FENOMENALNI DESERTI SA JABUKAMA Prave se lako, a govore 5 jezika
Jedinstveni i preukusni kolači nestaće sa stola odmah.
![izvrnuti kolač](/data/images/2024-04-11/83885_izvrnuti-kolac_f.jpg?timestamp=1712786400)
Izvrnuti kolač
Sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
- 5 jabuka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 cimet
Priprema:
Jabuke očistite, isecite na tanje kriške i poređajte u okrugli pleh (prečnika 26 cm). Pospite šećerom, vanilin šećerom, cimetom i pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Penasto umutite žumanca i šećer pa dodajte prašak za pecivo, brašno, vodu i umućena belanca. Sve sjedinite i prelijte preko jabuka. Zapecite u rerni dok kora ne dobije smeđu boju. Pečen kolač okrenite tako da kora bude dole, a jabuke gore.
Savet
Po želji kolač premažite šlagom.
Bečka štrudla
Sastojci:
- 1 pakovanje lisnatog testa
- 500 g jabuka
- 50 g suvog grožđa
- 50 g mlevenih badema
- 1 kašika putera
- 5 kašika šećera
- 1 kesica cimeta
- 1 žumance
Za preliv od vanile:
- 500 ml mleka
- 1 žumance
- 3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika skrobnog brašna
Priprema:
Jabuke očistite, iseckajte na kockice i prodinstajte na istopljenom puteru da omekšaju. Dodajte šećer, suvo grožđe, cimet i malo vode (oko 50 ml). Izmešajte i sklonite sa šporeta. Oba lisnata testa rastanjite oklagijom, pospite bademom i rasporedite fil od jabuka. Urolajte u štrudle. Odozgo ih zasecite nožem na nekoliko mesta da testo ne bi previše naraslo. Premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne dobije smeđu boju. Za preliv, sipajte u šerpu mleko i oba šećera, umućeno žumance i gustin. Mešajte na tihoj vatri dok se malo ne zgusne, ali pazite da se ne naprave grudvice. Kada servirate, na tanjir stavite parče štrudle i prelijte prelivom od vanile.
Čizkejk s karamelom
Za koru:
- 50 g izmrvljenog keksa
- 50 g šećera
- 4 kašike rastopljenog putera
- prstohvat soli
Za fil:
- 900 g sirnog namaza
- 150 g kristal šećera
- 60 g kisele pavlake
- 50 g smeđeg šećera
- 3 jaja
- 2 kašike brašna
- 1 kašika ekstrakta vanile
Za preliv:
- 200 ml soka od jabuke
- 70 ml smeđeg šećera
- 2 jabuke
- 1 kašika putera
- ½ kašičice cimeta
- 1 kašika seckanih oraha
- prstohvat soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 160 stepeni. U blenderu usitnite keks i pomešajte s rastopljenim puterom, šećerom i solju. Smesu ravnomerno utisnite u okrugli kalup koji ste podmazali. Umutite mikserom sirni namaz sa šećerom u glatku smesu. Dodajte jedno po jedno jaje, pavlaku i ekstrakt vanile. Sjedinite, pa dodajte brašno i so i mutite dok ne dobijete ujednačenu smesu. Sipajte preko podloge u kalupu. Dno kalupa obmotajte aluminijskom folijom pa stavite na veći pleh. Pleh stavite u rernu, sipajte vruću vodu dopola kalupa. Pecite oko 90 minuta.
Preliv: U šerpi kuvajte sok, smeđi šećer i cimet da provre, dodajte puter, jabuke isečene na tanke kriške i so, kuvajte dok se ne zgusne (pet minuta). Prelijte preko potpuno ohlađenog čizkejka i pospite orasima.
Palačinke s cimetom
Sastojci:
- 2 jaja
- 250 g brašna
- 200 ml mleka
- 300 ml gazirane vode
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 3 jabuke
- 2 kašike putera
- 1 kašičica cimeta
- 1 vanilin šećer
- 1/4 kašičice muskatnog oraha
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika šećera
Priprema:
Umutite sve sastojke za palačinke i pustite da odstoji 30 minuta. U tiganju otopite puter, šećer, vanilin šećer, cimet i muskatni orah sa dve kašike vode. Dodajte oljuštene i na kockice isečene jabuke i sok od limuna. Kuvajte na srednjejakoj vatri dok ne omekšaju, uz neprestano mešanje. Ispecite palačinke i nafilujte smesom od jabuka.
Savet
Preko palačinki možete staviti malo umućene slatke pavlake ili kuglu sladoleda od vanile.
Tufahije
Sastojci:
- 10 jabuka
- 100 g mlevenih oraha
- 100 ml pavlake za šlag
- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Oljuštite i izdubite jabuke. Stavite ih u proključali šećer s vodom i kuvajte 10 minuta. Orahe pomešajte s umućenom slatkom pavlakom i napunite jabuke. Odozgo stavite po kašiku slatke pavlake.
![posna moskva šnit](/data/images/2025-02-15/114090_screenshot-2025-02-15-093703_f.png)
POSNA MOSKVA ŠNIT Omiljena beogradska torta u savršenom spoju sa voćem
Fenomenalna torta oduševiće i one izbirljive.
![gulaš](/data/images/2025-02-15/114093_screenshot-2025-02-15-100533_f.png)
SOČNI GULAŠ Držaće vas dugo sitim, a preukusan, prste da poližete
Preukusno jelo za prave gurmane.
![musaka](/data/images/2024-12-16/109022_musaka-shutter_f.jpg)
SOČNA MUSAKA OD KROMPIRA Klasik koji nikada ne gubi na popularnosti, za savršen obrok
Fenomenalno jelo držaće vas dugo sitim.
![krilca iz rerne](/data/images/2024-09-09/99937_iz-rerne_f.jpg)
SLASNA KRILCA IZ RERNE Savršeno hrskava, a meso se lepi za prste
Fenomenalna i slasna, a priprema je jednostavna.
![makaronsi](/data/images/2025-02-13/113938_screenshot-2025-02-13-152947_f.png)
MAKARONSI Francuski kolačići zbog kojih ćete se osećati kao u Parizu, neponovljivog ukusa
Ukusa koji priča priče, najbolje stavite duplu meru.
Komentari (0)