Starinski kolač s orasima TATLIJE ukusom podsećaju na BAKLAVE a prave se brže i jednostavnije

alo.rs/I. V.

11:30

Slatki kutak 0

Originalni recept za ovaj starinski recept sadrzi ceđ (proceđena tečnost od pepela drveta i vode?, koja je zamenjen praskom za pecivo. Tradicionalno se pece u okrugloj tepsiji i sece zvezdasto, poput baklave, na romboide.

posna baklava
Shutterstock

 

Tatlije

Sastojci:

Za testo:

1 kg brašna

250 ml kisele vode

500 ml ulja

3 kašike šećera

1 kesica praška za pecivo.

Za sirup:

500 g šećera

700 ml vode

1 limun

1 kesica vanilin šećera

300 g oraha u jezgru

Priprema:

U većoj činiji pomešajte sve sastojke za testo prvo varjačom pa rukom. U namazanu tepsiju stavljajte pomalo testa, oblikujući ga prstima. Ono treba da bude gusto. Pritisnite nečim pljosnatim da bi se lepo rasporedilo. Isecite nožem na rombove. Na svaki romb utisnite orah blago pritiskajući u testo.Pecite ga 15 minuta na 200 stepeni pa smanjite na 150 stepeni jop 60-75 minuta. Za sirup prokuvajte sve sastojke u šerpi 10-15 minuta da se zgusne. Prelijte preko prohlađenog kolača.

 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading