POSNA JELA NA ULJU Od salate do paprika i sarme, prste da poližete
Sarma s orasima, krompir salata sa nanom, testenina s pasuljem, paprike punjene heljdom i plejskavice od krompira.
Sarma s orasima
Potrebno je
- 1 glavica kiselog kupusa
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g pirinča
- 1 praziluk
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1/2 kašičice bibera
Priprema:
Pirinač skuvajte i procedite. Praziluk i crni i beli luk sitno iseckajte, a šargarepu na kolutove. Na malo ulja kratko prodinstajte crni luk, zatim dodajte praziluk i šargarepu i na tihoj vatri dinstajte dok omekšaju. Sipajte u šerpu, dodajte beli luk, pirinač, so, biber i mlevenu papriku. Na kraju dodajte orahe i izmešajte. Na list kupusa stavite kašiku nadeva i uvijte sarmu. Ređajte ih u šerpu, prelijte vodom da ogreznu, poklopite folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko sat i po. Sklonite foliju da se sarme zapeku.
Krompir salata sa nanom
Potrebno je
- 6 krompira
- 2 kašike svežeg seckanog peršuna
- 1 kašičica svežih listića nane
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
Priprema:
Neoljušteni krompir skuvajte u posoljenoj vodi. Kada se prohladi, oljuštite ga i isecite na kocke. Pomešajte sa peršunom i nanom. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, dodajte so i biber. Ostavite da odstoji 15 minuta da se ukusi prožmu i poslužite.
Testenina s pasuljem
Potrebno je
- 300 g posne testenine po želji
- 1 konzerva crvenog pasulja (oko 400 g)
- 200 g paradajz pelata
- 100 ml crvenog vina
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 čen belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- so, biber
Priprema:
Iseckajte crni luk sitno i propržite na maslinovom ulju. Dodajte iseckan beli luk i šargarepu. Sipajte po malo crvenog vina tokom dinstanja. Kada sve vino sipate, dodajte pelat, pasulj iz konzerve zajedno sa tečnošću, so i biber po ukusu i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Pastu posebno skuvajte i dodajte u jelo, pa poslužite.
Paprike punjene heljdom
Potrebno je
- 10 paprika
- 500 g paradajza
- 200 g heljde
- 250 g šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 limun
- 1 šargarepa
- 1/4 celera
- 1 vezica peršuna
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 1 kašičica sušenog majorana
- 6 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 list lovora
- so, biber
Priprema:
Kuvajte heljdu u hladnoj posoljenoj vodi u razmeri 1:2 dok omekša. Na malo maslinovog ulja propržite iseckane pečurke da omekšaju, prelijte sokom od limuna i začinite. Pržite dok ne ispari tečnost. Na malo maslinovog ulja propržite iseckan crni luk da omekša. Dodajte izgnječen beli luk i kratko propržite. Dodajte rendanu šargarepu i celer. Po potrebi sipajte malo vode, začinite i dinstajte dok povrće ne omekša. Dodajte pečurke i heljdu, mlevenu papriku i začine i promešajte. Dinstati nekoliko minuta da se ukusi prožmu. Dodajte sitno iseckan peršun i napunite paprike očišćene od semena. Slažite ih uspravno u šerpu, sipajte vodu do polovine šerpe, dodajte lovor i kuvajte oko jedan sat. Izgnječite oljušten paradajz, dodajte po ukusu mlevenu papriku, so, biber i izmešajte. Sipajte preko paprika i kuvajte još oko pola sata.
Pljeskavice od krompira
Potrebno je
- 4 krompira
- 4 kašike brašna
- 3 kašike semenki suncokreta (ili susama)
- 1 kašičica seckanog peršuna
- 1 kašičica soli
Priprema:
U slanoj vodi skuvajte oljušten i sitno isečen krompir. Iscedite vodu, ali malo ostavite i napravite pire. Dodajte začine, semenke i brašno i dobro promešajte. Mokrim rukama pravite pljeskavice i pržite u dubokom vrelom ulju dok ne dobiju smeđu boju sa obe strane.
PANCEROTE Hrskave spolja, a sočne iznutra, najbolje odmah stavite duplu meru
Mekane i sočne, pravićete stalno.
GRČKA MUSAKA Sočno jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, prste da poližete
Sočno jelo u kombinaciji povrća i patlidžana osvojiće i one izbirljive.
BRZA USKRŠNJA POSLASTICA LENJA ŽENA Nit se peče, nit se kuva, a nestaće sa stola čim se postavi
Fenomenalna torta osvojiće i one koji ne vole slatko.
TAVČE NA GRAVČE Tradicionalno makedonsko jelo od pasulja na kome su odrasle generacije, a posno
Nacionalno jelo Makedonije pravi se isključivo od belog pasulja tetovca.
1 TAJNI SASTOJAK ZA UVEK SOČNO MESO Biće mekano kao duša, a svi će vam tražiti recept
Ako i vama nakon pripreme meso bude tvrdo, suvo ili žilavo, primenite ovaj jednostavni trik.
Komentari (0)