POSNA JELA NA ULJU Od salate do paprika i sarme, prste da poližete

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Sarma s orasima, krompir salata sa nanom, testenina s pasuljem, paprike punjene heljdom i plejskavice od krompira.

testenina s pasuljem
Shutterstock

Sarma s orasima

Potrebno je

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g pirinča
  • 1 praziluk
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1/2 kašičice bibera

Priprema:
Pirinač skuvajte i procedite. Praziluk i crni i beli luk sitno iseckajte, a šargarepu na kolutove. Na malo ulja kratko prodinstajte crni luk, zatim dodajte praziluk i šargarepu i na tihoj vatri dinstajte dok omekšaju. Sipajte u šerpu, dodajte beli luk, pirinač, so, biber i mlevenu papriku. Na kraju dodajte orahe i izmešajte. Na list kupusa stavite kašiku nadeva i uvijte sarmu. Ređajte ih u šerpu, prelijte vodom da ogreznu, poklopite folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko sat i po. Sklonite foliju da se sarme zapeku.



Krompir salata sa nanom

Potrebno je

  • 6 krompira
  • 2 kašike svežeg seckanog peršuna
  • 1 kašičica svežih listića nane
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera

Priprema:
Neoljušteni krompir skuvajte u posoljenoj vodi. Kada se prohladi, oljuštite ga i isecite na kocke. Pomešajte sa peršunom i nanom. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, dodajte so i biber. Ostavite da odstoji 15 minuta da se ukusi prožmu i poslužite.



Testenina s pasuljem

Potrebno je

  • 300 g posne testenine po želji 
  • 1 konzerva crvenog pasulja (oko 400 g)
  • 200 g paradajz pelata
  • 100 ml crvenog vina
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber

Priprema:
Iseckajte crni luk sitno i propržite na maslinovom ulju. Dodajte iseckan beli luk i šargarepu. Sipajte po malo crvenog vina tokom dinstanja. Kada sve vino sipate, dodajte pelat, pasulj iz konzerve zajedno sa tečnošću, so i biber po ukusu i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Pastu posebno skuvajte i dodajte u jelo, pa poslužite.



Paprike punjene heljdom

Potrebno je

  • 10 paprika
  • 500 g paradajza
  • 200 g heljde
  • 250 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 limun
  • 1 šargarepa
  • 1/4 celera
  • 1 vezica peršuna
  • 1/2 kašičice mlevenog kima
  • 1 kašičica sušenog majorana
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 list lovora
  • so, biber

Priprema:
Kuvajte heljdu u hladnoj posoljenoj vodi u razmeri 1:2 dok omekša. Na malo maslinovog ulja propržite iseckane pečurke da omekšaju, prelijte sokom od limuna i začinite. Pržite dok ne ispari tečnost. Na malo maslinovog ulja propržite iseckan crni luk da omekša. Dodajte izgnječen beli luk i kratko propržite. Dodajte rendanu šargarepu i celer. Po potrebi sipajte malo vode, začinite i dinstajte dok povrće ne omekša. Dodajte pečurke i heljdu, mlevenu papriku i začine i promešajte. Dinstati nekoliko minuta da se ukusi prožmu. Dodajte sitno iseckan peršun i napunite paprike očišćene od semena. Slažite ih uspravno u šerpu, sipajte vodu do polovine šerpe, dodajte lovor i kuvajte oko jedan sat. Izgnječite oljušten paradajz, dodajte po ukusu mlevenu papriku, so, biber i izmešajte. Sipajte preko paprika i kuvajte još oko pola sata.


Pljeskavice od krompira

Potrebno je

  • 4 krompira
  • 4 kašike brašna
  • 3 kašike semenki suncokreta (ili susama)
  • 1 kašičica seckanog peršuna
  • 1 kašičica soli

Priprema:
U slanoj vodi skuvajte oljušten i sitno isečen krompir. Iscedite vodu, ali malo ostavite i napravite pire. Dodajte začine, semenke i brašno i dobro promešajte. Mokrim rukama pravite pljeskavice i pržite u dubokom vrelom ulju dok ne dobiju smeđu boju sa obe strane.

Komentari (0)

Loading