POSNE TATLIJE Još bolje od baklave, a ukućani će stajati u redu za još
Tatlije su slatkiš srpske, bugarske i makedonske kuhinje, a poreklom iz Turske.
Potrebno je
- 40 g šećera
- 200 ml piva
- 200 ml ulja
- 500 g brašna
- 100 g mlevenih oraha
- 1 kesica praška za pecivo
Za sirup:
- 450 g šećera
- 300 ml vode
- 2 koluta limuna
Priprema
Rernu zagrejte na 220 stepeni. 40 g šećera sipajte u šerpu i zagrejte na slaboj vatri, da se kamelizuje. Skinite sa vatre pa sipajte ulje i pivo. Vratiite i kuvajte na srednjoj temperaturi, dok se šećer ne otopi. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe. Pleh obložite pek papirom. Sklonite šerpu sa šporeta pa dodajte smesu i varjačom dobro sjedinite. Izlijte smesu u pleh i ravnomerno rasporedite. Pecite 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Onda smanjite temperaturu na 180 i pecite sve dok se krajevi testa ne odvoje od tepsije, a površina porumeni. Pečeni kolač ostavite da se potpuno prohladi. U odgovarajuću posudu staviti šećer, sipajte vodu i stavite da se kuva. Kuvajte 10 minuta, u polupokrivenoj posudi. Nakon 5 minuta dodajte limun. Secite prohlađen kolač, pa ga prelijte sa vrelim sirupom. Pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Zatim, prebacite kolač u frižider i ostavite najmanje 2 sata. Prijatno!
Možda vas zanima:
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
KESTEN PIRE Poslastica koja je obeležila jesen, jednostavno preukusna
Fenomenalan desert za hladne dane, kremast i neodoljiv.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
Komentari (0)