KROASANI Vazdušasto i mekano pecivo, za pravo zadovoljstvo, a mirišu na ljubav

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Mekani i neodoljivi, najbolje ih služite za doručak uz kafu.

kroasani
Shutterstock

Potrebno je

  • 250 g brašna
  • 160 g putera
  • 125 ml mleka
  • 50g šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 kafene kašičice soli
  • 1/2 kocke kvasca

Priprema:
Rastopite šećer i kvasac dok ne dobijete glatku tečnu smesu, dodajte mleko i ostavite sa strane. Pomešajte brašno i so, pa pomoću viljuške izmrvite puter u brašno i potom nastavite da mesite rukom. Dodajte nadošli kvasac i zamesite blago lepljivo testo. Uvijte testo u foliju i ostavite ga u frižideru na 45 minuta. Razvucite testo u oblik pravougaonika, preklopite ga, okrenite i ponovo razvucite. Ponovo ga umotajte u foliju i ostavite da se hladi u frižideru naredna dva sata. Razvucite testo u pravougaonik. Nožem secite trouglove i pravite kroasane. Ređajte ih u pleh postavljen papirom za pečenje i ostavite ih da odmore 45 minuta na sobnoj temperaturi - za to vreme će se udvostručiti. Ugrejte rernu na 230 stepeni, umutite žumance sa malo vode i namažite kroasane, pa ih pecite 10 minuta. Onda smanjite temperaturu na 190 stepeni i pecite još pet minuta, da dobiju zlatnosmeđu boju.

 

Tagovi:

Komentari (0)

Loading