ŽERBO KOCKE Mađarski desert koji samo dobija na popularnosti, a nestane sa stola odmah
Mađarski starinski kolači od kora, džema i oraha.
![žerbo kocke](/data/images/2024-06-28/92361_zerbo-kocke_f.jpg?timestamp=1719525600)
Potrebno je
- 120 g maslaca ili margarina
- 3-4 kašike šećera
- 100 ml mleka
- 350 g brašna
- korica limuna
- 1 jaje
- 500 g pekmeza od šipka ili kajsije
- 150 g oraha
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
- malo kvasca
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Umutite mikserom maslac sa šećerom. Onda dodajte limunovu koru, kvasac, mleko i brašno i zamesite mekše glatko testo. Stavite testo u kesu i držite u zamrzivaču 15 do 30 minuta da se ohladi i malo stegne. Podelite testo na četiri jednaka dela po 200 g i svaki deo razvucite oklagijom veličine tepsije. Istresite u činiju pekmez, pa mu dodajte mlevene orahe, zašećerite, pa sve dobro sjedinite. Obložite pleh papirom za pečenje ili podmažite maslacem. Stavite u pleh prvu razvučenu koru i namažite je 1/3 pekmeza i oraha. Ponovite postupak i za drugu i treću koru. Pokrijte nenamazanom četvrtom korom i viljuškom izbockajte. Ostavite da odmori 15-20 minuta. Pecite 35 minuta u zagrejanoj rerni na 190 stepeni. Rastopite čokoladu sa 3 kašike ulja pa dobro izmešajte, i prelijte kolač. Secite na kocke kada se čokolada stegne.
Možda vas zanima:
![kolač sa kajsijama](/data/images/2024-06-28/92327_kolac-sa-kajsijama_f.jpg)
KOLAČ SA KAJSIJAMA Osvežavajući desert mekan kao duša, za vrele letnje dane
Sočan i lagan, za pravo zadovoljstvo.
![rafaelo kocke](/data/images/2024-06-27/92282_shutterstock-367770227_f.jpg)
RAFAELO KOCKE Letnji desert sa kokosom koji miriše na more, otopićete se od miline
Ako volite kokos, ovaj kolač ćete da obožavate.
![damen kapric](/data/images/2024-06-26/92178_screenshot-148_f.png)
DAMEN KAPRIC Jeftin kolač skupog ukusa na kome su odrasle generacije, a sada skoro zaboravljen
Starinski kolač koje su sve mame i bake znale da prave, za sve prilike.
![kolač sa limunom i makom](/data/images/2024-06-25/92008_shutterstock-2463728577_f.jpg)
BRZI KOLAČ SA LIMUNOM I MAKOM Osvežavajuć i sočan, a mekan kao duša
Neodoljivi desert u savršenom spoju kiselkasto slatkog ukusa.
![štrudla sa rogačem i jabukama](/data/images/2024-07-01/92577_shutterstock-2093488033_f.jpg)
ŠTRUDLA SA ROGAČEM I JABUKAMA Poslastica koja se ne odbija, a pomera granice dobrog ukusa
Klasik na drugačiji način, pravićete stalno.
![ledeni čaj od breskve](/data/images/2024-07-01/92569_shutterstock-2334976291_f.jpg)
LEDENI ČAJ OD BRESKVE Bolji od kupovnog a rashladiće vas u trenu, ovakav do sada niste pili
Potpuno prirodna verzija omiljenog letnjeg napitka bez veštačkih boja, dodataka i konzervansa.
![žilavo meso](/data/images/2024-07-01/92581_shutterstock-2279599397_f.jpg)
NEMOJTE DA BACATE ŽILAVO MESO Dodajte mu ova 2 sastojka i biće sočno i aromatično
I najžilavije meso jednostavnim trikovima možete da pretvorite u sočan obrok.
![pastrmka sa pečurkama](/data/images/2024-06-28/92367_pastrmka-sa-pecurkama_f.jpg)
PASTRMKA SA PEČURKAMA Riblji specijalitet za dane posta koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim
U sočnom i slasnom spoju sa pečurkama, za pravo uživanje.
![grašak](/data/images/2024-07-01/92565_shutterstock-2327946467_f.jpg)
DODAJTE OVO U GRAŠAK Poznati kuvar otkriva kako da se zgusne bez zaprške
Lagano i jednostavno jelo zgusnuće se za tren oka uz pomoć samo jednog sastojka koji ima svaka domaćica.
Komentari (0)