Starinski kolač s orasima TATLIJE ukusom podsećaju na BAKLAVE a prave se brže i jednostavnije
Originalni recept za ovaj starinski recept sadrzi ceđ (proceđena tečnost od pepela drveta i vode?, koja je zamenjen praskom za pecivo. Tradicionalno se pece u okrugloj tepsiji i sece zvezdasto, poput baklave, na romboide.
Tatlije
Sastojci:
Za testo:
1 kg brašna
250 ml kisele vode
500 ml ulja
3 kašike šećera
1 kesica praška za pecivo.
Za sirup:
500 g šećera
700 ml vode
1 limun
1 kesica vanilin šećera
300 g oraha u jezgru
Priprema:
U većoj činiji pomešajte sve sastojke za testo prvo varjačom pa rukom. U namazanu tepsiju stavljajte pomalo testa, oblikujući ga prstima. Ono treba da bude gusto. Pritisnite nečim pljosnatim da bi se lepo rasporedilo. Isecite nožem na rombove. Na svaki romb utisnite orah blago pritiskajući u testo.Pecite ga 15 minuta na 200 stepeni pa smanjite na 150 stepeni jop 60-75 minuta. Za sirup prokuvajte sve sastojke u šerpi 10-15 minuta da se zgusne. Prelijte preko prohlađenog kolača.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
STARINSKI KOLAČ Izgleda kao baklava ali nije, ovo je kolač orasnik koji su pravile naše bake za posebne prilike
Sočan kolač, bogat orasima, odlično je posluženje za goste.
PODIŽE ŠEĆER U SEKUNDI Ko može da odoli PREUKUSNOJ i neprevaziđenoj baklavi sa orasima?
Slatki, mali zalogaji.
Lažna baklava iz Bosne je ukusnija a pravi se triput brže: BOSANSKE RUŽICE
Ovo je tradicionalni recept za sočne bosanske ružice s orasima. Ako želite napraviti nešto slično baklavi, ružice su ipak jednostavniji izbor.
SOČNA I MOĆNA Baklava je omiljena poslastica koja nikada ne dosadi
Poslastica koja se jednostavno i brzo pravi, a veoma je izdašna.
AMERIČKE KROFNICE SE TOPE U USTIMA Nestaće sa stola odmah
Fenomenalne krofnice mekane i slasne.
POSLASTICE ZA USKRS Ukusa koji se pamti i raskošnog izgleda, za pravo uživanje
Saher torta, kolač sa orahom, ruske šubare ili baklava, otopićete se od miline.
LEDENE KOCKE SA ŠUMSKIM VOĆEM Sočni desert ukusa koji se pamti, za pravo uživanje
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah.
SAN SEBASTIJAN ČIZKEJK Desert neodoljivog ukusa nastao je učeničkom greškom a prava je senzacija
Nastao greškom učenika u baru u Španiji, a sada je pravi specijalitet. Ako volite klasičan čizkejk, ovaj ćete obožavati.
LAVA KOLAČ Čokoladna rapsodija od samo 3 sastojaka gotova začas, a topi se u ustima
Brzi čokoladni kolač osvojiće i one koji ne vole slatko.
Komentari (0)