POSNA JELA NA ULJU Od salate do paprika i sarme, prste da poližete
Sarma s orasima, krompir salata sa nanom, testenina s pasuljem, paprike punjene heljdom i plejskavice od krompira.
Sarma s orasima
Potrebno je
- 1 glavica kiselog kupusa
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g pirinča
- 1 praziluk
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1/2 kašičice bibera
Priprema:
Pirinač skuvajte i procedite. Praziluk i crni i beli luk sitno iseckajte, a šargarepu na kolutove. Na malo ulja kratko prodinstajte crni luk, zatim dodajte praziluk i šargarepu i na tihoj vatri dinstajte dok omekšaju. Sipajte u šerpu, dodajte beli luk, pirinač, so, biber i mlevenu papriku. Na kraju dodajte orahe i izmešajte. Na list kupusa stavite kašiku nadeva i uvijte sarmu. Ređajte ih u šerpu, prelijte vodom da ogreznu, poklopite folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko sat i po. Sklonite foliju da se sarme zapeku.
Krompir salata sa nanom
Potrebno je
- 6 krompira
- 2 kašike svežeg seckanog peršuna
- 1 kašičica svežih listića nane
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
Priprema:
Neoljušteni krompir skuvajte u posoljenoj vodi. Kada se prohladi, oljuštite ga i isecite na kocke. Pomešajte sa peršunom i nanom. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, dodajte so i biber. Ostavite da odstoji 15 minuta da se ukusi prožmu i poslužite.
Testenina s pasuljem
Potrebno je
- 300 g posne testenine po želji
- 1 konzerva crvenog pasulja (oko 400 g)
- 200 g paradajz pelata
- 100 ml crvenog vina
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 čen belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- so, biber
Priprema:
Iseckajte crni luk sitno i propržite na maslinovom ulju. Dodajte iseckan beli luk i šargarepu. Sipajte po malo crvenog vina tokom dinstanja. Kada sve vino sipate, dodajte pelat, pasulj iz konzerve zajedno sa tečnošću, so i biber po ukusu i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Pastu posebno skuvajte i dodajte u jelo, pa poslužite.
Paprike punjene heljdom
Potrebno je
- 10 paprika
- 500 g paradajza
- 200 g heljde
- 250 g šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 limun
- 1 šargarepa
- 1/4 celera
- 1 vezica peršuna
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 1 kašičica sušenog majorana
- 6 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 list lovora
- so, biber
Priprema:
Kuvajte heljdu u hladnoj posoljenoj vodi u razmeri 1:2 dok omekša. Na malo maslinovog ulja propržite iseckane pečurke da omekšaju, prelijte sokom od limuna i začinite. Pržite dok ne ispari tečnost. Na malo maslinovog ulja propržite iseckan crni luk da omekša. Dodajte izgnječen beli luk i kratko propržite. Dodajte rendanu šargarepu i celer. Po potrebi sipajte malo vode, začinite i dinstajte dok povrće ne omekša. Dodajte pečurke i heljdu, mlevenu papriku i začine i promešajte. Dinstati nekoliko minuta da se ukusi prožmu. Dodajte sitno iseckan peršun i napunite paprike očišćene od semena. Slažite ih uspravno u šerpu, sipajte vodu do polovine šerpe, dodajte lovor i kuvajte oko jedan sat. Izgnječite oljušten paradajz, dodajte po ukusu mlevenu papriku, so, biber i izmešajte. Sipajte preko paprika i kuvajte još oko pola sata.
Pljeskavice od krompira
Potrebno je
- 4 krompira
- 4 kašike brašna
- 3 kašike semenki suncokreta (ili susama)
- 1 kašičica seckanog peršuna
- 1 kašičica soli
Priprema:
U slanoj vodi skuvajte oljušten i sitno isečen krompir. Iscedite vodu, ali malo ostavite i napravite pire. Dodajte začine, semenke i brašno i dobro promešajte. Mokrim rukama pravite pljeskavice i pržite u dubokom vrelom ulju dok ne dobiju smeđu boju sa obe strane.
Možda vas zanima:
NAJBOLJA JELA ZA PETROVSKI POST Od potaža do oslića i papule, biramo samo ono najukusnije
Potaž od oraha i celera, posne bolonjeze, papula ili hrskavi oslić, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
ZA ISTINSKE LJUBITELJE JELA NA KAŠIKU Najbolji recept za riblji paprikaš, neodoljivo blaženstvo
Savršen nedeljni ručak, uz domaću pogaču, i dosta salate
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)