ŽERBO KOCKE Prhke kore i fil od oraha daju ovom starinskom kolaču bogat ukus

Vesna Vukadinović

15:30

Slatki kutak 0

Poznato mađarski kolač dobio je naziv po istoimenoj poslastičarnici u Budimpešti u kojoj je nastao.

kulinarski specijalitet
Shutterstock

Sastojci:

Kore:

400 g brašna

200 g putera

1 jaje

2 kašike šećera

1 kocka kvasca

Fil:

300 g mlevenih oraha

300 ml mleka

200 g džema od kajsija

100 g putera

100 g šećera u prahu

100 g šećera

Glazura:

100 g čokolade

50 g putera

3 kašike šećera

3 kašike vode

Priprema:

Kore: U brašno sipati pripremljeni nadošli kvasac (sa kašičicom šećera, brašna i malo tople vode). Dodati jaje, šećer i omekšali puter. Zamesiti testo, podeliti na tri dela i ostaviti pola sata. Potom razvući testo u tri tanke kore veličine pleha i ispeći na poleđini pleha.

Fil: Popariti orahe vrelim mlekom, dodati penasto umućen puter sa prah šećerom.

Ohlađene kore premazati džemom, posuti sa 50 g šećera, a preko naneti polovinu fila sa orasima. Staviti drugu koru, ponoviti postupak, i na kraju poklopiti trećom korom.

Peći kolač na 200 stepeni oko pola sata. Ohlađen kolač preliti glazurom od čokolade istopljenom sa puterom, šećerom i vodom.

Komentari (0)

Loading