BAKLAVA SA SUVIM ŠLJIVAMA Klasik na drugačiji način, ukusa koji se ne zaboravlja
Sočna i dručija, pravićete stalno.
Potrebno je
- 500 g kore za pitu
- oko 300 g suvih šljiva
- oko 150 g oraha
- oko 100 g ratluka
- 3 kašike meda
- 1 dl ulja
- 500 g šećera
- 1 ceo limun
- 7 dl vode
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U vreloj vodi potopite suve šljive i ostavite tako, dok ne omekšaju. Izvadite im koštice pa ih iseckajte. Iseckajte orahe i ratluk pa sve izmešajte sa medom. Uljem podmažite pleh, pa stavite 4 kore i svaku poprskajte uljem. Deo pripremljene smese stavite na četvrtu koru pa nastavite tako dok ne utrošite sav materijal. Poslednje četiri kore samo poprskajte uljem. Isecite baklavu na rombove. Pecite baklavu sa suvim šljivama oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prijatno!
Možda vas zanima:
BLEDSKA KREMPITA Čuveni slatkiš mekan kao duša, idealan za slavsku trpezu
Zaštitni znak Bleda osvojiće i one koji ne vole slatko.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Sočna poslastica bez koje ne prolazi slavska trpeza, za prave sladokusce
Neodoljiva i sočna, a pistaći joj daju poseban šmek.
BAKLAVA SA ORASIMA Po tradicionalnom receptu, biće sočna i topiće se u ustima, a trik je u ovome
Neodoljiva baklava idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
BAKLAVA SA KEKSOM SLAĐA OD KLASIČNE Turski slatkiš koji se ne odbija, a pomera granice dobrog ukusa
Savršena za svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede nešto slatko.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
BAKA STANKIN PREBRANAC Krepi organizam u trenu, po receptu starom 40 godina
Držaće vas dugo sitim, a pravi je raj za nepca.
KIKIRIKI PUTER Kremasti namaz daje šmek svakom desertu, a najlepše ide sa palačinkama
Mažite ga samostalno na hleb ili dodajte u omiljeni desert, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Komentari (0)