FENOMENALNE NJOKE NA 100 NAČINA Recepti za dušu i telo, svaki zalogaj je gurmanski raj
U paradajz sosu, u sosu od slanine i tikvica, od koprive, ili iz rerne pojednako osvajaju ukusom kao i one u pesto sosu, sa svinjetinom, crne ili sa vrgnjima...
Njoki s rikotom u sosu od slanine i tikvica
Sastojci:
Za njoke:
- 250 g rikota sira
- 1 žumance
- 50 g brašna
- 20 g parmezana
- prstohvat soli i bibera
Za sos:
- 100 g slanine
- 2 veće tikvice
- 1 šargarepa
- 200 ml pavlake za kuvanje
- so, biber
- peršun po želji
Priprema:
Sve sastojke za testo pomešajte i lepo viljuškom sjedinite pa ostavite u frižideru oko 20 minuta taman dok ne napravite sos. Slaninu sitno iseckajte, a tikvice i šargarepu izrendajte. Slaninu propržite dok ne pusti masnoću, pa dodajte šargarepu. Kad ona upije masnoću, ubacite i tikvice i dinstajte dok ne bude gotovo. Na kraju ubacite pavlaku za kuvanje, začinite i kuvajte još par minuta na tihoj vatri. Testo izvadite iz frižidera, viljuškom ih oblikujte i kuvajte u provreloj i posoljenoj vodi. Kad isplivaju na površinu, vadite ih iz šerpe i stavite u sos od tikvica.
Zelene od koprive
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 300 g raženog brašna
- 200 g putera
- 100 g kravljeg sira
- 2 jaja
- 200 g koprive
- so, biber
Priprema:
Krompir operite i skuvajte ga sa sve korom u posoljenoj vodi. Oljuštite ih i zgnječite. Koprivu operite, poparite i iseckajte pa pomešajte sa krompirom. Dodajte sir, brašno, jaja i so i zamesite tvrdo testo. Oblikujte njoke i kuvajte ih u kipućoj slanoj vodi. Poslužite uz sos po želji.
U sosu od paradajza
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 crvena paprika
- 2 paradajza
- 400 g pelata
- 500 g njoka
- 1 šaka svežeg bosiljka
- 125 g mocarele
Priprema:
Zagrejte ulje u velikom tiganju pa pržite oko 5 minuta sitno seckan crni luk i papriku. Beli luk izgnječite pa ubacite i njega, pržite sve zajedno oko minut i dodajte sitnije seckani paradajz. Kuvajte sve oko 10 minuta uz povremeno mešanje. Skuvajte njoke prema uputstvu i ubacite u tiganj. Začinite, dodajte usitnjeni bosiljak i prebacite smesu u vatrostalnu činiju. Pospite po njokama rendanu mocarelu i pecite oko 10 minuta na 200 stepeni dok sir ne dobije mehuriće i zlatnu boju.
U pesto sosu
Sastojci:
- 500 g njoka
- 100 g svežeg bosiljka
- 150 g pinjola
- 2 lista žalfije
- 2 čena belog luka
- malo maslinovog ulja
- 2 kašike vina proseka
- puter
- parmezan
- 50 g ovčijeg sira
Priprema:
Izblendajte bosiljak, pinjole, žalfiju, beli luk, izdrobljen ovčiji sir uz maslinovo ulje i vino, sve dok ne postane jednolična pasta. Njoke skuvajte po uputstvu pa ih propržite na puteru, sipajte u činiju i prelijte ih dobijenim pestom. Promešajte i pospite parmezan i poslužite dok su njoke još tople.
Sa svinjetinom i povrćem
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 1 veća šargarepa
- 1 manji komad celera
- 6 svinjskih šnicli
- 4 kašike kisele pavlake
- 100 ml vode
- 1 kašičica senfa
- 2 kašičice mlevene crvene paprike
- 500 g njoka
- 50 g putera
- so, biber
Priprema:
Šnicle prepolovite i začinite ih. Potom ih zapecite na vrućem ulju, sklonite s ringle i dodajte kocku putera. Kada se otopi, ubacite sitno seckani crni luk. Potom dodajte izrendanu šargarepu i celer, sve kratko prodinstajte, dodajte vodu, pa i senf. Kratko prodinstajte i začinite. Ako ispari tečnost, slobodno dodajte. Uzmite malo sosa i pomešajte ga sa pavlakom, a ostatak sosa usitnite štapnim mikserom, vratite u tiganj i ubacite meso. Kuvajte sve oko 10 minuta pa dodajte povrće i pavlaku. Dobro pomešajte i kuvajte do dva minuta. Sklonite s ringle. Skuvajte njoke po uputstvu pa ih poslužite uz umak s mesom.
Pileća supa s njokama
Sastojci:
- 400 g njoka
- 2 kašike putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 300 g pilećeg mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 štap celera
- 2 čena belog luka
- 2 kašike brašna
- 100 spanaća
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 6 šolja pilećeg bujona
- malo suvog paradajza
- so, biber
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje i puter pa dodajte isečeno pileće meso. Mešajte dok ne bude skoro gotovo i dodajte sitno isečen luk, šargarepu i celer. Pržite dok luk ne postane providan, a onda dodajte izgnječen beli luk. Brašno rastvorite u malo vode pa dodajte i tu smesu i mešajte nekoliko minuta. U šerpu sipajte topli pileći bujon i nakon što provri, začinite. Njoke skuvajte i dodajte u čorbu da se krčka oko 10 minuta. Spanać iscepkajte i dodajte i njega u čorbu. Kad on malo omekša, sipajte pavlaku i servirajte.
Iz rerne
Sastojci:
- 1 l mleka
- 2 žumanca
- 20 g putera
- 250 g brašna
- 100 g parmezana
- prstohvat rendanog indijskog oraha
- so
Za paradajz sos:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- 350 ml paradajz soka
- 2 lista svežeg bosiljka
- so, biber
Priprema:
Skuvajte mleko s puterom, solju i rendanim indijskim orahom. Čim provri, sklonite s ringle i dodajte brašno uz mešanje da se ne bi stvorile grudvice sve dok se ne zgusne. Kratko prohladite, dodajte jedno po jedno žumance i dobro promešajte. Ubacite i parmezan i promešajte varjačom. Sipajte smesu na papir za pečenje i ostavite da se još malo prohladi. Prekrijte još jednim listom papira i oklagijom razvaljajte na centimetar debljine. Kalupom po želji pravite krugove. Tepsiju dobro nauljite, a krugove isečenog testa ređajte tako da se blago preklapaju. Odozgo pospite još malo rendanog parmezana i stavite po mrvu putera na svaki krug. Pecite na 190 stepeni do 30 minuta. Za sos zagrejte maslinovo ulje, dodajte čen belog luka, posolite i stavite na ringlu oko dva minuta da se aromatizuje. Sipajte paradajz sos i cele listove bosiljka. Poklopite i ostavite da se krčka na niskoj temperaturi. U tanjir prvo sipajte dve kašike paradajz sosa, par kapi maslinovog ulja pa tek onda ispečene njoke.
Od batata i vrganja
Sastojci:
- 1 kg batata
- 100 g putera
- 1 jaje
- 300 g brašna
- so
Za sos:
- 1 kašika svinjske masti
- 1 glavica crnog luka
- 300 g vrganja
- 1 čen belog luka
- 100 ml belog vina
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 šolja povrtnog temeljca
Priprema:
Batat oljuštite i skuvajte u slanoj vodi. Potom ga izgnječite i dodajte mu puter, jaje, so i brašno. Razvaljajte testo i pravite njoke oblika po želji. Skuvajte ih u slanoj vodi. U duboki tiganj na svinjskoj masti propržite sitno seckan crni luk dok ne dobije zlatnu boju. Stavite iseckane vrganje i čen belog luka, pa sve zalijte povrtnim temeljcem i belim vinom i začinite. Smanjite ringlu i pustite da vrganji omekšaju i puste svoju aromu. Na kraju ubacite i pavlaku za kuvanje i sos je gotov.
Gratinirani s gorgonzolom
Sastojci:
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika svežeg đumbira
- 2 kašike putera
- 3 kašike prezli
- 120 g gorgonzole
- malo muskatnog oraščića
- malo ruzmarina
Priprema:
U šerpi pomešajte ruzmarin, pavlaku za kuvanje, muskatni oraščić i đumbir i stavite da se kuva. Kada provri, sklonite s ringle i pustite da se ohladi. Skuvajte njoke. U posebnoj činiji pomešajte gorgonzolu, kašiku putera i prezle. Skuvane njoke prebacite u vatrostalnu činiju koju ste podmazali puterom. Prelijte ih dobijenim sosom od pavlake i pospite rendanu gorgonzolu. Pecite oko pola sata na 180 stepeni. Pre posluženja ukrasite tanjir začinskim biljem.
Crni njoki
Sastojci:
- 500 g krompira
- 1 jaje
- 250 g glatkog brašna
- 8 g crnila od sipe
- 2 veća brancina
- 100 ml belog vina
- malo maslinovog ulja
- 100 ribljeg bujona
- malo ši putera
- so
Priprema:
Krompir isecite na kockice i skuvajte ga u posoljenoj vodi. Usitnite ga gotovo do pirea i ostavite da se ohladi. Potom mu dodajte jaje, so, brašno i crnilo sipe. Brašno postepeno dodajte dok ne dobijete homogenu smesu. Oblikujte njoke i kuvajte ih u slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Na ši puteru pecite ribu nekoliko minuta uz dodatak maslinovog ulja. Prelijte je vinom i bujonom i kuvajte oko 20 minuta. Lagano promešajte pazeći da se riba ne raspadne. Servirajte crne njoke, položite ribu preko njih i ukrasite po želji, najbolje čeri paradajzom.
Možda vas zanima:
NJOKE SA SVINJETINOM I POVRĆEM Gurmanski ručak koji će cela porodica obožavati
Oduševiće vas od prvog zalogaja.
CRNE NJOKE Ručak koji će porodica obožavati, zasitan i preukusan, za sve svečane prilike
Držaće vas dugo sitim, a savršenog ukusa.
NJOKE IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Sočne i slasne, ovaj recept treba da zapišete
Slasno jelo raspametiće i one izbirljive.
NJOKE SA SVINJETINOM I POVRĆEM Kremasto jelo bogatog ukusa za prave gurmane
Svaki zalogaj je raj za nepca.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)