FENOMENALNE NJOKE NA 100 NAČINA Recepti za dušu i telo, svaki zalogaj je gurmanski raj

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

U paradajz sosu, u sosu od slanine i tikvica, od koprive, ili iz rerne pojednako osvajaju ukusom kao i one u pesto sosu, sa svinjetinom, crne ili sa vrgnjima...

crne njoke
Shutterstock

Njoki s rikotom u sosu od slanine i tikvica
Sastojci:
Za njoke:

  • 250 g rikota sira
  • 1 žumance
  • 50 g brašna
  • 20 g parmezana
  • prstohvat soli i bibera

Za sos:

  • 100 g slanine
  • 2 veće tikvice
  • 1 šargarepa
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • so, biber
  • peršun po želji

Priprema:
Sve sastojke za testo pomešajte i lepo viljuškom sjedinite pa ostavite u frižideru oko 20 minuta taman dok ne napravite sos. Slaninu sitno iseckajte, a tikvice i šargarepu izrendajte. Slaninu propržite dok ne pusti masnoću, pa dodajte šargarepu. Kad ona upije masnoću, ubacite i tikvice i dinstajte dok ne bude gotovo. Na kraju ubacite pavlaku za kuvanje, začinite i kuvajte još par minuta na tihoj vatri. Testo izvadite iz frižidera, viljuškom ih oblikujte i kuvajte u provreloj i posoljenoj vodi. Kad isplivaju na površinu, vadite ih iz šerpe i stavite u sos od tikvica.


Zelene od koprive
Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 300 g raženog brašna
  • 200 g putera
  • 100 g kravljeg sira
  • 2 jaja
  • 200 g koprive
  • so, biber

Priprema:
Krompir operite i skuvajte ga sa sve korom u posoljenoj vodi. Oljuštite ih i zgnječite. Koprivu operite, poparite i iseckajte pa pomešajte sa krompirom. Dodajte sir, brašno, jaja i so i zamesite tvrdo testo. Oblikujte njoke i kuvajte ih u kipućoj slanoj vodi. Poslužite uz sos po želji.


U sosu od paradajza
Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 crvena paprika
  • 2 paradajza
  • 400 g pelata
  • 500 g njoka
  • 1 šaka svežeg bosiljka
  • 125 g mocarele

Priprema:
Zagrejte ulje u velikom tiganju pa pržite oko 5 minuta sitno seckan crni luk i papriku. Beli luk izgnječite pa ubacite i njega, pržite sve zajedno oko minut i dodajte sitnije seckani paradajz. Kuvajte sve oko 10 minuta uz povremeno mešanje. Skuvajte njoke prema uputstvu i ubacite u tiganj. Začinite, dodajte usitnjeni bosiljak i prebacite smesu u vatrostalnu činiju. Pospite po njokama rendanu mocarelu i pecite oko 10 minuta na 200 stepeni dok sir ne dobije mehuriće i zlatnu boju.


U pesto sosu
Sastojci:

  • 500 g njoka
  • 100 g svežeg bosiljka
  • 150 g pinjola
  • 2 lista žalfije
  • 2 čena belog luka
  • malo maslinovog ulja
  • 2 kašike vina proseka
  • puter
  • parmezan
  • 50 g ovčijeg sira

Priprema:
Izblendajte bosiljak, pinjole, žalfiju, beli luk, izdrobljen ovčiji sir uz maslinovo ulje i vino, sve dok ne postane jednolična pasta. Njoke skuvajte po uputstvu pa ih propržite na puteru, sipajte u činiju i prelijte ih dobijenim pestom. Promešajte i pospite parmezan i poslužite dok su njoke još tople.


Sa svinjetinom i povrćem
Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 manji komad celera
  • 6 svinjskih šnicli
  • 4 kašike kisele pavlake
  • 100 ml vode
  • 1 kašičica senfa
  • 2 kašičice mlevene crvene paprike
  • 500 g njoka
  • 50 g putera
  • so, biber

Priprema:
Šnicle prepolovite i začinite ih. Potom ih zapecite na vrućem ulju, sklonite s ringle i dodajte kocku putera. Kada se otopi, ubacite sitno seckani crni luk. Potom dodajte izrendanu šargarepu i celer, sve kratko prodinstajte, dodajte vodu, pa i senf. Kratko prodinstajte i začinite. Ako ispari tečnost, slobodno dodajte. Uzmite malo sosa i pomešajte ga sa pavlakom, a ostatak sosa usitnite štapnim mikserom, vratite u tiganj i ubacite meso. Kuvajte sve oko 10 minuta pa dodajte povrće i pavlaku. Dobro pomešajte i kuvajte do dva minuta. Sklonite s ringle. Skuvajte njoke po uputstvu pa ih poslužite uz umak s mesom.


Pileća supa s njokama
Sastojci:

  • 400 g njoka
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 300 g pilećeg mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 štap celera
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 100 spanaća
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 6 šolja pilećeg bujona
  • malo suvog paradajza
  • so, biber

Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje i puter pa dodajte isečeno pileće meso. Mešajte dok ne bude skoro gotovo i dodajte sitno isečen luk, šargarepu i celer. Pržite dok luk ne postane providan, a onda dodajte izgnječen beli luk. Brašno rastvorite u malo vode pa dodajte i tu smesu i mešajte nekoliko minuta. U šerpu sipajte topli pileći bujon i nakon što provri, začinite. Njoke skuvajte i dodajte u čorbu da se krčka oko 10 minuta. Spanać iscepkajte i dodajte i njega u čorbu. Kad on malo omekša, sipajte pavlaku i servirajte.


Iz rerne
Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 2 žumanca
  • 20 g putera
  • 250 g brašna
  • 100 g parmezana
  • prstohvat rendanog indijskog oraha
  • so

Za paradajz sos:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • 350 ml paradajz soka
  • 2 lista svežeg bosiljka
  • so, biber

Priprema:
Skuvajte mleko s puterom, solju i rendanim indijskim orahom. Čim provri, sklonite s ringle i dodajte brašno uz mešanje da se ne bi stvorile grudvice sve dok se ne zgusne. Kratko prohladite, dodajte jedno po jedno žumance i dobro promešajte. Ubacite i parmezan i promešajte varjačom. Sipajte smesu na papir za pečenje i ostavite da se još malo prohladi. Prekrijte još jednim listom papira i oklagijom razvaljajte na centimetar debljine. Kalupom po želji pravite krugove. Tepsiju dobro nauljite, a krugove isečenog testa ređajte tako da se blago preklapaju. Odozgo pospite još malo rendanog parmezana i stavite po mrvu putera na svaki krug. Pecite na 190 stepeni do 30 minuta. Za sos zagrejte maslinovo ulje, dodajte čen belog luka, posolite i stavite na ringlu oko dva minuta da se aromatizuje. Sipajte paradajz sos i cele listove bosiljka. Poklopite i ostavite da se krčka na niskoj temperaturi. U tanjir prvo sipajte dve kašike paradajz sosa, par kapi maslinovog ulja pa tek onda ispečene njoke.


Od batata i vrganja
Sastojci:

  • 1 kg batata
  • 100 g putera
  • 1 jaje
  • 300 g brašna
  • so

Za sos:

  • 1 kašika svinjske masti
  • 1 glavica crnog luka
  • 300 g vrganja
  • 1 čen belog luka
  • 100 ml belog vina
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 1 šolja povrtnog temeljca

Priprema:
Batat oljuštite i skuvajte u slanoj vodi. Potom ga izgnječite i dodajte mu puter, jaje, so i brašno. Razvaljajte testo i pravite njoke oblika po želji. Skuvajte ih u slanoj vodi. U duboki tiganj na svinjskoj masti propržite sitno seckan crni luk dok ne dobije zlatnu boju. Stavite iseckane vrganje i čen belog luka, pa sve zalijte povrtnim temeljcem i belim vinom i začinite. Smanjite ringlu i pustite da vrganji omekšaju i puste svoju aromu. Na kraju ubacite i pavlaku za kuvanje i sos je gotov.


Gratinirani s gorgonzolom
Sastojci:

  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašika svežeg đumbira
  • 2 kašike putera
  • 3 kašike prezli
  • 120 g gorgonzole
  • malo muskatnog oraščića
  • malo ruzmarina

Priprema:
U šerpi pomešajte ruzmarin, pavlaku za kuvanje, muskatni oraščić i đumbir i stavite da se kuva. Kada provri, sklonite s ringle i pustite da se ohladi. Skuvajte njoke. U posebnoj činiji pomešajte gorgonzolu, kašiku putera i prezle. Skuvane njoke prebacite u vatrostalnu činiju koju ste podmazali puterom. Prelijte ih dobijenim sosom od pavlake i pospite rendanu gorgonzolu. Pecite oko pola sata na 180 stepeni. Pre posluženja ukrasite tanjir začinskim biljem.

 

Crni njoki
Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 1 jaje
  • 250 g glatkog brašna
  • 8 g crnila od sipe
  • 2 veća brancina
  • 100 ml belog vina
  • malo maslinovog ulja
  • 100 ribljeg bujona
  • malo ši putera
  • so

Priprema:
Krompir isecite na kockice i skuvajte ga u posoljenoj vodi. Usitnite ga gotovo do pirea i ostavite da se ohladi. Potom mu dodajte jaje, so, brašno i crnilo sipe. Brašno postepeno dodajte dok ne dobijete homogenu smesu. Oblikujte njoke i kuvajte ih u slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Na ši puteru pecite ribu nekoliko minuta uz dodatak maslinovog ulja. Prelijte je vinom i bujonom i kuvajte oko 20 minuta. Lagano promešajte pazeći da se riba ne raspadne. Servirajte crne njoke, položite ribu preko njih i ukrasite po želji, najbolje čeri paradajzom. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading