RAZLIČITE TEHNIKE FARBANJA JAJA Ispoljite kreativnost i zabavite se

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Postoje različite tehnike farbanja jaja za Uskrs, a mi vam donosimo sledeće.

farbanje jaja
Shutterstock

1. Farbanje jaja voskom

Trebaće vam jaja, lukovina i vosak. U veliku šerpu stavite vodu i lukovinu i krčkajte oko pola sata do sat. Onda lukovinu skinite s vatre i izvadite ljuske luka, ostaće samo lepa tamnobraon tečnost. Obojenu tečnost vratite na ringlu i ostavite da se kuva, pa pred ključanje ubacite  iseckan i usitnjen vosak. Ostavljaće trag po površini vode, tada je vreme da spuštate jaja. Krčkajte oko pola sata na tihoj vatri, pa sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi. Izvadite jaja pažljivo, pa ih prebrišite ubrusom i nauljite. Dobićete prava umetnička dela, svetlija na delovima gde je bio vosak  a na ostatku tamnija.

2. Farbanje jaja krep papirom

Trebaće vam krep papir, sirće, kuvana jaja, bojice i vruća voda. Najbolje je da koristite krep papir koji pušta boju kada dođe u kontakt sa vodom. Iscepkajte krep papir pa poređajte u posude. Dodajte kašiku sirćeta i nalijte malo vrele vode, pa ostavite da odstoji. Jaja uronite u posude za boje i tako ostavite par minuta. Ako držite više-boje će da budu jače. Ostavite jaja da se osuše.

3. Farbanje jaja folijom

Trebaće vam jaja, aluminijumska folija, boja i sirće. U ključaloj vodi sa sirćetom izbelite jaja. Zgužvajte lagano alu foliju pa ispravite i uvijte jaja u nju. U činiju sipajte boju i 2 kašike sirćeta pa dodajte vodu. Promešajte sve pa jaja spuštajte u tečnost, i ostavite tako pola sata. Izvadite jaja i razvijte foliju. Dobićete prelepa mermerna jaja koja će izazvati divljenje.

 

Možda vas zanima:

kafa od pečuraka

DA LI BISTE PROBALI KAFU OD PEČURAKA? Evo zašto se smatra najzdravijom na svetu + recept

16:00

27 mart, 2024

Sezonski recepti

Pečurke su namirnica koja zamenjuje meso, bogata vitaminima B grupe, bakrom, selenom, vlaknima i proteinima. Iako postoji više od 300 jestivih vrsti, u komercijalnoj je upotrebi samo desetak. Neki izvori navode da su se pečurke koristile kao zamena za kafu u Finskoj još za vreme Drugog svetskog rata kad su zrna kafe bila nedostupna. U Aziji je od davnina, poznata njihova primena u kulinarske i medicinske svrhe. Kafa od pečuraka smatra se najzdravijom kafom na svetu, zbog upotrebe macutake pečurki.

Komentari (0)

Loading