IMAM BALDI Posni turski specijalitet koji će vas "onesvestiti "svojim ukusom

IMAM BALDI Posni turski specijalitet koji će vas "onesvestiti "svojim ukusom

13:30

Sezonski recepti 0

Iza ovog jela postoji zanimljiva istorijska priča. Naime, legenda kaže da je u porobljenom Konstatinopolju imam pao s minareta kada je osetio miris. Danas počinje Uskršnji post i ako nemate ideju šta da napravite, ovo jelo je sjajan izbor. Možete da ga služite toplo ili hladno, kao glavno jelo ili predjelo.

imam baldi
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 kg plavog patlidžana
  • 3 paradajza
  • 2 dl soka od paradajza
  • 4 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 dl maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat šećera, cimeta, peršuna i mirođije

Priprema

Prepolovite patlidžane po dužini pa izdubite sredinu da dobijete "lađe". Onda ih posolite i pustite da odstoje i puste vodu. Na zagrejanom ulju propržite seckan crni luk, pa iseckajte beli luk i paradajz. Začinite peršunom i mirođijom. Posolite i pobiberite. Dodajte malo cimeta i šećera. Isperite patlidžane vodom pa ih poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Napunite ih sa nadevom pa prelijte maslinovim uljem i sokom od paradajza. Pecite u zagrejanoj rerni, Pripremljenim nadevom napunite i prelijte najpre maslinovim uljem i sokom od paradajza. Pecite oko 40 minuta , u zagrejanoj reni, dok tečnost ne uvri. Pospite biljnim rendanim kačkavaljem ili sirom

 

Komentari (0)

Loading