte čenovima belog luka. Slaninu i sir isecite na tanke režnjeve, krastavčiće na kolutove, pa ih poređajte po mesu koje ste premazali ajvarom, urolajte ga i zavežite. Prelijte meso ostatkom ulja i čašom belog vina. Stavite u tepsiju, zatvorite folijom i pecite oko dva sata na 180 stepeni. Izvadite iz rerne, meso okrenite, opet zatvorite folijom i vratite u rernu na još sat vremena. Desetak minuta pre završetka pečenja skinite foliju i meso zapecite da dobije finu koricu. Isecite na tanke režnjeve i poslužite.
Konjička salata
Sastojci:
- 1/2 kg sremskog sira
- 2 kuvana jaja
- 4 čena belog luka
- 1 kašika senfa
- 100 g majoneza
- 2 dl kisele pavlake
- 5 kiselih krastavčića
- malo soli i bibera
Priprema:
Kisele krastavčiće, beli luk i jaja sitno iseckajte. Sir izgnječite viljuškom, pa dodajte pavlaku, majonez i senf. Mešajte dok se masa lepo ne ujednači, pa dodajte krastavčiće, jaja i beli luk. Promešajte još jednom, proverite da li je dovoljno slano, pa dodajte soli i bibera.
Biftek Velington
Sastojci:
- 400 g goveđeg bifteka
- 200 g sitno seckanih pečuraka
- 2 kašike ulja
- 1 kašika putera
- 1/2 šolje paštete od pačje jetre
- 4-6 kriški pršuta
- 250 g lisnatog testa
- 1 jaje
Priprema:
Ispecite biftek na malo ulja sa svih strana u vrućem tiganju, pa ga ostavite na stranu da se ohladi. Ispržite luk na ulju, dodajte sitno iseckane pečurke i prodinstajte sa još malo putera. Dodajte vino i kad tečnost ispari, sklonite sa vatre i ostavite da se hladi. Preko testa stavite prvo pršut, pa pečurke, a onda i meso. Lisnato testo zamotajte oko bifteka. Premažite umućenim jajetom, nožem išarajte površinu testa i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.
Punjeni krompir
Sastojci:
- 8 krompira
- 250 ml kisele pavlake
- 250 g mesnate slanine
- 50 g putera
- 100 g šampinjona
- peršun
- so, biber
Priprema:
Krompir sa korom kuvajte oko 40 minuta u posoljenoj vodi. Za to vreme sitno seckane pečurke propržite na puteru zajedno sa slaninom isečenom na kockice. Kada se malo prohladi, umešajte pavlaku i seckani peršun. Prohlađen krompir isecite uzduž na polutke, svaku polutku izdubite, pa taj sadržaj pomešajte sa pripremljenom smesom od pečuraka i šunke. Začinite i napunite krompir, pa ređajte u pleh. Na svaku polovinu stavite komadić putera i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Za serviranje ukrasite svežim peršunom.
Krmenadla u korici od sira
Sastojci:
- 1,5 kg svinjskog karea bez kostiju
- 15 šnita praške šunke
- 8 šnita kačkavalja
- so, biber
- malo senfa
- glavica crnog luka
- ulje
- bujon za podlivanje
Priprema:
Meso zasecite plitko i poprečno na razmaku od dva prsta i svaki zarez natrljajte senfom. Ceo komad mesa dobro istrljajte solju i sveže mlevenim biberom. Kare obložite šunkom i sirom, pa obmotajte koncem. Luk isecite na kolutove, pa ih poslažite na aluminijumsku foliju. Preko luka stavite pripremljeno meso i čvrsto uvijte foliju. Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko sat vremena, a onda foliju otvorite i pecite dok meso ne dobije lepu boju. Pre serviranja meso ostavite na toplom da malo odstoji.
Valdorf salata
Sastojci:
- 1 veća jabuka greni smit
- 1 koren celera
- sok od pola limuna
- 1 šolja seckanih oraha
- 1 kašičica rena
- 200 ml kisele pavlake
- 100 g majoneza
- so, biber
Priprema:
Očišćen celer prokuvajte 5 minuta, pa kad se ohladi narendajte na krupnije rende i poprskajte sokom od limuna. Očišćenu jabuku iseckajte na kockice i dodajte celeru sa dve trećine oraha. Posolite i pobiberite, pa prelijte mešavinom pavlake i majoneza. Pre posluživanja ukrasite ostatkom oraha.
Slana rozenka
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za rozen tortu
- 500 g kravljeg sira
- 400 g kisele pavlake
- 100 g putera
- 250 g šunke
- 200 g ajvara
- 100 g majoneza
- 100 g edamera
Priprema:
Umutiti maslac sobne temperature, pa dodati majonez, pavlaku, feta sir, sjediniti fino smesu, podeliti na dva dela, pa u jedan dodati seckanu šunku, a u drugi ajvar. Filovati rozen korice: korica, fil ajvar, korica beli fil i tako redom. Završiti zadnju koru ajvarom, ostaviti da odstoji i izrendati edamer odozgo.
GURMANLUK SA KROMPIROM I KOBASICAMA Po receptu pevača Slobe Radanovića
Sloba Radanović, nekadašnja Pinkova zvezda, a sada vlasnik brojnih hitova, čiji je novi album „Vreme besramnih“ nedavno ugledao svetlost dana, pokazao je da nije samo talentovan za pevanje. Suprug i otac malenog Damjana pre nekoliko godina podelio je recept za jelo koje obožava da pravi, ali i jede. Slasno i začinjeno jelo sa krompirom i kobasicama poješćete u slast, a mi vam prenosimo recept u celosti.
SALATA SA KIKIRIKIJEM I ŠUNKOM Sjajno ide sa raznim jelima, a pravi se brzo i lako
Gotova začas a slasna i sočna.
FARBANJE JAJA KAFOM Prirodan način koji provereno uspeva a ne oduzima vreme
Iskoristite namirnice iz kuhinje i napravite prelepa smeđa jaja.
DOMAĆE SLATKO OD JAGODA Gotovo za oko pola sata, a prava rapsodija za nepca
Zasladiće vam dušu i telo, a priprema nije komplikovana.
PREDLOZI ZA USKRŠNJU TRPEZU Tradicionalna jela za prave gurmane
Rolovana plećka, svečana pogača, prolećni krompirići i praznična pita, nećete da pogrešite šta god da izaberete.
Komentari (0)