RAZLIČITE TEHNIKE FARBANJA JAJA Ispoljite kreativnost i zabavite se
Postoje različite tehnike farbanja jaja za Uskrs, a mi vam donosimo sledeće.
1. Farbanje jaja voskom
Trebaće vam jaja, lukovina i vosak. U veliku šerpu stavite vodu i lukovinu i krčkajte oko pola sata do sat. Onda lukovinu skinite s vatre i izvadite ljuske luka, ostaće samo lepa tamnobraon tečnost. Obojenu tečnost vratite na ringlu i ostavite da se kuva, pa pred ključanje ubacite iseckan i usitnjen vosak. Ostavljaće trag po površini vode, tada je vreme da spuštate jaja. Krčkajte oko pola sata na tihoj vatri, pa sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi. Izvadite jaja pažljivo, pa ih prebrišite ubrusom i nauljite. Dobićete prava umetnička dela, svetlija na delovima gde je bio vosak a na ostatku tamnija.
2. Farbanje jaja krep papirom
Trebaće vam krep papir, sirće, kuvana jaja, bojice i vruća voda. Najbolje je da koristite krep papir koji pušta boju kada dođe u kontakt sa vodom. Iscepkajte krep papir pa poređajte u posude. Dodajte kašiku sirćeta i nalijte malo vrele vode, pa ostavite da odstoji. Jaja uronite u posude za boje i tako ostavite par minuta. Ako držite više-boje će da budu jače. Ostavite jaja da se osuše.
3. Farbanje jaja folijom
Trebaće vam jaja, aluminijumska folija, boja i sirće. U ključaloj vodi sa sirćetom izbelite jaja. Zgužvajte lagano alu foliju pa ispravite i uvijte jaja u nju. U činiju sipajte boju i 2 kašike sirćeta pa dodajte vodu. Promešajte sve pa jaja spuštajte u tečnost, i ostavite tako pola sata. Izvadite jaja i razvijte foliju. Dobićete prelepa mermerna jaja koja će izazvati divljenje.
Možda vas zanima:
KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆU KOCKU ZA SUPU OD POVRĆA? Priprema je jednostavna, a ukus izvanredan
Lako možete sami da napravite kocku za supu od povrća. Uspeće i potpunim početnicima, a još je zdravija i ukusnija, od one kupovne.
NAPRAVITE SAMI TABLETE ZA MAŠINU ZA SUDOVE Jeftine i efikasne a peru kao lude
Lako i brzo možete sami da napravite kockice za mašinsko pranje sudova.
DA LI BISTE PROBALI KAFU OD PEČURAKA? Evo zašto se smatra najzdravijom na svetu + recept
Pečurke su namirnica koja zamenjuje meso, bogata vitaminima B grupe, bakrom, selenom, vlaknima i proteinima. Iako postoji više od 300 jestivih vrsti, u komercijalnoj je upotrebi samo desetak. Neki izvori navode da su se pečurke koristile kao zamena za kafu u Finskoj još za vreme Drugog svetskog rata kad su zrna kafe bila nedostupna. U Aziji je od davnina, poznata njihova primena u kulinarske i medicinske svrhe. Kafa od pečuraka smatra se najzdravijom kafom na svetu, zbog upotrebe macutake pečurki.
KAKO DA PALAČINKE NE BUDU ŽILAVE? Uz ovaj trik biće mekane i sutradan
Palačinke su mnogima omiljena poslastica ali ne uspevaju uvek da budu mekane i sočne. Mnoge domaćice ne znaju za ovaj trik a jednostavan je. Malo izmenite pripremu i bićete oduševljeni rezultatom.
POSNA PITA SA PEČURKAMA Slasna i aromatična, a osvaja na prvi zalogaj
Osvojiće i one izbirljive.
BABA LALINE BRZE KUGLICE Tope se u ustima, a posne, najbolje stavite duplu meru
Idealne kada vam se jede nešto slatko, a nemate puno vremena za pripremu.
BELA ČORBA Greje dušu i telo, a pomera granice dobrog ukusa
Sočna čorba sjajan je predlog za svečanu trpezu.
JAGNJETINA SA KAJMAKOM Rapsodija ukusa koji se pamti, za prave gurmane
Slasno jelo u savršenom spoju raspametiće i one izbirljive.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Savršen praznični kolač bogatog ukusa koji će vas oduševiti
Ako stavite margarin umesto putera, dobićete posnu verziju ovog deserta.
Komentari (0)