FENOMENALNE NJOKE NA 100 NAČINA Recepti za dušu i telo, svaki zalogaj je gurmanski raj
U paradajz sosu, u sosu od slanine i tikvica, od koprive, ili iz rerne pojednako osvajaju ukusom kao i one u pesto sosu, sa svinjetinom, crne ili sa vrgnjima...
![crne njoke](/data/images/2024-03-22/81676_crne-njoke_f.jpg?timestamp=1711062000)
Njoki s rikotom u sosu od slanine i tikvica
Sastojci:
Za njoke:
- 250 g rikota sira
- 1 žumance
- 50 g brašna
- 20 g parmezana
- prstohvat soli i bibera
Za sos:
- 100 g slanine
- 2 veće tikvice
- 1 šargarepa
- 200 ml pavlake za kuvanje
- so, biber
- peršun po želji
Priprema:
Sve sastojke za testo pomešajte i lepo viljuškom sjedinite pa ostavite u frižideru oko 20 minuta taman dok ne napravite sos. Slaninu sitno iseckajte, a tikvice i šargarepu izrendajte. Slaninu propržite dok ne pusti masnoću, pa dodajte šargarepu. Kad ona upije masnoću, ubacite i tikvice i dinstajte dok ne bude gotovo. Na kraju ubacite pavlaku za kuvanje, začinite i kuvajte još par minuta na tihoj vatri. Testo izvadite iz frižidera, viljuškom ih oblikujte i kuvajte u provreloj i posoljenoj vodi. Kad isplivaju na površinu, vadite ih iz šerpe i stavite u sos od tikvica.
Zelene od koprive
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 300 g raženog brašna
- 200 g putera
- 100 g kravljeg sira
- 2 jaja
- 200 g koprive
- so, biber
Priprema:
Krompir operite i skuvajte ga sa sve korom u posoljenoj vodi. Oljuštite ih i zgnječite. Koprivu operite, poparite i iseckajte pa pomešajte sa krompirom. Dodajte sir, brašno, jaja i so i zamesite tvrdo testo. Oblikujte njoke i kuvajte ih u kipućoj slanoj vodi. Poslužite uz sos po želji.
U sosu od paradajza
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 crvena paprika
- 2 paradajza
- 400 g pelata
- 500 g njoka
- 1 šaka svežeg bosiljka
- 125 g mocarele
Priprema:
Zagrejte ulje u velikom tiganju pa pržite oko 5 minuta sitno seckan crni luk i papriku. Beli luk izgnječite pa ubacite i njega, pržite sve zajedno oko minut i dodajte sitnije seckani paradajz. Kuvajte sve oko 10 minuta uz povremeno mešanje. Skuvajte njoke prema uputstvu i ubacite u tiganj. Začinite, dodajte usitnjeni bosiljak i prebacite smesu u vatrostalnu činiju. Pospite po njokama rendanu mocarelu i pecite oko 10 minuta na 200 stepeni dok sir ne dobije mehuriće i zlatnu boju.
U pesto sosu
Sastojci:
- 500 g njoka
- 100 g svežeg bosiljka
- 150 g pinjola
- 2 lista žalfije
- 2 čena belog luka
- malo maslinovog ulja
- 2 kašike vina proseka
- puter
- parmezan
- 50 g ovčijeg sira
Priprema:
Izblendajte bosiljak, pinjole, žalfiju, beli luk, izdrobljen ovčiji sir uz maslinovo ulje i vino, sve dok ne postane jednolična pasta. Njoke skuvajte po uputstvu pa ih propržite na puteru, sipajte u činiju i prelijte ih dobijenim pestom. Promešajte i pospite parmezan i poslužite dok su njoke još tople.
Sa svinjetinom i povrćem
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 1 veća šargarepa
- 1 manji komad celera
- 6 svinjskih šnicli
- 4 kašike kisele pavlake
- 100 ml vode
- 1 kašičica senfa
- 2 kašičice mlevene crvene paprike
- 500 g njoka
- 50 g putera
- so, biber
Priprema:
Šnicle prepolovite i začinite ih. Potom ih zapecite na vrućem ulju, sklonite s ringle i dodajte kocku putera. Kada se otopi, ubacite sitno seckani crni luk. Potom dodajte izrendanu šargarepu i celer, sve kratko prodinstajte, dodajte vodu, pa i senf. Kratko prodinstajte i začinite. Ako ispari tečnost, slobodno dodajte. Uzmite malo sosa i pomešajte ga sa pavlakom, a ostatak sosa usitnite štapnim mikserom, vratite u tiganj i ubacite meso. Kuvajte sve oko 10 minuta pa dodajte povrće i pavlaku. Dobro pomešajte i kuvajte do dva minuta. Sklonite s ringle. Skuvajte njoke po uputstvu pa ih poslužite uz umak s mesom.
Pileća supa s njokama
Sastojci:
- 400 g njoka
- 2 kašike putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 300 g pilećeg mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 štap celera
- 2 čena belog luka
- 2 kašike brašna
- 100 spanaća
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 6 šolja pilećeg bujona
- malo suvog paradajza
- so, biber
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje i puter pa dodajte isečeno pileće meso. Mešajte dok ne bude skoro gotovo i dodajte sitno isečen luk, šargarepu i celer. Pržite dok luk ne postane providan, a onda dodajte izgnječen beli luk. Brašno rastvorite u malo vode pa dodajte i tu smesu i mešajte nekoliko minuta. U šerpu sipajte topli pileći bujon i nakon što provri, začinite. Njoke skuvajte i dodajte u čorbu da se krčka oko 10 minuta. Spanać iscepkajte i dodajte i njega u čorbu. Kad on malo omekša, sipajte pavlaku i servirajte.
Iz rerne
Sastojci:
- 1 l mleka
- 2 žumanca
- 20 g putera
- 250 g brašna
- 100 g parmezana
- prstohvat rendanog indijskog oraha
- so
Za paradajz sos:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- 350 ml paradajz soka
- 2 lista svežeg bosiljka
- so, biber
Priprema:
Skuvajte mleko s puterom, solju i rendanim indijskim orahom. Čim provri, sklonite s ringle i dodajte brašno uz mešanje da se ne bi stvorile grudvice sve dok se ne zgusne. Kratko prohladite, dodajte jedno po jedno žumance i dobro promešajte. Ubacite i parmezan i promešajte varjačom. Sipajte smesu na papir za pečenje i ostavite da se još malo prohladi. Prekrijte još jednim listom papira i oklagijom razvaljajte na centimetar debljine. Kalupom po želji pravite krugove. Tepsiju dobro nauljite, a krugove isečenog testa ređajte tako da se blago preklapaju. Odozgo pospite još malo rendanog parmezana i stavite po mrvu putera na svaki krug. Pecite na 190 stepeni do 30 minuta. Za sos zagrejte maslinovo ulje, dodajte čen belog luka, posolite i stavite na ringlu oko dva minuta da se aromatizuje. Sipajte paradajz sos i cele listove bosiljka. Poklopite i ostavite da se krčka na niskoj temperaturi. U tanjir prvo sipajte dve kašike paradajz sosa, par kapi maslinovog ulja pa tek onda ispečene njoke.
Od batata i vrganja
Sastojci:
- 1 kg batata
- 100 g putera
- 1 jaje
- 300 g brašna
- so
Za sos:
- 1 kašika svinjske masti
- 1 glavica crnog luka
- 300 g vrganja
- 1 čen belog luka
- 100 ml belog vina
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 šolja povrtnog temeljca
Priprema:
Batat oljuštite i skuvajte u slanoj vodi. Potom ga izgnječite i dodajte mu puter, jaje, so i brašno. Razvaljajte testo i pravite njoke oblika po želji. Skuvajte ih u slanoj vodi. U duboki tiganj na svinjskoj masti propržite sitno seckan crni luk dok ne dobije zlatnu boju. Stavite iseckane vrganje i čen belog luka, pa sve zalijte povrtnim temeljcem i belim vinom i začinite. Smanjite ringlu i pustite da vrganji omekšaju i puste svoju aromu. Na kraju ubacite i pavlaku za kuvanje i sos je gotov.
Gratinirani s gorgonzolom
Sastojci:
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika svežeg đumbira
- 2 kašike putera
- 3 kašike prezli
- 120 g gorgonzole
- malo muskatnog oraščića
- malo ruzmarina
Priprema:
U šerpi pomešajte ruzmarin, pavlaku za kuvanje, muskatni oraščić i đumbir i stavite da se kuva. Kada provri, sklonite s ringle i pustite da se ohladi. Skuvajte njoke. U posebnoj činiji pomešajte gorgonzolu, kašiku putera i prezle. Skuvane njoke prebacite u vatrostalnu činiju koju ste podmazali puterom. Prelijte ih dobijenim sosom od pavlake i pospite rendanu gorgonzolu. Pecite oko pola sata na 180 stepeni. Pre posluženja ukrasite tanjir začinskim biljem.
Crni njoki
Sastojci:
- 500 g krompira
- 1 jaje
- 250 g glatkog brašna
- 8 g crnila od sipe
- 2 veća brancina
- 100 ml belog vina
- malo maslinovog ulja
- 100 ribljeg bujona
- malo ši putera
- so
Priprema:
Krompir isecite na kockice i skuvajte ga u posoljenoj vodi. Usitnite ga gotovo do pirea i ostavite da se ohladi. Potom mu dodajte jaje, so, brašno i crnilo sipe. Brašno postepeno dodajte dok ne dobijete homogenu smesu. Oblikujte njoke i kuvajte ih u slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Na ši puteru pecite ribu nekoliko minuta uz dodatak maslinovog ulja. Prelijte je vinom i bujonom i kuvajte oko 20 minuta. Lagano promešajte pazeći da se riba ne raspadne. Servirajte crne njoke, položite ribu preko njih i ukrasite po želji, najbolje čeri paradajzom.
Možda vas zanima:
![njoke u paradajz sosu](/data/images/2024-06-24/91878_shutterstock-2079908065_f.jpg)
NJOKE U PARADAJZ SOSU Donosimo vam originalni italijanski recept za ovaj specijalitet bez premca
Fenomenalne i sočne, najbolje stavite odmah duplu meru.
![njoke u belom sosu](/data/images/2025-02-13/113868_screenshot-2025-02-13-102244_f.png)
NJOKE U BELOM SOSU Slanina im daje poseban šmek, za savršen ručak
Sočno i slasno jelo za prave gurmane.
![njoke sa slaninom](/data/images/2024-11-27/107273_njoke-1_f.jpg)
NJOKE SA SLANINOM Slasni specijalitet koji osvaja na prvi zalogaj, po receptu bez premca
Neodoljivo jelo u aromatičnom spoju sa slaninom, za prave gurmane.
![toskanske njoke](/data/images/2024-10-31/104764_shutterstock-2496720335_f.jpg)
TOSKANSKE NJOKE SLASNIJE OD KLASIČNIH Neodoljivi italijanski specijalitet kao izmišljen za gurmane
Sočne i slasne, polizaćete prste koliko su ukusne.
![posna moskva šnit](/data/images/2025-02-15/114090_screenshot-2025-02-15-093703_f.png)
POSNA MOSKVA ŠNIT Omiljena beogradska torta u savršenom spoju sa voćem
Fenomenalna torta oduševiće i one izbirljive.
![gulaš](/data/images/2025-02-15/114093_screenshot-2025-02-15-100533_f.png)
SOČNI GULAŠ Držaće vas dugo sitim, a preukusan, prste da poližete
Preukusno jelo za prave gurmane.
![musaka](/data/images/2024-12-16/109022_musaka-shutter_f.jpg)
SOČNA MUSAKA OD KROMPIRA Klasik koji nikada ne gubi na popularnosti, za savršen obrok
Fenomenalno jelo držaće vas dugo sitim.
![krilca iz rerne](/data/images/2024-09-09/99937_iz-rerne_f.jpg)
SLASNA KRILCA IZ RERNE Savršeno hrskava, a meso se lepi za prste
Fenomenalna i slasna, a priprema je jednostavna.
![makaronsi](/data/images/2025-02-13/113938_screenshot-2025-02-13-152947_f.png)
MAKARONSI Francuski kolačići zbog kojih ćete se osećati kao u Parizu, neponovljivog ukusa
Ukusa koji priča priče, najbolje stavite duplu meru.
Komentari (0)